«Για τους 4 κατηγορούμενους επιβάλλεται η ποινή άνευ αναστολής, άνευ μετατροπής καθώς θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και θα αιτιολογήσουμε στην απόφαση μας περαιτέρω» είπε η πρόεδρος.
Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, της Πυροσβεστικής και του κατοίκου, το δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή των ποινών τους προς δέκα ευρώ ημερησίως.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τους 102 νεκρούς και τους 32 τραυματίες που περιλαμβάνονται στην δικογραφία είναι η εξής:
- Σωτήρης Τερζούδης, πρώην αρχηγός Πυροσβεστικής, ποινή φυλάκισης 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Βασίλης Ματθαιόπουλος, πρώην υπαρχηγός, ποινή 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Ιωάννης Φωστιέρης, πρώην διοικητής Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, ποινή 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Ιωάννης Καπάκης, πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, 340 έτη, 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Χρήστος Γκολφίνος, πρώην διοικητής του 199, ποινή 238 ετών με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Φίλιππος Παντελεάκος, πρώην διευθυντής στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής, 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Δαμιανός Παπαδόπουλος, διοικητής ΠΣΝ Μάκρης, πρώτος επικεφαλής της φωτιάς, ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διοικητής της Διοίκησης ΠΥ Αθηνών – δεύτερος επικεφαλής στο πεδίο, ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Χαράλαμπος Χιώνης, διοικητής ΠΥ Ανατολικής Αττικής – τρίτος επικεφαλής στην φωτιά, ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, 3 χρόνια εξαγοράσιμα.
Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την πρόταση που κατέθεσε προηγουμένως η εισαγγελέας της έδρας Στ. Περιμένη, αποφάσισε οι συγκεκριμένοι καταδικασθέντες να οδηγηθούν στη φυλακή. Αντίθετα στους υπόλοιπους έξι της υπόθεσης επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές.
Σύμφωνα με το νόμο οι καταδικασθέντες οφείλουν να εκτίσουν τουλάχιστον δύο χρόνια από την ποινή τους μέχρι να αποκτήσουν δικαίωμα να αιτηθούν αποφυλάκιση με όρους. Νωρίτερα, το δικαστήριο δεν είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στους 10 καταδικασθέντες.
Με αιτιολογία ότι θα πρέπει να αποτραπούν στο μέλλον «άλλες επιπόλαιες πράξεις» η εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι ζήτησε να εκτίσουν την ποινή τους οι 4 από τους καταδικασθέντες -οι τότε επιτελικοί της ηγεσίας της Πυροσβεστικής και ο πρώην γγ Πολιτικής Προστασίας- Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης και Ιωάννης Καπάκης.
Όπως είπε η κ. Περιμένη, «η επιβληθείσα ποινή να εκτιθεί για να αποτραπούν στο μέλλον άλλες επιπόλαιες πράξεις. Και το λέω αυτό με την πεποίθηση ότι μέχρι και σήμερα ουδείς εξ αυτών έχει αναγνωρίσει το μέγεθος των πράξεων και των παραλείψεών τους για τον κόσμο που ήταν ταγμένοι να προστατεύουν».
Όσον αφορά τους υπόλοιπους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής η εισαγγελέας επεσήμανε ότι «σήκωσαν στο πεδίο όλο το φορτίο» και για αυτό τον λόγο πρότεινε τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική κατά 10 ευρώ ημερησίως.
Υπενθυμίζεται πως για τον κάτοικο Πεντέλης η εισαγγελέας πρότεινε την αναστολή της ποινής του επικαλούμενη «λόγους υγείας και ηλικίας».
Αθώοι κρίθηκαν οι:
Ρένα Δούρου, τότε περιφερειάρχης Αττικής
Ηλίας Ψινάκης, τότε δημαρχος Μαραθώνα
Αντώνης Παλαπατζής, Βάιος Θανασιάς και Δημήτρης Στεργίου Καψάλης (αυτοδιοικητικοί)
Χρήστος Λάμπρης, διευθυντής πυρόσβεσης διάσωσης
Χρ. Δροσοπούλος, κυβερνήτης του ΦΛΟΓΑ
Γεώργιος Πορτοζουδης, διοικητής της ΥΕΜΣ
Στέφανος Κολοκούρης, τότε διοικητής της ΕΜΑΚ
Χαράλαμπος Συρογιαννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων της ΕΛΑΣ
Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας.
Σημειώνεται πως αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της έδρας επικράτησε αναστάτωση στην αίθουσα. Την ώρα που αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες στους καταδικασθέντες για να μεταφερθούν προς τη φυλακή οι συγγενείς των θυμάτων άρχισαν να φωνάζουν, να τους αποδοκιμάζουν και να χειροκροτούν.
Η ετυμηγορία του Εφετείου εκδόθηκε την Τετάρτη έπειτα από μακρά αποδεικτική διαδικασία και κινείται σε εντελώς άλλο πλαίσιο από αυτό που είχε ανακοινώσει πριν από περίπου ένα έτος το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Τότε ένοχοι είχαν κριθεί μόλις 6 εκ των συνολικά 21 κατηγορουμένων στους οποίους είχαν επιβληθεί ποινές – χάδι και μάλιστα εξαγοράσιμες. Η πρωτόδικη αυτή απόφαση είχε προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων και σχεδόν αμέσως είχε ασκηθεί έφεση από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Να σημειωθεί ότι σε αυτούς τους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλλε συνολικές ποινές 240 ετών, όμως εκτιτέα είναι τα 5 έτη. Για τους υπόλοιπους έξι το Εφετείο η ποινή τους μετρήθηκε σε χρηματική προς 10 ευρώ ημερησίως.
Αμίλητοι οι καταδικασθέντες άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου που τους οδηγεί στη φυλακή. Από το εδώλιο απουσίαζε ο Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ.
Όταν το δικαστήριο έφυγε από την έδρα, παρευρισκόμενοι στο ακροατήριο φώναζαν: «Καθίστε λίγο να δούμε τις χειροπέδες», «Ζητήστε ένα συγγνώμη βρε παιδιά», «Ακόμη και τώρα αμετανόητοι». Οι φρουροί προσπαθούσαν να οδηγήσουν τους καταδικασθέντες έξω από την αίθουσα με το ακροατήριο – την ώρα που τους περνούσαν στις χειροπέδες – να ξεσπά σε χειροκροτήματα .
Όταν οι συγγενείς αποδοκίμαζαν τους καταδικασθέντες, η εισαγγελέας της έδρας, Στ. Περιμένη, η οποία εκείνη την ώρα αποχωρούσε από την έδρας απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα.
Εισαγγελέας: Και οι κατηγορούμενοι έχουν δικαιώματα…
Ακροατήριο: Και οι νεκροί είχαν δικαιώματα…
Εισαγγελέας: Μακάρι να είχα τη δύναμη να κάνω κάτι καλύτερο…
Ακροατήριο: Μπορούσατε…
Με φωνές αλλά και με το όνομα του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, αποδοκίμασαν τους καταδικασθέντες που οδηγούνται στη φυλακή, οι συγγενείς των θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι.
Οι συγγενείς, με παρατεταμένα χειροκροτήματα, την ώρα που περνούσε από μπροστά τους η ομάδα των αστυνομικών με τους Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο και Ιωάννη Καπάκη -απουσίαζε ο Ιωάννης Φωστιέρης- άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του επιπυραγού.
Ο Δημήτρης Λιότσιος είναι ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που ορίστηκε από την Δικαιοσύνη να εντοπίσει όλα όσα οδήγησαν στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018, ο οποίος έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε πιέσεις από τον τότε υπαρχηγό του Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο για να “αμβλύνει” τις ευθύνες και να αποδώσει την καταστροφή στον καιρό.
Με αυτόν τον τρόπο τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς θέλησαν όχι μόνο να δηλώσουν ευγνωμοσύνη για τη συμβολή του κ. Λιότσιου στην αποκάλυψη σοβαρών εγκληματικών παραλείψεων, αλλά και να αποδοκιμάσουν τον τότε ανώτερο του για την παρέμβαση που είχε επιχειρήσει να κάνει.
Λίγο πριν, στο άκουσμα της απόφασης για έκτιση της ποινής των τεσσάρων, πολλοί συγγενείς νεκρών ξέσπασαν σε δάκρυα ανακούφισης, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον.
Μητέρα θύματος, κλαίγοντας, άρχισε να φωνάζει προς τους καταδικασθέντες που βρίσκονταν στο εδώλιο «μια συγγνώμη βρε παιδιά, μια συγγνώμη», ενώ άλλοι από το ακροατήριο φώναζαν «καταραμένοι να είστε στη φυλακή».
«Υπάρχει πραγματικά ελπίδα για το μέλλον, υπάρχει ελπίδα ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα» δήλωσε η Βαρβάρα Βουκάκη, αμέσως μετά τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου. «Ένιωθα τα παιδιά μου και όλοι όσοι δεν βρίσκονταν στην αίθουσα επειδή χάθηκαν να χειροκροτούν μαζί μας» είπε ακόμη η κ. Βουκάκη που έχασε το σύζυγο και τα δυο της παιδιά στη τραγωδία. Ικανοποίηση για το σκέλος αυτό της δικαστικής απόφασης εξέφρασαν και άλλοι συγγενείς θυμάτων.
Το ενδιαφέρον τώρα των συνηγόρων υπεράσπισης επικεντρώνεται στην καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου να λάβουν γνώση του σκεπτικού των δικαστών για τη μη χορήγηση κανενός ελαφρυντικού σε όσους κρίθηκαν ένοχοι αλλά και του σκεπτικού με το όποιο το δικαστήριο αποφάσισε να μη χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής στους τέσσερις εκ των ενόχων.
Επόμενο πιθανό και τελευταίο στάδιο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης είναι ο Άρειος Πάγος. Ο χρόνος, όμως, πιέζει καθώς το καλοκαίρι του 2026 επέρχεται παραγραφή των αδικημάτων. Αυτό σημαίνει πως αν η υπόθεση «ανοίξει» και στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας θα πρέπει να έχει δικαστεί και να έχει εκδοθεί απόφαση σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα.
Το «ευχαριστώ» του Δημήτρη Λιότσου
Τον δικό του επίλογο, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στο Μάτι, με την οποία για πρώτη φορά, οδηγούνται στη φυλακή πρόσωπα για μια τέτοιας έκτασης υπόθεση, έγραψε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής – πραγματογνώμονας στην υπόθεση, Δημήτρης Λιότσος.
Ο κ. Λιότσος είχε δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς προκειμένου να κουκουλώσει τις ευθύνες, να μην τις προσωποποιήσει και να γράψει ουσιαστικά τα τετριμμένα για την τραγωδία.
Οι εκβιασμοί ήταν σε όλα τα επίπεδα. Είχε απειληθεί από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, που σήμερα είναι ένας από τα στελέχη της Πυροσβεστικής που οδηγήθηκε στη φυλακή.
Ο Δημήτρης Λιότσος είχε καταγράψει τις απειλές και το συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο είχε δημοσιοποιηθεί (από την Καθημερινή). Για τις πιέσεις σε βάρος του Λιότσου, ο Ματθαιόπουλος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση με αναστολή.
Ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής, αφού εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο και τον Ανακριτή, Αθανάσιο Μαρνέρη για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους τονίζει ότι η υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του ήταν να μην επιτρέψει να θαφτεί η Αλήθεια κάτω από τις στάχτες.
Το κείμενο της ανάρτησης του Δημήτρη Λιότσου:
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη αυτής της έρευνας, είχα πλήρη επίγνωση της ιστορικής της βαρύτητας.
Από την αρχή είχα δώσει μία υπόσχεση, πρώτα στον εαυτό μου, και ύστερα στους ανθρώπους που εκείνη τη μέρα πάλεψαν με τις φλόγες και με τον θάνατο, ότι δεν θα επιτρέψω να θαφτεί η Αλήθεια κάτω από τις στάχτες.
Η πορεία αυτή δεν ήταν μοναχική. Οφείλω να αναγνωρίσω τη θεσμική και ηθική στήριξη που έλαβα από δύο ανθρώπους της Δικαιοσύνης.
Τον Εισαγγελέα, κύριο Ηλία Ζαγοραίο και τον Ανακριτή, κύριο Αθανάσιο Μαρνέρη.
Τους ευχαριστώ ειλικρινά για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους.
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι θεσμοί δεν προστατεύονται με σιωπές και συμβιβασμούς. Προστατεύονται όταν οι ευθύνες προσωποποιούνται και κανείς δεν κρύβεται πίσω από το θεσμικό του αξίωμα.
Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, είχα τη δυνατότητα να προσκομίσω πλήθος στοιχείων τα οποία θεωρώ πως συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός αδιαμφισβήτητου πλέγματος αποδείξεων και τελικά συνέδραμαν, σε αυτό που οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε, ανεξαρτήτως θέσης.
Την Αλήθεια.
Και, δια της Αλήθειας, τη Δικαίωση.
Τέλος, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους ανθρώπους που μου έδωσαν σήμερα την ευκαιρία να βιώσω την πιο συγκλονιστική στιγμή της ζωής μου.
Το ευχαριστώ μου δεν εκφράζεται με λόγια…»
120 λευκά τριαντάφυλλα
Το προαύλιο του Εφετείου έχει γεμίσει με πανό που γράφουν με μεγάλα λευκά γράμματα «120 νεκροί – 57 εγκαυματίες», «είμαστε μόνοι μας, κανείς πουθενά, γιατί;», ενώ ο σύλλογος των θυμάτων από το Μάτι έχει φέρει 120 λευκά τριαντάφυλλα τα οποία θα τοποθετήσουν αργότερα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συλλόγου Θανόντων και Εγκαυματιών, Κάλλι Αναγνώστου επέμεινε πως «οι νεκροί είναι 120. Πρόκειται για ένα ομαδικό τάφο και μάλιστα έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν τα όσα υποστηρίζουμε. Δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται ως κακούργημα και θεωρούμε πως είμαστε αδικημένοι».
Άλλοι συγγενείς θυμάτων υποστήριξαν πως «με τις κινήσεις της, η δικαιοσύνη μας κάνει να νιώθουμε θύματα και όχι συγγενείς θανόντων», ζητώντας την καταδίκη των κατηγορουμένων.
Οι συγγενείς των θυμάτων, θανόντων και εγκαυματιών, πάντως εκφράζουν την άποψή τους πως δεν υπήρξε συμπαράσταση στον αγώνα τους, σε αντίθεση με άλλα περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος. Ο Σύλλογος Θανόντων και Εγκαυματιών έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα πριν από λίγο καιρό, τα όσα διαδραματίστηκαν τη μοιραία ημέρα στο Μάτι κάνοντας λόγο για το «φονικότερο έγκλημα εν καιρώ ειρήνης». «Καλούμε όσους μπορούν να μας βοηθήσουν έστω και τώρα, αυτή την ύστατη στιγμή, ζητάμε την συμπαράσταση του κόσμου», ανέφεραν σε δηλώσεις τους λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου οι συγγενείς των θυμάτων.
«Μικρές οι προσδοκίες για σήμερα, εντός ολίγου θα έχουμε την ετυμηγορία. Μια πολύ σημαντική απόφαση έστω στα πλαίσια που δικάζεται. Είμαστε σε αναμονή, όμως οι ελπίδες μας στερεύουν σιγά σιγά. Θα δούμε τι θα ακούσουμε. Ελπίζω να έχει γίνει αντιληπτή η μεγάλη εικόνα και εκτός από τους επιχειρησιακούς να δούμε στο κάδρο και πολιτικούς υπευθύνους» ανέφερε μπαίνοντας στην αίθουσα η Σοφία Χαμηλοθώρη, συγγενής θύματος – μέλος του Συλλόγου Θανόντων και Εγκαυματιών στο Μάτι.
Από την πλευρά της, η Κάλλι Αναγνώστου, πολυεγκαυματίας και πρόεδρος του Συλλόγου Θανόντων και Εγκαυματιών στο Μάτι τόνισε ότι «ελπίζουμε πραγματικά σε μια απόφαση που επιτέλους θα αναδείξει την αλήθεια, όχι μόνο τη δική μας αλλά και των πολιτών, καθώς κάθε έγκλημα μας αφορά. Και έχουμε πολλά ακόμη που είναι σε δικαστικές αίθουσες και έπονται. Ζητούμε μια δικαίωση για όλους τους πολίτες, όχι μόνο για εμάς».
Λίγο πριν αποχωρήσουν από το Εφετείο της Αθήνας οι συγγενείς των θυμάτων άφησαν στον ουρανό 120 μαύρα μπαλόνια στη μνήμη των θυμάτων και με δάκρυα στα μάτια φώναξαν με μια φωνή «Αθάνατοι».
Η Γεωργία Μόσχου που έχασε ανιψιά και αδερφή ξέσπασε μιλώντας στους δημοσιογράφους, λέγοντας: «μας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα μας. Είναι στημένη η δίκη».
Το παρών έδωσαν συγγενείς θυμάτων από τις πλημμύρες της Μάνδρας
Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το πρωί της Τρίτης έξω από το Εφετείο Αθηνών στη Λουκάρως, όπου και ανακοινώθηκε η απόφαση για το Μάτι.
Η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με αρκετούς συγγενείς θυμάτων να ξεσπούν. Οι συγγενείς και οι εγκαυματίες από το Μάτι δεν ήταν μόνοι τους ωστόσο. Στο πλευρό τους είχαν πολίτες, από φορείς, συλλογικότητες και μεμονωμένους ανθρώπους. Η εικόνα που ξεχώρισε, ωστόσο, ήταν αυτή των συγγενών θυμάτων της Μάνδρας, κάποιοι από τους οποίους έδωσαν το «παρών» στο Εφετείο για να στηρίξουν τους χαροκαμένους συνανθρώπους τους από το Μάτι.
«Ήρθαμε σήμερα εδώ, δυστυχώς, σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς σε αυτό το δικαστήριο, σε αυτή τη δίκη, ζητούν τη δικαίωσή τους τους 120 συγγενείς θυμάτων. Και δυστυχώς, για άλλη μια φορά, βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές. Κανένας δεν απέδωσε τη δικαιοσύνη που πρέπει. Το ζήσαμε πρώτοι εμείς στη Μάνδρα, το ζήσανε εκείνοι με τη σειρά τους τώρα. Δυστυχώς, υπάρχει κι άλλο ένα δικαστήριο που θα έρθει σε λίγο καιρό, που λυπάμαι ότι το ίδιο θα ζήσουν και εκείνοι οι άνθρωποι» δήλωσε ο Αναστάσιος Μπερέτας, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών, Θανόντων και Πληγέντων Μάνδρας 2017.
Ο Αναστάσιος έχασε τον πατέρα του σε εκείνες τις πλημμύρες, με τα ορμητικά νερά να παρασέρνουν το φορτηγό το οποίο οδηγούσε και εν τέλει η σορός του να εντοπίζεται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.
«Βλέπουμε ότι το δικαστικό σύστημα είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να αποδώσει δικαιοσύνη. Αυτό είναι κάτι το λυπητερό, γιατί πίσω από κάθε νούμερο που χάθηκε, που το έχουν σαν νούμερο, κρύβεται μια ανθρώπινη ζωή, υπάρχει μια οικογένεια η οποία θλίβεται, πονά και ζητά δικαιοσύνη. Αυτό που επιθυμούμε είναι δικαιοσύνη, είναι να μην κάνει διακρίσεις η δικαιοσύνη στα θύματα και να αλλάξει επιτέλους αυτή η κατάσταση στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να θρηνούμε άλλο εν καιρώ ειρήνης, δεν μπορούμε άλλο να πονάμε με αυτόν τον τρόπο και να βλέπουμε ένα δικαστικό και πολιτειακό σύστημα απέναντί μας να μας λοιδορεί και να μας μειώνει και να μας εξαπατεί με αυτόν τον τρόπο» τόνισε κλείνοντας ο Αναστάσιος Μπερέτας.
Δηλώσεις συνηγόρων για την αθώωση της Ρ. Δούρου και του Ευ. Μπουρνούς
Στην αθωωτική απόφαση του Εφετείου για το Μάτι, όσον αφορά τη Ρένα Δούρου και τον Ευάγγελο Μπουρνούς, αναφέρονται σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι της πρώην περιφερειάρχη Αττικής και του πρώην δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου.
Συγκεκριμένα, ο εκ των συνηγόρων τής Ρένας Δούρου, Θόδωρος Σχινάς, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:
«Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων, η σημερινή (03.06.2025) αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για την Ειρήνη Δούρου, με το ειδικό βάρος που αυτή έχει, προστίθεται σε όλες τις αθωωτικές για την ίδια αποφάσεις του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Αιρετών, του Πορίσματος των Επιθεωρητών της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) για την εθνική τραγωδία στο ΜΑΤΙ.
Πριν λίγες ημέρες ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την αθώωση της για την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής.
Οι αποφάσεις αυτές είναι η απάντηση της Δικαιοσύνης σε όσους επιδίωξαν ή και επιδιώκουν φανερά ή ενδόμυχα με ψεύδη τη σπίλωση, την κατασυκοφάντηση, την πολιτική και προσωπική της εξόντωση.
Η εθνική τραγωδία στο Μάτι, οι φυσικές καταστροφές από καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο συμψηφισμού με άλλες πρόσφατες τραγωδίες ούτε πεδίο χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης και τυμβωρυχίας.
Απαιτείται, χωρίς όρους επικοινωνίας, όλοι μας να βελτιώσουμε συστηματικά τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας και τις υποδομές μας για τον περιορισμό των συνεπειών από τις καταστροφές αυτές. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε στη μνήμη των αθώων θυμάτων»
Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς, διδάκτωρ Νομικής Θρασύβουλος Κονταξής αναφέρει τα εξής:
«Για 2η φορά το Δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα και αιτιολογημένα τον κατηγορούμενο για το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς στο Μάτι, πρώην Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου κ. Ευάγγελο Μπουρνούς. Η δικαίωση του και από το Εφετείο Αθηνών αποδεικνύει ότι όταν η Δικαστική Εξουσία μένει ανεπηρέαστη από πολιτικές παρεμβάσεις, κραυγές και εξωθεσμικές πιέσεις, επιτελεί άριστα το καθήκον της, στη βάση του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας και της ελεύθερης συνείδησης των δικαστών.
Μόνον επισημάνσεις: η Πολιτεία οφείλει να θωρακισθεί και να εκσυγχρονισθεί ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα συμβάντα στο μέλλον. Η τραγική απώλεια τόσων αθώων θυμάτων και ο άφατος πόνος των συγγενών τους πρέπει να παραμείνουν στη σκέψη όλων μας. Τούτες οι ώρες είναι ώρες ευθύνης και περισυλλογής».
Οι δηλώσεις των κομμάτων
«Σήμερα δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνη ούτε θα μπορούσε να αποδοθεί Δικαιοσύνη, σε μια στημένη δίκη, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, ενώ αυτή η υπόθεση ανήκει στην κρίση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και έκθεση σε βαθμό κακουργήματος», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου αμέσως μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για το Μάτι, η οποία «όχι μόνο παραβρίσκεται στη δίκη από την πρώτη μέρα, αλλά ήταν και η πρώτη, που μαζί με τον Διαμαντή Καραναστάση, τον Αύγουστο του 2018, κατέθεσαν μήνυση για κακούργημα», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε: «Οι εξουσίες διαχρονικά φρόντισαν η δίκη αυτή να γίνεται σε αναρμόδιο δικαστήριο, σαν ένα απλό πλημμέλημα, σαν τροχαίο ατύχημα χωρίς θύματα και βεβαίως οι ευθύνες είναι πάρα πολύ βαριές στο πολιτικό σύστημα και στη δικαστική λειτουργία. Προσωπικά ντρέπομαι που 104 άνθρωποι, 104 ψυχές που ζητούν δικαίωση δεν μπορούν να δικαιωθούν μέσα από την διαδικασία στα Ελληνικά Δικαστήρια».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου «επεσήμανε πως ό,τι γίνεται στην υπόθεση του Εγκλήματος στο Μάτι είναι το ίδιο που γίνεται και στην υπόθεση του Εγκλήματος των Τεμπών» και τόνισε ότι «όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι η Δικαιοσύνη για να έρθει πρέπει να την πάρουμε στους ώμους μας και πρέπει και η κοινωνία να την διεκδικήσει».
«Η σημερινή δικαστική απόφαση για το Μάτι δικαιολογημένα προκαλεί την αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων, των εγκαυματιών, των κατοίκων της περιοχής» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Για μια ακόμη φορά, οι ένοχοι για τα κρατικά εγκλήματα πέφτουν στα μαλακά ή αθωώνονται προκλητικά. Για μια ακόμη φορά, η κραυγαλέα έλλειψη υποδομών και στοιχειώδους συντονισμού, που στο Μάτι στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους, μένει ατιμώρητη στέλνοντας το μήνυμα αντίστοιχης αντιμετώπισης και σε άλλα, παρόμοια εγκλήματα» προσθέτει ο Δ. Κουτσούμπας και καταλήγει στη δήλωσή του:
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την πραγματική τιμωρία των ενόχων, για τη δικαίωση των θυμάτων και πάνω απ’ όλα για την αναμέτρηση με ένα κράτος που αντιμετωπίζει ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
«Για το έγκλημα στο Μάτι η Δικαιοσύνη έκλεισε τα μάτια. Με την απόφασή της δημιουργεί εύλογες απορίες, για το αν και κατά πόσον είναι πραγματικά τυφλή και δεν επηρεάζεται από την κυβέρνηση, με συνέπεια το κοινό περί δικαίου αίσθημα να γίνεται οργή» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το ολοκαύτωμα στο Μάτι έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας και όλοι όσοι ήταν υπεύθυνοι εκείνη τη μοιραία περίοδο, οδηγώντας τη χώρα σε μια εθνική τραγωδία».
Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο «όποιος έχει μάτια και βλέπει, τα βλέπει ότι το έγκλημα στο Μάτι ήταν κακούργημα. Άρα ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί θα έπρεπε να βαρύνονται με κακουργήματα. Δυστυχώς η Δικαιοσύνη είναι τυφλή όχι μόνον γιατί επηρεάστηκε, αλλά γιατί μάλλον δεν ήθελε να δει».
«Στο Μάτι χάθηκαν 102 ψυχές και οι ηθικοί αυτουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροι», σχολιάζει το κόμμα των «Σπαρτιατών», με αφορμή την δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν ένοχοι δέκα από τους κατηγορούμενους για την τραγωδία.
Ειδικότερα, οι «Σπαρτιάτες» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους:
«Η απόφαση του Εφετείου να κρίνει ενόχους δέκα από τους κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι έρχεται να υπενθυμίσει στους Έλληνες πως το “κράτος των αρίστων” και της “ευθύνης χωρίς υπευθύνους” συνεχίζει να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά: Οι υπηρεσιακοί παράγοντες οδηγούνται στο εδώλιο, αλλά οι πολιτικοί υπεύθυνοι της καταστροφής μένουν εκτός κάδρου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ του 2018, με τη συνδρομή των ίδιων κρατικών μηχανισμών που σήμερα επιχειρούν να εμφανιστούν ως μεταρρυθμιστές, φέρει ακέραια την ευθύνη για την έλλειψη συντονισμού, για τα ψέματα που ειπώθηκαν δημόσια εκείνες τις ώρες και για την απόπειρα συγκάλυψης. Κανένας πρωθυπουργός, κανένας υπουργός δεν λογοδότησε και για άλλη μια φορά το “σύστημα” αυτοπροστατεύτηκε».
Επίσης, το κόμμα υπογραμμίζει: «Ας πούμε, επιτέλους, την αλήθεια: Το Μάτι, εκεί που χάθηκαν 102 ψυχές, δεν ήταν μια “φυσική καταστροφή” αλλά ένα “έγκλημα” που φέρει την υπογραφή ανεύθυνων και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσει όπως και όλους εκείνους που επιχείρησαν να σβήσουν την αλήθεια κάτω από τόνους στάχτης. Στο Μάτι χάθηκαν 102 ψυχές και οι ηθικοί αυτουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροι».
Τέλος, οι «Σπαρτιάτες» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά η σημερινή απόφαση είναι προάγγελος για την τραγωδία των Τεμπών».