Τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, τις οποίες συντόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, χαιρέτισαν o ∆ήμαρχος Ιωαννιτών ∆ημήτρης Παπαγεωργίου, o Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Εμμανουήλ Κόνσολας, o Πρόεδρος της ΚΕ∆Ε Λάζαρος Κυρίζογλου και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων. Επίσημοι ομιλητές ήταν ο Προέδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος. Χαιρετισμό πραγματοποίησαν επίσης η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μ. Κεφάλα, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Μαραβέλιας, κ.α..
Έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο Συντονιστής της πρώτης θεματικής ενότητας, που ήταν αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τον σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, επισήμανε: «Ως συντονιστής της ενότητας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την Περιφερειακή Διακυβέρνηση στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, είχα την ευκαιρία να μιλήσω για το διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Την αποτελεσματικότερη διοίκηση με την εξασφάλιση της λειτουργίας σε περιβάλλον χωρίς το άλλοθι της έλλειψης αποκέντρωσης. Το κεκτημένο εδώ άργησε. Άργησε και στοιχίζει. Η ανάγκη για ενηλικίωση των θεσμών πρέπει να μεταφραστεί σε μια πολύ γενναία μεταρρύθμιση. Δεν την έχει ανάγκη ο θεσμός, γιατί κανένας θεσμός δεν είναι αυτοσκοπός και δεν υπηρετεί τον εαυτό του. Τη μεταρρύθμιση την έχει ανάγκη η χώρα για να καλύψει το κενό μιας ιδιαίτερα ταραχώδους περιόδου και για να συμβαδίσει με τις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της κοινωνίας. Η ευκαιρία της θεσμικής ενηλικίωσης δεν μπορεί να πάει χαμένη από την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που άντεξε πολλαπλές κρίσεις, εστιάζοντας στην αλλαγή πορείας και νοοτροπίας. Η παρουσία επίσης και πολύ περισσότερο το πολιτικό περιεχόμενο της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου μάς κάνουν αισιόδοξους. Ο θεσμός που υπηρετούμε, στάθηκε επίσης ψηλά στις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών και στον αγώνα για την ανάταση της χώρας. Χρειάζεται να δείξουμε πολύ μεγάλη πίστη στο ότι αυτό που η Ελλάδα μπορεί να δώσει τα επόμενα χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτά που σήμερα έχει πετύχει. Επειδή μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά, τώρα είναι η ώρα, η ευκαιρία και η υποχρέωση να κάνουμε και το επόμενο βήμα που, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περιόδου, μόνο άλμα μπορεί να είναι».
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της δεύτερης θεματικής ενότητας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε: «Το ΕΣΠΑ, το ΕΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα τρία σημαντικότερα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη χώρα, κατά συνέπεια και για τις Περιφέρειες της χώρας. Η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους όμως, ειδικά όταν μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και για bottom up πολιτικές, απαιτεί ταχύτητα και ευελιξία, καθώς κοινός στόχος όλων μας είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως επιταχυντής αυτής της ανάπτυξης, στοχεύοντας στις κατά τόπους αδυναμίες και δυνατότητες, αρκεί να αποκτήσει τον αναγκαίο ‘χώρο’. Η αύξηση του ορίου πληρωμών του ΕΠΑ και η μεγαλύτερη ‘αυτοτέλεια’ των Περιφερειακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ μπορούν να αποτελέσουν κινήσεις μείζονος σημασίας που θα ‘απελευθερώσουν’ τις τοπικές δυνάμεις».
Χθες, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, εγκρίθηκε επίσης η έκθεση οικονομικής διαχείρισης (απολογισμού) του έτους 2022 της ΕΝΠΕ, με εισηγητή τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝΠΕ Νικόλαο Παπαγεωργίου.
Κεντρική εισήγηση του Α. Τζιτζικώστα
Την κεντρική εισήγηση στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στην έναρξη των εργασιών του διήμερου Συνεδρίου, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες, που θα βάλουν τις ελληνικές Περιφέρειες στη νέα εποχή, που θα οδηγήσουν στον κεντρικό στόχο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, τον οποίο έχουν κατακτήσει οι Περιφέρειες σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
“Βρισκόμαστε μόλις δύο μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ανέδειξαν τις νέες περιφερειακές αρχές σε όλη την χώρα, οι οποίες έχουν μπροστά τους πέντε χρόνια να δουλέψουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν. Και είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διαρκώς ότι η αυτοδιοίκηση περνά σε μία διαφορετική φάση σε όλη την Ευρώπη. Αλλάζει. Εκσυγχρονίζεται. Δυναμώνει. Συμμετέχει όλο πιο ενεργά στις κεντρικές αποφάσεις. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την Ευρώπη, δεν αποτελούν απλά έναν συμπληρωματικό διοικητικό βραχίονα, αλλά έναν ενεργό συμμέτοχο στη διαμόρφωση και την άσκηση των πολιτικών. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, γιατί δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω. Άλλωστε το είδαμε εμφατικά τα τελευταία χρόνια, των μεγάλων και πολλαπλών κρίσεων, όπου οι 13 Περιφέρειες της χώρας ανέλαβαν ρόλους και ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία, που εκτείνονται πέρα από την ‘καταστατική’ αποστολή τους, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, ολοκληρώνοντας μεγάλα έργα, στηρίζοντας το ΕΣΥ και τις επιχειρήσεις μας, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Με άλλα λόγια καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε αυτόν τον νέο κομβικό ρόλο, τον οποίο αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την Ευρώπη, γιατί αυτή είναι η ανάγκη, αυτή είναι η νέα εποχή. Και τη νέα αυτή πανευρωπαϊκή πραγματικότητα δείχνει να την έχει αντιληφθεί η σημερινή Κυβέρνηση. Τόσο η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, δουλεύουν εντατικά ώστε η συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών και της κεντρικής Πολιτείας να είναι ακόμα πιο ουσιαστική, ακόμα πιο αποτελεσματική. Και για αυτό, θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω. Για τη σημαντική δουλειά τους, για την εποικοδομητική συνεργασία μας. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε καλά ότι μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Προκλήσεις που κοιτάνε στο 2030, αλλά και προκλήσεις άμεσες, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί, από κοινού”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Οι τέσσερις βασικοί άξονες που θα οδηγήσουν σε σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες, έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, είναι: οι αρμοδιότητες των Περιφερειών, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι πόροι και η χρηματοδότηση των Περιφερειών και η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
- Αρμοδιότητες
Αναφορικά με τον πρώτο άξονα των αρμοδιοτήτων ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι “Το πρώτο και πιο σημαντικό ζήτημα, στο οποίο σκοντάφτουμε συνεχώς, είναι οι αρμοδιότητες, που σε κάποιες περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρες, σε άλλες μεταβιβάζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις χωρίς πόρους, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και σε άλλες, είναι τόσο πολύ διασκορπισμένες, που στο τέλος κανείς επί της ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και το χειρότερο οι πολίτες να μη γνωρίζουν ποιος έχει την ευθύνη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι χρειαζόμαστε άμεσα ξεκάθαρες και κάθετες αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Οι ανάγκες που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες και είναι άμεσες. Είναι πλέον δεδομένο ότι, έπειτα από 13 χρόνια, χρειάζονται άμεσα προσλήψεις και αύξηση των εργαζόμενων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ώστε οι Περιφέρειες της χώρας να μπορούν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στον πολυδιάστατο ρόλο τους. Η κινητικότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες των Περιφερειών, ούτε ποσοτικά, ούτε ποιοτικά. Το αντίθετο, δημιουργεί μείζον ζήτημα αποδυνάμωσής τους από έμπειρο στελεχιακό δυναμικό. Το νομοσχέδιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης αποτελεί ένα πρώτο βασικό βήμα. Όπως και το νέο σύστημα αξιολόγησης που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως – και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος – να συνοδεύεται τόσο από σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων, όσο και από την απαραίτητη ενίσχυση των Περιφερειών και των Δήμων, σε επίπεδο πόρων και ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε η αξιολόγηση να είναι ακριβοδίκαιη και αποτελεσματική. Σε όλα αυτά, στο κρίσιμο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, πρέπει μαζί να βρούμε λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και πρέπει να τις βρούμε άμεσα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα”.
- Κλιματική Κρίση
Ο δεύτερος άξονας, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τζιτζικώστας είναι η κλιματική κρίση: “Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και ξεκάθαρα. Δυστυχώς, τα καλοκαίρια και οι χειμώνες μας δεν είναι όπως παλιά. Κρύβουν πλέον τεράστιους κινδύνους για το φυσικό μας τοπίο, τα δάση μας, τις πόλεις και τα χωριά μας, τις περιουσίες και κυρίως τις ζωές των συμπολιτών μας. Και βέβαια πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι ολοένα και πιο συχνά, ολοένα και πιο έντονα. Οι 13 Περιφέρειες της χώρας όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούν πολλά και σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Ενώ καλούνται να αποκαταστήσουν, και το πετυχαίνουν, τις επιπτώσεις των καταστροφών αυτών. Αλλά και να συντηρήσουν υποδομές που επί δεκαετίες είχαν μείνει χωρίς συντήρηση, η αρμοδιότητα των οποίων μόνο πρόσφατα τους ανατέθηκε. Παρά την οικονομική στενότητα, παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σε θέματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Παρά την ακραία υποστελέχωση. Οι Δήμοι επίσης έχουν την ευθύνη για μικρότερης κλίμακας αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στους αστικούς ιστούς. Και ταυτόχρονα και η κεντρική Πολιτεία υλοποιεί αντιπλημμυρικά έργα. Αυτό όμως που όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ξεκάθαρη διευθέτηση αρμοδιοτήτων και βέβαια πρέπει να βρεθούν οι πόροι για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, τους οποίους σήμερα δεν έχουν οι Περιφέρειες, προκειμένου τα έργα αυτά να γίνουν με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες και τα σημερινά δεδομένα. Να είμαστε ξεκάθαροι: Τα χρήματα που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια δεν αρκούν για να γίνουν οι μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, που χρειάζεται η χώρα. Ο Πρωθυπουργός έθεσε το μεγάλο αυτό ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί, που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, γνωρίζουν καλά το θέμα και το έχουν σε άμεση προτεραιότητα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και μεγαλύτερα βήματα, γρήγορα. Πρέπει και η Ευρώπη να κατανοήσει ότι δεν αρκεί μόνο να πιάσουμε τους στόχους μακροπρόθεσμα, αλλά πρέπει τώρα, άμεσα, να θωρακίσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας και να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας. Και πέρα από τους πόρους που απαιτούνται, πρέπει επιτέλους να μειωθεί η γραφειοκρατία και ο χρόνος έγκρισης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων. Πρέπει κάθετα οι Περιφέρειες να έχουν τη δυνατότητα να αδειοδοτούν δια των υπηρεσιών τους τα έργα αρμοδιότητας τους. Αυτό σημαίνει αρμοδιότητα. Η ανάληψη από την αρχή έως το τέλος της ευθύνη υλοποίησης, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά, αλλά και για να ασχολούνται τα υπηρεσιακά στελέχη των Περιφερειών με τη δουλειά τους και την προστασία των πολιτών κι όχι να αναλώνονται σε ατέρμονες ανταλλαγές εγγράφων με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα να πρέπει να αντιμετωπίσουν κατηγορίες και ελέγχους για τυχόν καθυστερήσεις”.
- Πόροι και χρηματοδότηση
Αναφορικά με τους πόρους και τη χρηματοδότηση των Περιφερειών, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε σε σειρά στρεβλώσεων, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα: “Ο τρίτος άξονας είναι οι πόροι και η χρηματοδότηση. Στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, η ΕΝΠΕ σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει για τις 13 Περιφέρειες της χώρας τους περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους από ποτέ. Και φυσικά, η πραγματική μας επιτυχία θα είναι να καταφέρουμε και στο νέο ΕΣΠΑ να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ, όπως άλλωστε κάναμε και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, εκτοξεύοντας τους ρυθμούς απορρόφησης και υλοποίησης έργων. Γι’ αυτό και εξ’ αρχής αυτό που είπαμε είναι ότι το ΕΣΠΑ έπρεπε να αποτελέσει το πρότυπο συνεργασίας και αποτελεσματικότητας μεταξύ των Περιφερειών και της κεντρικής Πολιτείας και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έγινε. Αυτό δηλαδή που είδαμε να συμβαίνει στην Ευρώπη με τις Περιφέρειες να συμμετέχουν και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των έργων, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα όμως αυτό που έχει σημασία είναι τα έργα να τρέξουν και να ολοκληρωθούν εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. Και εδώ, θα μου επιτρέψετε να τονίσω, ότι πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση των χρόνων υλοποίησης και να μην απενταχθεί κανένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα έργα πρέπει να τα κάνουμε και θα τα κάνουμε. Αλλά για να το πετύχουμε απαιτείται η αδιάλειπτη χρηματοδότηση, προκειμένου τα έργα να εξελίσσονται ομαλά, χωρίς διακοπές. Και το αναφέρω αυτό γιατί είναι η δεύτερη χρονιά που στο πιο κρίσιμο δίμηνο του έτους αντί να αυξάνονται οι ροές χρηματοδότησης προς τις Περιφέρειες, δια του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, δυστυχώς μειώνονται. Κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, επειδή αντανακλά σε όλα τα μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που θα το συζητήσουμε και στην αυριανή θεματική ενότητα με τους αρμόδιους Υπουργούς, γιατί είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στις 13 Περιφέρειες της χώρας”.
- Περιφερειακή Διακυβέρνηση
Ο τέταρτος άξονας είναι η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ: “Τέταρτος άξονας είναι οι σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες στη νέα εποχή. Όλα όσα προανέφερα και τα οποία πρέπει να επιτευχθούν, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για έναν σύγχρονο τρόπο λειτουργίας, όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με έχετε ακούσει πολύ συχνά να μιλώ για το όραμα μας, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Πιστεύω ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να κάνουμε στην Ελλάδα το επόμενο μεγάλο βήμα, να μπούμε στη σύγχρονη εποχή. Με απευθείας έσοδα στις Περιφέρειες. Με οικονομική ανεξαρτησία και πλήρη θεσμική θωράκιση. Με ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των Περιφερειών. Με αρμοδιότητες οριζόντιες και κάθετες που θα διατρέχουν τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, οι Μεταφορές. Μην ξεχνάτε ότι οι Περιφέρειες είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, που λογοδοτεί απευθείας στους πολίτες, που ξέρει καλύτερα τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, που απέδειξε στις κρίσεις ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Τώρα είναι η ώρα, που μπροστά μας έχουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Και μπορώ σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι οι 13 Περιφέρειες της χώρας είναι έτοιμες να αναλάβουν αυτόν τον κομβικό ρόλο. Μπορούν να στηρίξουν και να ενισχύσουν την εθνική προσπάθεια για περισσότερη ανάπτυξη, για πιο δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Με σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες και με συνεργασία θα ξεκλειδώσουμε την κοινή μας επιτυχία, που θα είναι επιτυχία της πατρίδας, θα είναι επιτυχία της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, ζητώ και επίσημα τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα αρχίσει του χρόνου. Γιατί πιστεύω ότι είναι χρυσή ευκαιρία να εμπεδωθεί αυτή η νέα μορφή συνεργατικότητας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής Πολιτείας”.
Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για την άψογη φιλοξενία των εργασιών του 9ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ και τον συνεχάρη για τα άλματα προόδου που έχει σημειώσει όλα τα τελευταία χρόνια η Ήπειρος, χάρις στη σχέση εμπιστοσύνης που έχτισε με τους πολίτες της Ηπείρου.
Έστειλε μάλιστα και μήνυμα εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων των νέων διοικήσεων των Περιφερειών για την επόμενη πενταετία: “Επειδή είναι η τελευταία φορά που η ΕΝΠΕ συνεδριάζει με τη συγκεκριμένη σύνθεση, θέλω πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους Περιφερειάρχες, σε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, για τη στενή και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία μας, για τα σταθερά βήματα μπροστά που κάναμε μαζί, όλο το προηγούμενο διάστημα. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι αποφασισμένος, πάντα με συνεργασία, μεθοδικότητα και συνέπεια, μαζί με όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας, να συνεχίσουμε τα βήματα μπροστά. Μεγάλα, γρήγορα αλλά πάντα σταθερά βήματα μπροστά”.
Νίκη Κεραμέως: Στόχος, πιο ισχυρές και αποτελεσματικές περιφέρειες για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη
«Στόχος μας, είναι περιφέρειες πιο ισχυρές, πιο αποτελεσματικές με περισσότερα και πιο αποδοτικά θεσμικά χρηματοδοτικά ψηφιακά εργαλεία, με ενισχυμένο ανθρώπινο κεφάλαιο, με σαφείς κανόνες, με διαφάνεια», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατά την ομιλία της στο ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Η υπουργός επισήμανε πως το Συνέδριο γίνεται σε μία συγκυρία κατά την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, με αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες συνολικά και τόνισε:
«Στόχος, στο υπουργείο Εσωτερικών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο πολίτης σε κάθε γωνιά της χώρας, θα γίνει αποδέκτης ποιοτικών υπηρεσιών».
H κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στους δύο άξονες, τον πρώτο που αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ και τον δεύτερο ο οποίος σχετίζεται ευρύτερα με την Δημόσια Διοίκηση και με το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης σε κάθε επίπεδο.
Σημαντική αναφορά έκανε η υπουργός, στον Προϋπολογισμό 2024 που κατατέθηκε χθες στην Βουλή: «Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια δίνονται αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, αυξήσεις οριζόντιες, αυξήσεις σε επιμέρους κατηγορίες. Κατηγορίες που αφορούν για παράδειγμα στο επίδομα τέκνων. Αύξηση 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης γιατί αποδίδουμε μεγάλη σημασία στους ρόλους αυτούς, σε εκείνους τους προϊσταμένους, τμηματάρχες, διευθυντές, που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης καίριες για την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Και βεβαίως πάνω από αυτό, έρχεται και ο θεσμός του οικονομικού μπόνους- στόχος μας δε είναι να επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο. Άρα όσο επιτυγχάνονται οι στόχοι να υπάρχει οικονομική επιβράβευση επιπλέον των αυξήσεων που ανέφερα».
Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να αποτιμούν οι ίδιοι οι πολίτες την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν σε κάθε επίπεδο, είτε τοπικής αυτοδιοίκησης είτε κεντρικής διοίκησης και συμπλήρωσε ότι υπάρχει στα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης ένα σύστημα μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να αποτιμούν τις υπηρεσίας που τους παρέχουν και οι ΟΤΑ και η κεντρική κυβέρνηση και ευρύτερα οι φορείς του Δημοσίου. Ειδικότερα, είπε πως θα μπορούν να αποτιμήσουν σε τι βαθμό λύνουν τα προβλήματα τους, σε τι βαθμό γίνονται πραγματικά αποδέκτες μιας ποιοτικής υπηρεσίας. «Οι λόγοι είναι δύο, για να ενδυναμώσουμε τη φωνή των πολιτών και ο δεύτερος είναι η ώθηση της Δημόσιας Διοίκησης σε μία βελτίωση. Στόχος μας είναι το Δημόσιο να γίνει πιο ευέλικτο, πιο αξιοκρατικό, πιο φιλικό, πιο αποδοτικό προς τους πολίτες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών.
Θ. Λιβάνιος: Ζητούμενο οι ξεκάθαροι κανόνες και ρόλοι μεταξύ κράτους, περιφερειών και δήμων
«Ξεκάθαρους κανόνες και ρόλους», ανάμεσα στο κεντρικό κράτος, τις περιφέρειες και του δήμους, ζήτησε κατά την ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.
Ο υπουργός επισήμανε πως η μοναδική θητεία της απλής αναλογικής που βρίσκεται στη λήξη της, δημιούργησε προβλήματα λειτουργίας και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Βαδίζοντας στην έναρξη της νέας θητείας, νιώθω την ανάγκη να πω κάτι, ήρθε η ώρα να συστηθούμε και πάλι… είμαστε το κεντρικό κράτος. Πρέπει να χαράσσουμε την επιτελική πολιτική, να χαράσσουμε το γήπεδο. Είστε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, πρέπει να είστε αρμόδιοι για θέματα που αφορούν την περιφέρεια σας. Οι δήμοι πρέπει να είναι αρμόδιοι για θέματα που αφορούν τον δήμο τους. Αν δεν κλείσουμε αυτή τη βασική συμφωνία, δεν θα αποφασίσουμε ποτέ τι είναι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, γιατί θα είναι πάντα συμπιεσμένη στους δήμους, που είναι πρώτος βαθμός και είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη και στο κεντρικό κράτος».
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε, πως για να ωριμάσει περισσότερο η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, «χρειάζονται οι ξεκάθαροι κανόνες και οι ξεκάθαροι ρόλοι, που θα διευκολύνουν, διότι όπου δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, διότι κανένας δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ή αν την αναλάβει βρίσκεται απολογούμενος (…) υπάρχει πλέγμα αρμοδιοτήτων στο οποίο μπλέκονται, συμπλέκονται, ενίοτε διαπλέκονται και δεν είναι ξεκάθαρη κατάσταση, δεν μπορεί κανένας να λογοδοτήσει».
Ο υφυπουργός επισήμανε πως 13 χρόνια του θεσμού λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και δεν υπάρχει κώδικας, νομοθεσία για την λειτουργία της και έκρινε αναγκαίο, ως ένα μεγάλο έργο, την σύνταξη ενιαίου κώδικα α/βαθμιας κα β/βαθμίας Αυτοδιοίκησης.
Το τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ, πραγματοποιείται στο μεταίχμιο δύο θητειών και ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στους περιφερειάρχες οι οποίοι δεν επανεξελέγησαν, με ειδική αναφορά στον Κώστα Αγοραστό, για την αγώνα που έκανε για την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που διαχειρίστηκε στην Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας «Daniel». Παρόντες στο ετήσιο συνέδριο ήταν και οι νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες.
Γ. Πατούλης: «Οι Περιφέρειες πρέπει να αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα ένα πραγματικά επιτελικό κράτος»
Στην ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις από πλευράς της πολιτείας προς την κατεύθυνση μιας πραγματικά δυνατής Περιφερειακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε την Τετάρτη ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιώργος Πατούλης στην τοποθέτησή του στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
«Μετά από 25 χρόνια αδιάκοπης πορείας μου στην Αυτοδιοίκηση, έχω το χρέος, αλλά και το δικαίωμα να μιλήσω ανοικτά σε αυτή την αίθουσα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας: «όλα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει -καλοπροαίρετες, πιστεύω- αναφορές στελεχών διαφόρων κυβερνήσεων σε μια δυνατή αυτοδιοίκηση στη χώρα, η οποία όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Είναι αλήθεια ζηλευτό αυτό που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχει θεσμοθετηθεί μια πραγματική αποκεντρωμένη διακυβέρνηση, με σαφείς εξουσίες, πόρους και αρμοδιότητες. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, και να γίνει τώρα. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση, αν δεν υπάρξουν όμως ταχείες διαδικασίες για τις απαραίτητες νομοθετικές διατάξεις, δεν πρόκειται αυτή η αλλαγή να γίνει ποτέ».
Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις στο συνέδριο της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου για την έναρξη της διαβούλευσης σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει η αναγνώριση της προσφοράς των Περιφερειών σε μείζονα θέματα, όπως η διαχείριση της πανδημικής κρίσης και η πολιτική προστασία, καθώς και να αξιοποιηθεί η πλούσια εμπειρία αυτών των ετών: «Δεν μπορεί οι Περιφέρειες να διαχειρίζονται με επάρκεια τις κρίσεις και να γίνονται αποδέκτες των όποιων αστοχιών παρατηρούνται σε τομείς που είναι εκτός των ευθυνών τους. Οι Περιφέρειες χρειάζονται αυξημένους πόρους, ξεκάθαρες αρμοδιότητες, σαφείς δικαιοδοσίες, πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό – όλα αυτά τα εργαλεία που μπορούν να δομήσουν ένα πραγματικά επιτελικό κράτος. Πολλοί είναι αυτοί που αποκαλούν τους Περιφερειάρχες ως «μικρούς πρωθυπουργούς». Χωρίς όμως τα κατάλληλα εργαλεία, δεν μπορούν να είναι ούτε «μικροί υπουργοί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τη γνώση, αλλά και την πρόθεση να προχωρήσει σε μια δυναμική επανεκκίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, στο πλαίσιο της άμεσης συνεργασίας με τους Περιφερειάρχες της χώρας: «Είμαστε εδώ, για να συμβάλουμε με την εμπειρία μας στη γρήγορη και αποτελεσματική κατάληξη των σχετικών διαδικασιών. Η ατελείωτη διαβούλευση δεν οδήγησε ποτέ στα επιθυμητά αποτελέσματα, είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη να δώσει στις Περιφέρειες τα εργαλεία για τη νέα εποχή. Πιστεύω ότι στο επόμενο συνέδριο της ΕΝΠΕ θα έχουμε το ίδιο χαμόγελο, καθώς δεν θα διαψευστούν οι προσδοκίες μας».
Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ στο Διοικητήριο των Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο της συνέλευσης ο Περιφερειάρχης Αττικής ευχαρίστησε τα μέλη της Ένωσης για «την άψογη συνεργασία στα δύσκολα χρόνια που περάσαμε, με τη διαχείριση πρωτόγνωρων, αλλεπάλληλων κρίσεων, που ξεπεράσαμε με επιτυχία και βγήκαμε πιο δυνατοί». Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «στο κλείσιμο της 25ετούς θητείας μου στην Αυτοδιοίκηση, μπορώ πια να πω ότι ο θεσμός αποκτά σιγά – σιγά την δύναμη που του αξίζει» και πρόσθεσε: «Αυτό το καταφέραμε όλοι μαζί με μεγάλο αγώνα. Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι πολύ σημαντικά για τη νέα εποχή της αυτοδιοίκησης και πιστεύω ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα. Εγώ θα είμαι μαζί σας, από όποια θέση θα έχω τη χαρά να υπηρετήσω την κοινωνία μετά τη λήξη της θητείας μου». Απευθυνόμενος στον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, που παρακολουθεί τις εργασίες του Συνεδρίου της ΕΝΠΕ ως παρατηρητής, ο κ. Γ. Πατούλης ανάφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη χαρά που ο Νίκος Χαρδαλιάς θα συνεχίσει το έργο που υλοποιήσαμε κατά τη θητεία μας, με ακόμα περισσότερο πάθος και αγάπη για την Αττική. Καλή επιτυχία, θα είμαστε πάντα κοντά σας».
Ν.Χαρδαλιάς: Είμαστε έτοιμοι να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε, να συντονισθούμε αλλά και να συγκρουστούμε!
Στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στα Ιωάννινα παραβρέθηκε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, όπου συμμετείχε στις διεργασίες μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες της χώρας, όπως σημειώνει σε ανάρτηση του στα social media και μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής:
«…Από 1η Γενάρη μια νέα πορεία ξεκινάει, ένα νέο στοίχημα πέντε ετών δημιουργίας και διεκδίκησης που καλούμαστε να κερδίσουμε οι νέες Περιφερειακές αρχές της Ελλάδας. Και είναι τώρα η ώρα που οι Περιφέρειες πρέπει με γενναίες αποφάσεις να περάσουν στη Νέα Εποχή. Χωρίς τις παλινωδίες του χθες, μακριά από τις συντεχνιακές λογικές κυριαρχίας ενός βαθύτατου κράτους που προκαλεί αρρυθμίες, παθογένειες, καθυστερήσεις, δικαιολογίες.
Μακριά από επικαλύψεις, χρονοβόρες διαδικασίες και νομικίστικα φληναφήματα που προκαλούν παλινωδίες και κοστίζουν απώλειες ανθρωπίνων ζώων και περιουσιών.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Στην Αττική είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη. Στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης αγαπάμε την ευθύνη. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μητροπολιτικά, διαδημοτικά και τοπικά. Είμαστε έτοιμοι να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε, να συντονισθούμε αλλά και να συγκρουστούμε για να αλλάξουμε τα πάντα στην καθημερινότητα των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι με ξεκάθαρες, κάθετες αρμοδιότητες, που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους, να πραγματοποιήσουμε μεγάλα, γρήγορα και σταθερά βήματα μπροστά προς όφελος όλων των πολιτών των 66 γειτονιών του Λεκανοπεδίου.
Είμαστε έτοιμοι μαζί με τις υπόλοιπες Περιφέρειες να αναβαθμίσουμε υπεύθυνα και συγκροτημένα στην συνείδηση των πολιτών αλλά και στην καθημερινότητα των κοινωνιών το ρόλο που μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, και αυτή η νέα πορεία μας θα είναι επιτυχία της πατρίδας μας, θα είναι επιτυχία της Ελλάδας.
Ισχυρές και σύγχρονες Περιφέρειες για βιώσιμες κοινωνίες και ασφαλείς γειτονιές με περήφανους και αξιοπρεπείς πολίτες!»
Λάζαρος Κυρίζογλου: Η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού να καταστεί βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής πορείας
Την αναγκαιότητα «να καταστεί η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και βασικός πυλώνας μιας νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας», ανέδειξε για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, χαιρετίζοντας τις εργασίες του διήμερου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ.
Υπενθυμίζοντας μάλιστα, το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, που πραγματοποιήθηκε το 2018, ο κ. Κυρίζογλου, ανέφερε εμφατικά ότι και σήμερα, όπως και τότε, παραμένει ίδια, η διαπίστωση ότι «η πρωτοφανής κρίση που βίωσε και βιώνει η χώρα μας, θέτει επιτακτικά το ζήτημα αλλαγής της οργάνωσης του Κράτους και των θεσμών του». Γεγονός που όπως είπε, καθιστά την αναβάθμιση αλλά και τη διεύρυνση του ρόλου των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, καθοριστικό παράγοντα αυτής της αλλαγής.
«Η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ, με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις των Συνεδρίων και των Διοικητικών Συμβουλίων τους, έχουν διατυπώσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και την αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών και των Δήμων στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα και για τη διεύρυνση του ρόλου τους στην Ανάπτυξη της χώρας και στη διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής.
Μετά από τόσα χρόνια βαθύτατης οικονομικής, κοινωνικής, υγειονομικής και πολιτικής κρίσης, η Κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ και με αποφασιστικότητα και ταχύτητα να επιλύσει τα προβλήματα που εμποδίζουν την Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί δυναμικά στο καθολικό αίτημα για Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή. Για τη σύγκλιση της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση. Για εφαρμογή του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 102)», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Συγκεκριμένες προτάσεις
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, στο χαιρετισμό του, κατέθεσε από το βήμα του Συνεδρίου της ΕΝΠΕ τέσσερις προτάσεις:
– Να προχωρήσει άμεσα η συνολική αναδιοργάνωση της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση το Επιτελικό Κράτος, την Αποκέντρωση και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, προκειμένου να επανασχεδιαστεί ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών.
– Για την προώθηση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, να επαναοριοθετηθούν οι αρμοδιότητες των τριών επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης (Κεντρικής Διοίκησης – Περιφερειών – Δήμων) κατά τομέα δημόσιας πολιτικής και να διασφαλιστεί η συστημική συνεργασία των επιπέδων αυτών.
– Να επικαιροποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο και να ενισχυθούν οι θεσμοί Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων, που αποτελούν πλέον προϋπόθεση για τη διεύρυνση και κατοχύρωση του ρόλου τους στο Πολιτειακό σύστημα της χώρας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προώθηση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής και την παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
– Να διασφαλιστεί η Διοικητική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ σύμφωνα με τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας» και το άρθρο 102 του Συντάγματος. Να περιοριστεί η εποπτεία επί των πράξεων των συλλογικών και των μονομελών οργάνων τους σε ένα μόνο διοικητικό έλεγχο νομιμότητας των πράξεων.
Ο κ. Κυρίζογλου, υπογράμμισε επίσης ότι η Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού διεκδικούν από την πολιτεία:
– Να διασφαλιστεί σύμφωνα με το Σύνταγμα η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών : Να αποκατασταθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) στο επίπεδο που προβλέπεται από τον Ν.3852/2010 («Καλλικράτη») και να διασφαλιστεί η επιστροφή των παρακρατηθέντων. Να «επαναπατριστούν» όλοι οι πόροι που αφαιρέθηκαν από τις Περιφέρειες και τους Δήμους και να αυξηθεί η χρηματοδότησή τους από το ΠΔΕ με στόχο την ενεργότερη προώθηση της Περιφερειακής και της Τοπικής Ανάπτυξης.
– Να μεταφερθούν νομοθετικά στην Αυτοδιοίκηση όλες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι χωροθετημένες σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο, στην αντίστοιχη Περιφέρεια ή στον αντίστοιχο Δήμο, είτε οι αρμοδιότητές τους αφορούν «τοπική υπόθεση», είτε αφορούν «αποστολή του κράτους» (οπότε θα ασκούνται από την Αυτοδιοίκηση κατ’ εκχώρηση εξουσίας από την Κεντρική Διοίκηση), με σεβασμό της διοικητικής αυτοτέλειας των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Να διευρυνθεί ο Αναπτυξιακός Ρόλος της Αυτοδιοίκησης, ώστε οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να συμβάλουν αποτελεσματικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
– Σύμφωνα με τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας» «πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη άσκηση της εντολής των αιρετών» και επομένως διεκδικούμε την ενδυνάμωση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης ώστε να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τους αιρετούς της Κεντρικής Διοίκησης, όσον αφορά τα ασφαλιστικά, τα οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά ζητήματα και την εφαρμογή του ποινικού νόμου (μισθολογικό καθεστώς, ειδικές άδειες, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, χορηγίες κλπ).
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επανέφερε τις προτάσεις της κοινής απόφασης των Δ.Σ. ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ:
– Με κοινή απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ να συγκροτηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας η οποία, αξιοποιώντας και το Κείμενο Κοινών Θέσεων ΕΝΠΕ–ΚΕΔΕ που κατατέθηκε στο Συνέδριο του 2018, να μελετήσει και να εισηγηθεί σε κοινή συνεδρίασή τους τα ακόλουθα:
– Σχέδιο Συμφώνου Συνεργασίας ΕΝΠΕ–ΚΕΔΕ και κοινού οργάνου για την υποστήριξη και παρακολούθηση της εφαρμογής του και για την επίλυση τυχόν αναφυόμενων διαφορών.
– Κοινό Υπόμνημα με προτάσεις αναβάθμισης της Αυτοδιοίκησης ενόψει πιθανής Συνταγματικής Αναθεώρησης.
– Με κοινή απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ να συσταθεί ένας μόνιμος Μηχανισμός Παρακολούθησης της Καταστατικής Θέσης των Αιρετών υπό τη μορφή του Παρατηρητηρίου.