A
υτά ήταν:– οι δράσεις προετοιμασίας και αντιμετώπισης κινδύνων από εκδήλωση σεισμού,
– η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς και
– το μέτρο εφαρμογής της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιοχές Natura, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Κατά τη συνεδρίαση, δόθηκε μεγάλο βάρος στο θέμα της προετοιμασίας στην περίπτωση σεισμού, καθώς όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης στην εισήγησή του, αφενός ζούμε στην πιο σεισμογενή χώρα της Γηραιάς Ηπείρου, αφού στην Ελλάδα απελευθερώνεται το 50% περίπου της σεισμικής ενέργειας ολόκληρης της Ευρώπης, αφετέρου οι σεισμοί αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο που δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί από τους επιστήμονες. Συνεχίζοντας ο κ. Αυγερινός υπογράμμισε: «Οφείλουμε όλοι: Κεντρικό Κράτος, Περιφέρεια, Δήμοι, Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ, εταιρίες τηλεφωνίας κλπ. να προετοιμαζόμαστε προληπτικά τόσο για αυτά που πρέπει να γίνονται πριν από έναν σεισμό, αλλά φυσικά και για όσα πρέπει να είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας μετά από ένα καταστρεπτικό σεισμικό φαινόμενο. Πρέπει από τώρα βάσει του Σχεδίου “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΙΙ”, όλοι μας να γνωρίζουμε πού πρέπει πάμε, τι να κάνουμε, με ποιον συνεργαζόμαστε με κάθε λεπτομέρεια όταν θα έχει συμβεί το φαινόμενο. Πριν συμβεί το απευκταίο, όλοι μας πρέπει να ξέρουμε το ρόλο μας βάσει του Γενικού Σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από σεισμούς με την κωδική ονομασία “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΙΙ” και των επιχειρησιακών σχεδίων που έχει η υπηρεσία στην οποία ανήκει ο καθένας μας. Γιατί ιδίως στα καταστρεπτικά σεισμικά περιστατικά όπου πρέπει να διασωθούν και να φροντισθούν άνθρωποι, η ταχύτητα της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού είναι ΚΟΜΒΙΚΗ. Και είναι η εκ των προτέρων σωστή προετοιμασία και οργάνωση που παίζει καταλυτικό ρόλο στην ταχύτητα της αντίδρασης μας».
Αρχικά τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις κάθε υπηρεσίας σχετικά με το βαθμό ετοιμότητας σε ότι αφορά τις προπαρασκευαστικές δράσεις. Θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, είναι:
Η επικαιροποίηση του μητρώου ιδιωτών-αναδόχων από πλευράς του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που θα ενισχύσουν το έργο της Περιφέρειας αλλά και αυτό των Δήμων (εφόσον το ζητήσουν), η ύπαρξη επαρκούς εξοπλισμού (τρυπάνια ακριβείας, αντλίες, γεννήτριες, προβολείς φωτός κλπ) αλλά και ομάδων διάσωσης/έρευνας σε επιχειρησιακό επίπεδο από πλευράς Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων ταυτόχρονα από διάφορα κατεστραμμένα κτίρια, η ετοιμότητα του Λιμενικού στην περίπτωση επιχειρήσεων διάσωσης στις ακτές τις Ανατολικής Αττικής, η επικαιροποίηση από πλευράς Δήμων των Σχεδίων Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών, κ.α.
Επίσης, συζητήθηκε το μέτρο εφαρμογής της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης (ΟΠΑ) των πολιτών, το οποίο βάσει του Σχεδίου “Εγκέλαδος”, αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων, οι οποίοι έχουν το συντονισμό του έργου της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο, ενώ εφόσον η επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει άνω του ενός Δήμου, τότε η απόφαση λαμβάνεται από τον Περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Η λήψη της απόφασης “ΟΠΑ” βασίζεται στις εισηγήσεις των φορέων που, κατά περίπτωση, έχουν την αρμοδιότητα επί των επιπτώσεων (αξιωματικός Π.Υ. ή αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων ή Περιφέρειας). Επιπρόσθετα, απόφαση πάρθηκε για τον ορισμό του σημείου διεξαγωγής Σ.Ο.Π.Π. μετά από σεισμό, το οποίο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ, συνιστάται να προσδιοριστεί σε ανοιχτό χώρο.
Επιπλέον, βαρύνουσα σημασία δόθηκε στο θέμα της Οργανωμένης Απομάκρυνσης των πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, όπου στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανέπτυξαν διεξοδικά και εξήγησαν τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί σχετικά με το θέμα αυτό.
Τέλος, αναφορικά με το μέτρο της εφαρμογής της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιοχές Natura, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως συνέβαινε και κατά τα προηγούμενα έτη, πάρθηκε νέα απόφαση σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία. Παράλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4926/2022, ως αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του σχετικού προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας. Συνεπώς, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να ενεργήσουν καταλλήλως και αναλόγως με την αρμοδιότητά τους για την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης, με την κατάλληλη σήμανση των οδών και με τον έλεγχο εφαρμογής του μέτρου στις αναφερόμενες περιοχές/οδούς, καθώς και για τη σχετική ενημέρωση των κατοίκων.