Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας
Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, στην οποία προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής κ. Βασιλική Καβαλλάρη, αναπληρώνοντας τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2024 την 1η Μαΐου, καθώς και από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.

Η
συνεδρίαση ξεκίνησε με τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2023-2024. Κατά τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκαν ζητήματα και καταγράφηκαν αναφορές που έχουν αντιμετωπιστεί στο πεδίο στο παρελθόν, ενώ παράλληλα έγιναν προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και την μέγιστη δυνατή οργάνωση και βελτίωση του βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, έμφαση δόθηκε στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, στον καθαρισμό των ρεμάτων, στον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης στο οδικό δίκτυο, καθώς και σε εγκαταστάσεις/υποδομές εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κάθε φορέα (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δασαρχεία, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρειες, Δήμοι κλπ), στην ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων για διάθεση,  προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά, για το οποίο προτάθηκε αφενός να υπάρχει μόνιμα αυτοκίνητο περιπολίας για επιτήρηση και έλεγχο, αφετέρου, κατά τις ημέρες που ο βαθμός επικινδυνότητας είναι μικρότερος από 3 (υψηλή), βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με εξαίρεση των κατοίκων της περιοχής, οι επισκέπτες να σταθμεύουν στο κωπηλατοδρόμιο και να μεταφέρονται με τα δύο λεωφορεία που έχει προβλεφθεί να υπάρχουν στο χώρο. Παράλληλα, συζητήθηκε η πρόταση να κατασκευαστεί βόρειος οδικός άξονας στο Σχινιά που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους του οικισμού Δικαστικών υπαλλήλων.

Όσον αφορά την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, η σύνταξη ειδικών σχεδίων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες είναι υποχρεωτική. Η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων και μόνο σε περίπτωση που η επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο την ίδια χρονική στιγμή (θα πρέπει μια δασική πυρκαγιά να εξελίσσεται πλησίον των διοικητικών ορίων δυο όμορων Δήμων και να απειλεί ταυτόχρονα και άμεσα κατά την εξέλιξη της, κατοικημένες περιοχές των οποίων ο οικιστικός τους ιστός διαμοιράζεται μεταξύ των διοικητικών ορίων των δυο όμορων Δήμων), η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Η εισήγηση για την απομάκρυνση γίνεται πάντοτε από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, προς το κατά τόπο αρμόδιο όργανο (Δήμαρχο κλπ), το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, καθορίζει ασφαλές σημείο συγκέντρωσης των πολιτών, η ενημέρωση των οποίων γίνεται με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Σχετικά με το θέμα που αφορά στην προετοιμασία για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμού, αναλυτική τοποθέτηση πραγματοποίησε η κ. Ασημίνα Κούρου, Προϊσταμένη της Δ/νσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), που είναι και ο αρμόδιος φορέας για την επεξεργασία και το σχεδιασμό της αντισεισμικής πολιτικής της Χώρας, καθώς και για το συντονισμό των ενεργειών δημοσίου και ιδιωτικού δυναμικού για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής, Οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν οι Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π. για επιτήρηση των δασών, με στόχο την άμεση αναγγελία πυρκαγιάς, και να ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, να ισχύσει η περσινή απόφαση για την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιοχές Natura, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, έως ότου εκδοθεί η νέα, και ορίστηκαν οι χώροι συγκέντρωσης για τη συγκρότηση του Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π σε περίπτωση σεισμού.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, κ. Λεωνίδας Μανωλάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα, κ. Βασίλειος Λώλος και ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, κ. Θεόδωρος Κολυδάς. Επίσης, συμμετείχαν Δήμαρχοι, και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας των 13 Δήμων της Ανατολικής Αττικής, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Τροχαίας, του Λιμενικού Σώματος, Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αττικής, οι Δασάρχες Πεντέλης, Λαυρίου, Πάρνηθας, Καπανδριτίου και Πειραιά, του ΑΔΜΗΕ, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), καθώς και Διευθυντές, Προϊστάμενοι και υπηρεσιακοί παράγοντες των εμπλεκόμενων τμημάτων της Περιφέρειας Αττικής (Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, Τεχνικών Έργων, Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων.

Τέλος, η συνεδρίαση έληξε με την από κοινού συμφωνία για τον συντονισμό δράσεων και την ανάπτυξη πλαισίου συνεργατικότητας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του οργάνου στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση κρίσεων.