Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας

Με τη διαπίστωση ότι κατά τη χειμερινή περίοδο η δημοτική αρχή, ιδιαίτερα δε η Πολιτική Προστασία δήμου Σαρωνικού, βρέθηκε για άλλη μια φορά κοντά στους πολίτες που δοκιμάστηκαν από τα καιρικά φαινόμενα, ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.

Ο
πως σημείωσε είναι απαραίτητο να εδραιωθεί κουλτούρα πρόληψης τόσο μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών όσο και μεταξύ των πολιτών προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα έκτακτα συμβάντα.
Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 7 Απριλίου, έγινε απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2022-2023 από τον δήμαρχο Χρ. Γκίνη και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπο Γαλάνη και αναδείχθηκαν οι παρεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί η δημοτική αρχή ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο έκτακτο συμβάν.
Ο Χ. Γκίνης αφού ευχαρίστησε το δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού και ιδιαίτερα τον Χ. Γαλάνη για το εξαιρετικής σημασίας έργο που προσφέρει στους πολίτες, προχώρησε σε απολογισμό της χειμερινή περιόδου σημειώνοντας: «Ο δήμος μας καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, βρισκόταν σε απόλυτη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας καταφέρνοντας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», που τον Φεβρουάριο έθεσε σε συναγερμό όλη τη χώρα. Για τον δήμο Σαρωνικού όλα κύλησαν ομαλά καθώς η προετοιμασία μας ήταν ολοκληρωμένη και αποτελεσματική. Είχαμε προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες αντιπαγετικού άλατος προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν προσπελάσιμοι ενώ και με συνεχείς δράσεις αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο, ειδικά στον Κουβαρά που βρίσκεται σε υψόμετρο, η ομαλή κυκλοφορία των πολιτών δεν εμποδίστηκε ούτε στιγμή. Όλος ο μηχανοκίνητος στόλος του δήμου μαζί με εξωτερικά συνεργεία και την ειδική αλατιέρα επιχειρούσαν ακατάπαυστα. Παράλληλα, σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής αποφασίσαμε να κρατήσουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία κλειστά κατά τις ημέρες που η κακοκαιρία ήταν ιδιαίτερα έντονη. Το ίδιο κάναμε και για τα ΚΑΠΗ και τους αθλητικούς χώρους προκειμένου να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες ατυχήματος.
Επιπροσθέτως, σε όλες τις περιπτώσεις έντονου ψύχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα για τη φιλοξενία – προστασία των πολιτών με τη διάθεση θερμαινόμενων χώρων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.
Τον χειμώνα που πέρασε βρεθήκαμε για άλλη μια φορά κοντά στον πολίτη που έχει ανάγκη και δοκιμάζεται από τα καιρικά φαινόμενα», σημείωσε ο Χ. Γκίνης.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Χαράλαμπος Γαλάνης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους αντιδημάρχους Βασίλη Μπούτση και Κώστα Γκίκα για την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αναφέρθηκε στην αντιπυρική περίοδο που σε λίγο ξεκινάει υπογραμμίζοντας: «Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαρωνικού προχωράει με ταχείς ρυθμούς στις προκαταρκτικές εργασίες ενόψει έναρξης Αντιπυρικής Περιόδου. Αντικαθιστούμε κατεστραμμένους πυροσβεστικούς κρουνούς, επισκευάζουμε φθαρμένα πυροσβεστικά υδροστόμια, τοποθετούμε ειδικές πινακίδες υπόδειξης θέσεων πυροσβεστικών υδροστομίων, κατηγορίας κινδύνου πυρκαγιάς (Στάδια 1 έως 5) και προστασίας δασών. Επιπροσθέτως, κλαδεύουμε δέντρα και θάμνους που εμποδίζουν την πρόσβαση και διέλευση Πυροσβεστικών οχημάτων ή απειλούν την ασφάλεια διερχομένων και κτηρίων, διανοίγουμε και καθαρίζουμε δασικές οδούς ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση οχημάτων. Αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σημαντική τη μελέτη σχεδίου διάταξης ιδίων πυροσβεστικών δυνάμεων και αντιμετώπισης πυρκαγιών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και τη συντήρηση του διαθέσιμου εξοπλισμού και στόλου προκειμένου η υπηρεσία μας να διατηρείται αξιόμαχη. Δρομολογούμε, τέλος, τοποθετήσεις νέων πυροσβεστικών ακροστομίων σε στρατηγικά σημεία του τομέα ευθύνης μας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου μας».
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο για εμάς να λαμβάνουμε εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις προκειμένου να προετοιμαζόμαστε εγκαίρως για έκτακτα συμβάντα».
Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Σπυρίδων Παπαστάθης εξήρε, στην δική του τοποθέτηση, την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας δήμου Σαρωνικού και τόνισε ότι η εξαιρετικά καλή συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών της περιοχής αποτελεί εγγύηση ότι και το φετινό καλοκαίρι θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία όλα τα συμβάντα.
Σύντομες τοποθετήσεις πραγματοποίησαν οι Ν. Καστρίτης εκπροσωπώντας τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η Σ. Μπαϊμπού εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, ο Β. Πολύζος διοικητής Π.Υ. Λαυρίου, ο Γ. Αντωνόπουλος υποδιοικητής της Π.Υ. Μαρκοπούλου, ο Χ. Αντωνέλλης δασάρχης Λαυρίου, η Αν. Τζαφέ αξιωματικός Β’ Λ.Σ Βουλιαγμένης, ο Στ. Σκρεπετός υποδιοικητής Τροχαίας Κερατέας, η Μιρέλλα Πολίδου εκ μέρους των Προσκόπων Σαρωνικού και ο Χρήστος Τσιγαρίδας επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Ράπτη και οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Μπούτσης και Κώστας Γκίκας.