Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Δρ. Ασημίνα Κούρου, Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Ο.Α.Σ.Π. η οποία ανέλυσε τις ενότητες «Σεισμικός Κίνδυνος και Σεισμική Διακινδύνευση: Ο Ρόλος του ΟΑΣΠ» και «Χώροι καταφυγής του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού».
Ακολούθησε ομιλία της Μαρίας Μανουσάκη Μαρία, Γεωλόγος Msc, Υπάλληλος του Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης και Πρόληψης Ο.Α.Σ.Π. με θέμα «Διαχείριση Σεισμικού Κινδύνου σε Τοπικό Επίπεδο – Καλές Πρακτικές».
Στην τρίτη ενότητα ο εκπαιδευτής της Σ.Ε.Α.Δ. Γεώργιος Λαμπιθιανάκης ανέλυσε την ενότητα «Επιχειρησιακή Δράση σε σεισμικά συμβάντα» αναλύοντας πρακτικές, τακτικές και δράσεις όχι μόνο των πολιτών αλλά και των εθελοντών μελών των διασωστικών συνεργείων.
Η Δρ. Ασημίνα Κούρου, Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Ο.Α.Σ.Π. δήλωσε: «Συνεργαστήκαμε άψογα με το Δήμο Ωρωπού για να δημιουργηθεί η σημερινή συνάντηση εργασίας και αφορούσε στελέχη του Δήμου και ειδικά της Πολιτικής Προστασίας και μέλη εθελοντικών ομάδων. Είναι στο πλαίσιο μίας τεράστιας προσπάθειας που κάνει ο ΟΑΣΠ σε όλη τη χώρα ώστε στελέχη και πολίτες να είναι ενημερωμένοι και να ξέρουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Ξέρουμε πως η Ελλάδα είναι πρώτη σε σεισμικότητα σε όλη την Ευρώπη και έκτη σε όλο τον κόσμο. Όλοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει επικαιροποιήσει το σχέδιο αντιμετώπισης για τους σεισμούς. Η κωδική του ονομασία είναι «Εγκέλαδος 2». Όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργάζονται, να γνωρίζονται, να υπάρχει διαλειτουργικότητα ώστε να είμαστε έτοιμοι στον επόμενο σεισμό που θα πλήξει τη χώρα μας. Η συνάντηση σήμερα εδώ στον Ωρωπό έγινε εποικοδομητική συνάντηση. Προβληματίστηκαν όλοι. Τέθηκαν ζητήματα ρόλων, αρμοδιοτήτων, συνεργασιών, χώρων καταφυγής, καλών πρακτικών σε επίπεδο Δήμων. Θα είμαστε σε συνεργασία με το Δήμο Ωρωπού για να γίνουν κι άλλες δράσεις και για τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς».