Η Αυτοδιοίκηση θέλει την εποπτεία του τομέα ύδρευσης κι αποχέτευσης από το Υπουργείο κι όχι από μια ανεξάρτητη αρχή για λόγους ταχύτητας, ευελιξίας κι αποτελεσματικότητας.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί του περιεχομένου του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για την δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος.
Από πλευράς ΚΕΔΕ ξεκαθαρίστηκε πως η αυτοδιοίκηση είναι υπέρ ενός αποτελεσματικού τρόπου εποπτείας του τομέα της ύδρευσης κι αποχέτευσης, δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με στόχο αφενός τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής. Αφετέρου, τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε προσιτές τιμές, σε κάθε πολίτη και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδος.
Η ΚΕΔΕ θεωρεί πως ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστούν οι παραπάνω στόχοι, είναι να παραμείνει ο έλεγχος ως αρμοδιότητα στο Υπουργείο κι όχι να δοθεί σε μια Ρυθμιστική Αρχή για λόγους ταχύτητας, ευελιξίας και δυνατότητας νομοθέτησης όταν αυτό απαιτείται.
Όσον αφορά τις ΔΕΥΑ, η άποψη της ΚΕΔΕ είναι πως οι όποιες βελτιώσεις ή συνενώσεις γίνουν μελλοντικά, αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν όχι στη βάση της υποχρεωτικότητας, αλλά εφόσον υπάρξει συμφωνία με την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.
Τονίστηκε μάλιστα πως προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση είναι η προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων και η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό των ΔΕΥΑ της χώρας, οι οποίες επιτελούν σημαντικό έργο. Καθώς και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα και τις εύλογες αδυναμίες των ΔΕΥΑ και των Δήμων, που αφορούν είτε τη λειτουργία, είτε τη χρηματοδότηση και στελέχωσή τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός προχώρησε σε σημειακές τροποποιήσεις, οι οποίες διασφαλίζουν τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία βελτίωσης της λειτουργίας των ΔΕΥΑ.
Στον εύλογο προβληματισμό της ΚΕΔΕ για την υπαγωγή του ελέγχου στη υπό σύσταση νέα Ρυθμιστική Αρχή, ο Υπουργός ΠΕΝ διευκρίνισε ότι με την επιλογή αυτή, θωρακίζεται κυρίως η ασφάλεια και η ποιότητα του νερού κι όχι μόνο ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής των αντίστοιχων δημοσίων-δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ προσδιορίστηκε ότι οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος, την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις που ικανοποιούν την ΚΕΔΕ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και μετά την ανταλλαγή των απόψεων, από πλευράς Υπουργείου υπήρξε μια σειρά από δημόσιες δεσμεύσεις, που ικανοποιούν τις πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίστηκε πως:
– Η Πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών – κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
– Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
– Γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος. Κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά.
– Αναγνωρίστηκε ως προτεραιότητα η θωράκιση της ασφάλειας και της υγιεινής του νερού κι όχι η επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών στόχων.
– Έγιναν οι αναγκαίες αναδιατυπώσεις επί του αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου, προκειμένου να υπηρετείται σωστά ο στόχος της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, θα λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και των ΕΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ.
– Στο αναδιατυπωμένο σχέδιο νόμου προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Δ. Παπαστεργίου: Μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε πως μετά τις αλλαγές που ήδη συμφωνήθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου, αλλά κι άλλες που θα γίνουν κι αφορούν μεταξύ άλλων τη διαχειριστική επάρκεια των ΔΕΥΑ, το κείμενο που θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες σε ένα κρίσιμης σημασία ζήτημα, που αφορά την ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία. Τόνισε πως για την Αυτοδιοίκηση αποτελούσε κρίσιμης σημασίας ζήτημα η δέσμευση πως δεν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού, καθώς και ότι οι Δήμοι θα έχουν ρόλο και λόγο στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων.