Ταυτόχρονα, η Θάτσερ «κατάργησε» και …την κοινωνία, λέγοντας το αμίμητο «δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν άτομα», σηματοδοτώντας έτσι την αποθέωση του Εγώ και των ατομοκεντρικών «αγελών».
Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός Οικονομολόγος Francis Fukuyiama, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με το βιβλίο του «Το τέλος της Ιστορίας» προσπάθησε να τεκμηριώσει την αναπόφευκτη πλέον κατ’ αυτόν «μονοκρατορία» του νεοφιλελευθερισμού και την επικράτηση των δοξασιών της Σχολής του Σικάγου και του Μίλτον Φρίντμαν.
Από τότε, με τη δραστική μείωση της φορολογίας των πλούσιων άρχισε η κούρσα της δημιουργίας της ισχυρής τάξης των δισεκατομμυριούχων που με απλά νούμερα σημαίνει ότι το 1% των ανθρώπων κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου, που με την πάροδο του χρόνου αυξάνει. Μιλάμε δηλ. για μια χούφτα ανθρώπων που κατέχει πλούτο πολλά δισεκατομμύρια χούφτες δολάρια! Ο αόρατος αυτός λεβιάθαν του πλούτου έχει πλέον μετατρέψει τη ζωή και τις διαδικασίες διατήρησής της σε ένα καλαμπούρι, σε μια τραγική κωμωδία. Κι όλα αυτά, για να μπορούν 4-5 πλούσιοι κάθε φορά, με ένα υποβρύχιο για πλούσιους, να κάνουν… τουρισμό σε θαλάσσιο βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων στα σκουριασμένα συντρίμμια του βυθισμένου υπό τους ήχους της ορχήστρας του υπερωκεάνιου ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ… Δυστυχώς για τους πρώτους θαρραλέους, το υποβρύχιο έγινε ο τάφος τους…
Αν προτιμάτε την εικόνα και με νούμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η γνωστή οργάνωση OXFAM στο τελευταίο φόρουμ του Νταβός, οι ανισότητες στον κόσμο γίνονται εκρηκτικές και η κατάσταση αβίωτη: Οι περιουσίες π.χ. των δισεκατομμυριούχων στην ενέργεια και τα τρόφιμα αυξάνονται 1 δισ. κάθε δύο μέρες ένας δισεκατομμυριούχος δημιουργείται κάθε 30 ώρες, ενώ κάθε 33 ώρες 1 εκατομ. άνθρωποι πέφτουν στην ακραία φτώχεια. Τα στοιχεία είναι του 2022. Σήμερα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, όπως γνωρίζουν κα οι Έλληνες, που τη βιώνουν εδώ και πολύν καιρό.
Σε ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Monde, ο διάσημος Γάλλος Οικονομολόγος Thomas Picketty, συγγραφέας του μπεστ σέλλερ «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα», προτείνει ως εντελώς αναγκαία μέτρα ισχυρής προοδευτικής φορολόγησης των μεγάλων περιουσιών και υψηλή φορολόγηση επιχειρήσεων που αρδεύουν σε φορολογικούς παραδείσους και πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και στην γαλλική αγορά. Με αυτό το επιχείρημα, ο Picketty δηλώνει την υποστήριξή του στο νεότευκτο στη Γαλλία μέτωπο της Αριστεράς ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.
Το ΤΙΝΑ, ήταν στη φαντασία της Θάτσερ και εξακολουθεί να είναι στη φαντασία πολλών οπαδών του νεοφιλελευθερισμού σ’ όλο τον κόσμο. Γιατί, «πενία τέχνας κατεργάζεται». Το μέτωπο της Αριστεράς της Γαλλίας θα το μιμηθούν, ή θα το δημιουργήσουν όλοι οι φτωχοί του κόσμου. Υπάρχει λοιπόν εναλλακτική, κυρία Θάτσερ. Η απληστία του πλούτου έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της.
Ο κ. Θανάσης Φροντιστής είναι Δρ. Οικονομολόγος – π. Πανεπιστημιακός – Συγγραφέας