Αυτό που προκύπτει είναι ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, γνωρίζει εκείνους που τον στήριξαν για να επικρατήσει της αντιπάλου του, οι οποίοι δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, αφού το πολιτικό τους παρελθόν είναι βεβαρημένο με αμαρτίες που οδήγησαν το κόμμα τους στην πρόσφατη εκλογική συντριβή.
Συνήθως αυτοί που βοηθούν έναν πολιτικό να νικήσει σε κρίσιμη μάχη, στη συνέχεια ζητούν να διεκδικήσουν το μερίδιό τους στη νίκη.
Οπότε όσες ανανεωτικές ιδέες και αν έχει ο νέος ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς, το περιβάλλον του θα αποτελέσει την τροχοπέδη για την εφαρμογή τους. Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το δράμα του «Γιώργο άλλαξέ τα όλα».
Με τα δεδομένα αυτά η ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι ανέφικτη, είναι δυσχερέστατη, όπως και το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Όσοι τον ψήφισαν, πίστεψαν πως μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας ένα άλμα στο συλλογισμό τους. Για να νικήσει όμως τον Πρωθυπουργό, θα πρέπει να κάνει υπερβάσεις που οι ίδιοι δεν τις αντέχουν. Αυτά τα προβλήματα, θα φανούν, φυσικά όταν από τον χώρο της επικοινωνίας και τις παραπλανητικής, ο νέος ηγέτης πέσει στα βαθιά νερά της πολιτικής.
Αν και ο κ. Κασσελάκης δηλώνει ότι είναι φως της κοινωνίας με την βοήθεια του Θεού, στους δε συντρόφους, ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος, φωνάζοντας τον κ. Παππά, Νίκο μου έλα, τον οποίον και εναγκαλίζεται θερμά.
Ενώ ο κ. Τσακαλώτος, διακηρύττει ότι γεννήθηκε αριστερός, παραμένει αριστερός, πρόσφατα ότι η αριστερά είναι εδώ. Όσον αφορά για τον κ. Κατρούγκαλο, στο παρελθόν με έμφαση υποστήριζε ότι θα μείνει κομμουνιστές μέχρι να’ ρθει ο σοσιαλισμός και το ΚΚΕ ο λαός σώζει τον λαό μπροστά για το σοσιαλισμό.
Ο οποίος σοσιαλισμός σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη τον Ιανουάριο μήνα του 2011, είναι η πρώτη βαθμίδα του κομμουνιστικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού και όχι αυτόνομος σχηματισμός. Είναι ο ανώριμος, πρώιμος κομμουνισμός.
Εξ άλλου ο κ. Νικόλαος Φίλης, θεωρεί ότι ο κ. Κασσελάκης είναι Τραμπ και παρ’ ολίγο Μητσοτάκης, ο οποίος δεν βρήκε ψυχικό περιθώριο καν να ευχηθεί «καλή επιτυχία» έστω και για λόγους τυπικής αβρότητος και όχι μόνον να ομιλεί περί καλλιστείων και όχι εκλογών.
Εξίσου πικρή υπήρξε και η αντίδραση στελεχών της αριστερής πτέρυγας, ο κ. Σκουρλέτης, ο κ. Βούτσης, που κάνουν λόγο για εξαΰλωση και κίνδυνο μετάλλαξης αντίστοιχα.
Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, έθεσε και όριο να ξεδοντιάσει πρώτα το σύστημα των δικαστών εκτός των άλλων, χωρίς βέβαια να αναφερθεί σε συγκεκριμένα φλέγοντα θέματα, όπως τη θέσπιση Συνταγματικού Δικαστηρίου στη χώρα μας καθώς συμβαίνει στην Ευρώπη ή στον διορισμό των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από τις ολομέλειες τούτων, οι οποίες να προτείνουν στο Υπουργικό Συμβούλιο για την τελική απόφαση επιλογής και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση με την παρεμβολή της βουλής, όπως γίνεται σήμερα.
Εξάλλου η καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης έχει φθάσει στο στάδιο της αρνησιδικίας, ο δε χρόνος οριστικοποιήσεως μιας δίκης στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά μέσον όρο είναι 500 ημέρες, στην δε χώρα μας υπερβαίνει τις 1.500 ημέρες κλπ. ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε με ελαφρότητα, κατά την άποψη και των συντρόφων του κ. Κασσελάκη, ο οποίος με μια θηριώδη αυτοπεποίθηση διεκδίκησης πρωθυπουργίας, η οποία δεν απορρέει από βαθιά γνώση των ελληνικών πραγμάτων, ούτε από πρακτική εμπειρία.
Γέννημα της πίστης ότι είναι χαρισματικός ο εαυτός του, που πράγματι είναι, οδήγησε στη δημαγωγία να δελεάσει τους ψηφοφόρους τάζοντας το χρυσόμαλλο δέρας της άμεσης νίκης και επικείμενης επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της Ελλάδος.
Μπαίνει στον προθάλαμο σχολείου ΑμεΑ και καλώς το επισκέφθηκε. Πήρε φόρα και με άλμα πέρασε από κάτω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ο άνθρωπος δεν κατάλαβε πού βρισκόταν και πώς θα έπρεπε να συμπεριφερθεί, πράγμα το οποίον δεν διδάσκεται.
Μάλλον δεν σεβάσθηκε την κατάσταση των παιδιών που ήσαν στην αίθουσα. Το μυαλό του το είχε προφανώς απ’ έξω στα τηλεοπτικά συνεργεία τα οποία καταγράφουν την εικόνα της θεαματικής εισόδου του. Οι από μέσα ήταν απλώς το δίλημμα της δικής του προβολής. Παράλληλα, εμφανίζεται στη φωτογραφία της υφυπουργού κ. Δόμνας Μιχαηλίδου που ανέβασαν οι συνεργάτες του στο διαδίκτυο.
Κόπηκε για να μην επισκιασθεί ο ηγέτης. Και αυτό συμβαίνει στη νέα ριζοσπαστική αριστερά της εικόνας και του body building, χρησιμοποιούν μεθόδους του αλήστου μνήμης «πατερούλη» που εξαφάνιζε από τις φωτογραφίες τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Από την άλλη πλευρά, στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ανεδείχθη η μεγάλη ανάγκη των ψηφοφόρων κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, να μεταφερθούν σ’ ένα πρόσωπο με πλούσιο βιογραφικό και επικοινωνιακό ταλέντο, χωρίς βέβαια πολιτική εμπειρία, όπως αποδείχθηκε.
Γενικότερα αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα ελλείμματος αντιπροσωπείας που χαρακτηρίζει τη σχέση του κόσμου των νέων ιδίως, με το πολιτικό σύστημα.
Αν ληφθεί υπόψη ότι από πρόσφατη έρευνα της «ΔιαΝΟησης» το 56% στις ηλικίες 17-24 ετών και το 48,9% από 25-39 ετών δήλωσαν πως «απλώς ψηφίζουν» στις εκλογές.
* Ο κ. Ιωάννης Σκουτέρης είναι Δικηγόρος, τέως αντιδήμαρχος Χολαργού