ΘΕΜΙΣ ΕΥΤΥΧΙΔΟΥ

Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας ξεκίνησε

Τ
ην Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, σε εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνδιάσκεψη Νέων για τη Βιομηχανία, μία συνάντηση νέων φοιτητών και εργαζομένων με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Θέλαμε εξαρχής, να φέρουμε σε επαφή τη νέα γενιά με την Δημόσια Διοίκηση, για να καταλάβουν και οι νέοι με τι καταπιανόμαστε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, αλλά και για να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας για το μέλλον, και να χτίσουμε ένα επίπεδο διαλόγου που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.
Είχαμε μαζί μας 35 νέους και νέες από 18 έως 30 ετών, με διαφορετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και σε διάφορα στάδια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, από πρωτοετείς φοιτητές ψηφιακής βιομηχανίας, έως επαγγελματίες μηχανικούς σε μεγάλες βιομηχανίας της χώρας και πολιτικούς επιστήμονες ή νομικούς.
Γιατί πραγματοποιήσαμε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
Πρώτον, ολοένα και πιο σπουδαία πράγματα γίνονται πλέον από την γενιά των 18-30, κι αυτό γιατί ο κόσμος μας είναι πλέον συνυφασμένος με την τεχνολογία. Και η δημιουργικότητα, η φαντασία, η όρεξη των νέων μπορεί να φέρει πράγματι τεχνολογικά θαύματα. Είναι πια ανάγκη να είμαστε κοντά με τους νέους, χτίζουμε από κοινού την κοινωνία και δεν μπορούμε να πορευόμαστε μόνοι ή σε αντιθέτους δρόμους.
Δεύτερον, η γενιά των 18-30 είναι αυτή που θα ηγηθεί τις επόμενες δεκαετίες, είναι η γενιά που θα πρέπει να ζήσει και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι η γενιά που μεγάλωσε εν μέσω κρίσεων. Ένας 25χρονος σήμερα, ξεκίνησε τις σπουδές του το 2015 με την οικονομική κρίση και βγήκε στην αγορά εργασίας κατά την πανδημία και εργάζεται σε ένα περιβάλλον αστάθειας. Οι νέοι θα ηγηθούν τόσο της κοινωνίας όσο και της βιομηχανίας και ευτυχώς έχει παρέλθει το στερεοτυπικό μοντέλο όπου έπρεπε να έχουμε συμπληρώσει τα 40 χρόνια για να έχουμε μια πετυχημένη καριέρα. Έχει παρέλθει όμως και προ πολλού, η εικόνα που έχουμε πλάσει για την βιομηχανία. Το εργοστάσιο δεν είναι πια ένας χώρος γεμάτος θορύβους που βλέπεις κόσμο με στολές να συσκευάζουν προϊόντα. Το εργοστάσιο, ή καλύτερα οι γραμμές παραγωγής, είναι ένας χώρος γεμάτος ρομπότ, εξελιγμένες μηχανές υψηλής τεχνολογίας, με νέους ανθρώπους να τις χειρίζονται μέσω υπολογιστών, να προγραμματίζουν και να διορθώνουν, να ηγούνται των τεχνολογικών θαυμάτων που οδηγούν στην παραγωγή των προϊόντων. Και όχι μόνο, σήμερα μία βιομηχανία χρειάζεται και μία ομάδα μάρκετινγκ, μία ομάδα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, άτομα για τις δημόσιες σχέσεις ή για την προετοιμασία προτάσεων. Μία βιομηχανία μπορεί να είναι ένας χώρος που οι νέοι θα ξεκινήσουν την καριέρα τους και θα εξελιχθούν εντός αυτής, ανεξαρτήτως σπουδών.
Τέλος, θέλαμε απλώς να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, να τους ακούσουμε, να τους μάθουμε κάτι, να μας προσφέρουν λίγη από την όρεξή τους και να μοιραστούν μαζί μας τις ιδέες, να μας δώσουν κίνητρο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Πράγματι, εκείνη την μέρα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας είχε έναν διαφορετικό αέρα.
Τι έγινε κατά την 1η Συνδιάσκεψη;
Η Συνδιάσκεψη δομήθηκε σε έναν συνδυασμό εισηγήσεων από τα Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, εκπροσώπων του παραγωγικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας, και συζήτησης τόσο μεταξύ των συμμετεχόντων όσο και με τους εισηγητές. Η ιδέα ήταν να τους παρουσιάσουμε τις εξελίξεις γύρω από την βιομηχανία και στη συνέχεια να απαντήσουμε στις ερωτήσεις, να ακούσουμε τις εμπειρίες τους, αλλά και τις ιδέες ή προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.
Καταρχάς, θέσαμε το πλαίσιο και αναλύσαμε τις διεθνείς εξελίξεις, συζητώντας για την ανάγκη Στρατηγικής Αυτονομίας τόσο της ΕΕ όσο και της Ελλάδας. Στη συνέχεια, επικεντρωθήκαμε στον πράσινο μετασχηματισμό της βιομηχανίας με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν τόσο την ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή, αλλά και το κόστος και τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση. Οι απορίες τους ποικίλαν, από το εάν το κανονιστικό πλαίσιο είναι αρκετά ευέλικτο και το εάν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι έως το ποιοι είναι πιο πρόσφοροι τρόποι επίτευξης της μετάβασης. Η κουβέντα απέκτησε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν φτάσαμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας, εδώ ακούσαμε για τις εμπειρίες των φοιτητών που έχουν επισκεφθεί μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και έχουν δει στην πράξη συστήματα αυτοματισμού και ρομποτικά συστήματα. Εδώ, δόθηκε έμφαση και στην σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας, υπήρξε συμφωνία στο πώς κάθε βήμα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό και κάθε καινοτομία – κάθε ρομποτικό σύστημα – πρέπει να προσφέρει ένα πραγματικό όφελος στην παραγωγική διαδικασία. Κατά τις εισηγήσεις παρουσιάστηκε στους νέους η ψηφιακή μετάβαση τόσο από την σκοπιά της βιομηχανίας και της παραγωγικής διαδικασίας, όσο και από την σκοπιά της δημόσιας διοίκησης, παρουσιάζοντας την διαδικασία της γνωστοποίησης επιχείρησης στο Notify Business και το νέο σύστημα ΟΠΣ-ΑΔΕ, που θα τεθεί εντός του έτους σε λειτουργία και θα συμπεριλαμβάνει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου των επιχειρήσεων. Ένα σύστημα που πραγματικά εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες, που δεν γνώριζαν πως το Δημόσιο μπορεί να έχει καινοτόμα, ολοκληρωμένα εργαλεία. Παρόμοια ήταν και η αντίδραση όταν τους παρουσιάστηκε η μεταρρύθμιση της αδειοδότησης και του ελέγχου, κατά την επόμενη θεματική, η οποία αφορούσε στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας στους νέους το πώς αναλύουμε τον κίνδυνο ως προς το δημόσιο συμφέρον καθώς και τα σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για την λήψη αποφάσεων.
Κατά την τελευταία θεματική συζητήθηκε η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, καθώς και οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι νέοι. Μας είπαν, πώς δεν υπάρχει κατάλληλη σύνδεση, ενώ και τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως η πρακτική άσκηση μέσω του Πανεπιστημίου, δεν προσφέρει αρκετές και σχετικές θέσεις πρακτικής άσκησης.
Τι κρατάμε;
Οι νέοι έδειξαν ένα πραγματικό ενδιαφέρον για την ελληνική βιομηχανία και τα όσα μπορεί να τους προσφέρει, τόσο ακαδημαϊκά όσο και επαγγελματικά. Οι νέοι μηχανικοί ενημερώθηκαν για όλες τις εξελίξεις που τους αφορούν, οι νομικοί και οι πολιτικοί επιστήμονες είδαν ότι μπορούν και εκείνοι να προσφέρουν στην βιομηχανία.
Κρατάμε επίσης, το πως, όπως μας είπαν, άλλαξε λίγο η άποψή τους για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, είδαν το πώς δουλεύουμε, με τι καταπιανόμαστε καθημερινά. Κρατάμε, όμως, και το άγχος τους, τόσο για την προσωπική τους εξέλιξη όσο και τις διεθνείς και κοινωνικές εξελίξεις, αλλά και την ελπίδα τους για το μέλλον, αυτήν την αισιοδοξία που μας διακατείχε όλους τα φοιτητικά μας χρόνια, πώς όλα θα πάνε καλά ή θα τα κάνουμε να πάνε καλά. Επίσης, κρατάμε, πιο σφιχτά από καθετί άλλο, το ειλικρινές ευχαριστώ τους για την ευκαιρία να έρθουν στον χώρο μας και να συζητήσουμε και το ακόμα πιο ειλικρινές, αφιλτράριστο feedback τους.
Τέλος, μοιράστηκαν μαζί μας για διαφορετική οπτική για το πώς βλέπουν την γενιά τους, μας είπαν πως δεν νιώθουν πως είναι μία αυτοφώτιστη γενιά που μπορεί να πετύχει τα πάντα απλώς γιατί υπάρχει. Κάτι τέτοιο τους προκαλεί αφενός άγχος και πρόσθετη πίεση και αφετέρου μία τάση επανάπαυσης, η οποία μάλιστα στην συνεχώς μεταβαλλόμενη εποχή μας, δεν αποτελεί επιλογή. Χρειάζονται, μας είπαν, υποστήριξη, να τους δούμε ως ίσους, να τους δώσουμε ευκαιρίες, όπως αυτή μέσω της Συνδιάσκεψης, αλλά και χρόνο. Θέλουν να δουλέψουμε από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον. Κάτι που φυσικά θέλουμε και εμείς.
Ο στόχος μας πέτυχε, η 1η Συνδιάσκεψη Νέων για τη Βιομηχανία στέφθηκε με επιτυχία και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε με αυτό το νέο μοντέλο επαφής Νέων και Δημόσιας Διοίκησης, όπου θα συζητάμε, θα λύνουμε θέματα και θα παίρνουμε πρωτοβουλίες από κοινού. Για το καλύτερο μέλλον της χώρας μας που δεν είναι άλλο, από το καλύτερο μέλλον που θα χτίσουμε για τους νέους, μαζί με τους νέους.

 

Η Θέμιδα Ευτυχίδου είναι Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας