Το «στοχευμένο» φαινόμενο του πληθωρισμού, ως μέσο αναδιανομής των εισοδημάτων υπέρ των πλουσίων, αφορά όλους τους τομείς, αφού λείπει ένα αποτελεσματικό σύστημα σχεδιασμένης γενικότερης επέμβασης στις «ληστρικές» αυξήσεις τιμών. Τα διαλαλούμενα μεγάλα πρόστιμα είναι για το θεαθήναι και, πάντως, δεν «τσούζουν» ώστε να προκαλέσουν ανάσχεση στις τεράστιες αυξήσεις τιμών. Σε κάθε βέβαια περίπτωση, επιβολή αυτών των «βολικών» προστίμων δεν σημαίνει ότι και εισπράττονται. Στην οποία περίπτωση, μάλλον είναι «εικονικά», για τον κόσμο!
Στο σημείωμα αυτό θα σχολιάσουμε μόνο το «όργιο» του πληθωρισμού απληστίας στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, στα αγροτικά και κτηνοτροφικά τρόφιμα, τα οποία η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε. έχει βάλει υπό ειδική επιτήρηση λόγω της πολυθρύλητης πράσινης ανάπτυξης, που και αυτή δεν αφορά τη Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες της Ε.Ε. οι οποίες πάντοτε απολαμβάνουν ειδικών όρων. Π.χ. λιγνίτες στη Γερμανία! Όμως θα σχολιάσουμε και κάποιες πτυχές της πάντοτε «θρυλούμενης» αλλά ουδέποτε αποτολμούμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης!
Ο αφορισμός του σημειώματος αυτού είναι γνωστός σε σχέση με τον τομέα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Η ανάγκη για επάρκεια τροφίμων, ως γνωστό, οξύνεται σε περιόδους πολέμων ή ιδιαίτερων γεωπολιτικών εντάσεων που επηρεάζουν τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με τρόφιμα. Γι’ αυτούς τους λόγους οι προνοητικές κυβερνήσεις φροντίζουν να έχουν και παραγωγή αλλά και αποθέματα τροφίμων για να καλύψουν την ενδεχόμενη κρίση.
Ας ρίξουμε μια ματιά στον «πληθωρισμό κέρδους» στα παραγόμενα τρόφιμα στη χώρα μας. Όπως αποκαλύπτει ο έγκριτος δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 4/2 Κώστας Καλλίτσης «σε κάθε 100 ευρώ, ο παραγωγός εισπράττει περίπου 17. Τα υπόλοιπα 83 διαχέονται σε ένα ελάχιστο παραγωγικό κατεστημένο», δηλ. στους χονδρεμπόρους και διακινητές μέχρι τα σούπερ μάρκετ. Πώς να μην είναι στους εθνικούς δρόμους με τα τρακτέρ τους οι αγρότες; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ; Κατά κανόνα μεγάλες πολυεθνικές!
Στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας μπαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδας σύμφωνα με το ίδιο τεύχος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, που αποδίδει την ακρίβεια στα ολιγοπώλια και την παραοικονομία, γιατί «ο βαθμός ολιγοπωλίου στην Ελλάδα είναι υψηλός σε κλάδους όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα». Μια άλλη όψη αυτής της ολιγοπωλιακής δομής της αγοράς τροφίμων, όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, είναι ότι «τα οργανωμένα συμφέροντα άσκησαν πίεση όπως και στις άλλες χώρες με αποτέλεσμα η μεταρρύθμιση στην αγορά προϊόντων να είναι πολύ πιο αργή από αυτήν στην αγορά εργασία
Αποτέλεσμα αυτών των «εντολών της Ε.Ε.» ήταν ότι η Ελλάδα έκανε την προσαρμογή μειώνοντας τα εισοδήματα και όχι ενισχύοντας την παραγωγικότητα.
Φαίνεται λοιπόν, ότι μέσα σ’ αυτόν τον «ορυμαγδό» των εγχώριων ολιγοπωλιακών κερδών δεν υπάρχει χώρος για ξένες επενδύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με έμφαση στον προνομιακό πρωτογενή τομέα (που είναι σε δίωξη και στην Ε.Ε.) Έτσι, οι διαλαλούμενες ξένες επενδύσεις (ευκαιριακές ούτως ή άλλως) κατευθύνονται στα κόκκινα δάνεια, δηλ. στην «κατάσχεση» λαϊκών ακινήτων με όρους αποικιακούς, και στα ακίνητα γενικώς. «Επενδύσεις» δηλ. υψηλού κέρδους, εντελώς ακίνδυνες και όχι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τη βιομηχανία. Έτσι, οι αγρότες κατέληξαν στους δρόμους με τα τρακτέρ διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή και γνωρίζοντας ότι αυτοί μας τρέφουν. Σ’ ένα τρακτέρ φιγουράριζε μάλιστα μια αφίσα με το σύνθημα:
ΜΗ ΚΟΒΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΣΕ ΤΑΪΖΕΙ.
Το ζήτημα θα το χειριστεί ο Πρωθυπουργός αύριο Τρίτη στην προγραμματισμένη συνάντησή του με εκπροσώπους Οργανώσεων Αγροτών. Πάντως, η δημοσιοποιηθείσα ήδη άποψή τους ότι «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού» δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Ο κ. Θανάσης Φροντιστής είναι Δρ. Οικονομολόγος – π. Πανεπιστημιακός – Συγγραφέας