ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

Με σταθερό βηματισμό και τολμηρές μεταρρυθμίσεις για μια παραγωγική Ελλάδα

Δ
ύο συνεχόμενες χρονιές, το 2022 και το 2023, ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των 35 οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών-μελών του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις επιδόσεις της οικονομίας της. Πρωτιές που υπογραμμίζουν πόσο διαφορετική είναι σήμερα η ελληνική οικονομία σε σχέση με το 2019.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε στο 2,3% όταν ο μέσος όρος των κρατών-μελών της ευρωζώνης ήταν στο 0,6%. Η ανεργία που έπεσε στο 9,6% (Οκτώβριος 2023, ΕΛΣΤΑΤ). Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η ανάκαμψη της ελληνικής χρηματαγοράς. Ήταν ανάμεσα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της οικονομίας που οδήγησαν τους Οίκους Αξιολόγησης, την Κομισιόν και τον Διεθνή Τύπο να αναγνωρίσουν πως η χώρα άλλαξε σελίδα.

Από μεγάλος ασθενής της ευρωζώνης η Ελλάδα βρέθηκε το 2023 στην πρωτοπορία της ανάκαμψής και της ανάπτυξης. Σε μια πορεία που πρέπει να διατηρήσουμε. Οι θετικές εκτιμήσεις για τη δημιουργία νεών θέσεων εργασίας και περαιτέρω μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2024, υπογραμμίζουν πως η επιστροφή στην κανονικότητα είναι γεγονός.

Η κανονικότητα οφείλει να γίνει η βάση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Σχέδιο που με συνέπεια από το 2019 εφαρμόζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πλέον αποδίδει καρπούς.

Οι επιδόσεις που οδήγησαν την Ελλάδα να χαρακτηριστεί πρωταθλήτρια από τον Economist είναι συνέπεια των στοχευμένων αναπτυξιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Δράσεων ενίσχυσης της ελεύθερης οικονομίας και της επιχειρηματικότητας που έθεσε ως προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στρατηγικές επιλογές που το 2023 οδήγησαν στην προσέλκυση 7,2 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα και την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, που ξεπέρασαν σε αξία τα 50 δισ. ευρώ. Και το πιο σημαντικό, δημιούργησαν 296.624 νέες θέσεις εργασίας.

Μένοντας προσηλωμένη σε ένα σχέδιο δομικών παρεμβάσεων η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίζει την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής. Δίνει ξανά έμφαση στη μεταποίηση και τη βιομηχανική παραγωγή. Θεμελιώνει ένα διαφοροποιημένο, βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Το 2024 η Κυβέρνηση διαθέτει νέα όπλα σε αυτή τη μάχη στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η δημιουργία ενός αποτελεσματικού ψηφιακού κράτους και η στήριξη τομέων με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές όπως ο πρωτογενής τομέας θα οδηγήσουν στην προσέλκυση ακόμα περισσότερων ξένων επενδύσεων.

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και η μείωση της γραφειοκρατίας ήδη έχουν ως αποτέλεσμα η ίδρυση μιας επιχείρησης να είναι πιο εύκολη από ποτέ. Η εισαγωγή ενός σύγχρονου και δίκαιου φορολογικού συστήματος από τη Νέα Δημοκρατία που κατάργησε πάνω από 50 φόρους έδωσε νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα.

Οι πόροι 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για έργα πράσινης και ψηφιακής μετάβασης που εξασφάλισε η Κυβέρνηση επιτρέπει στη να συνεχιστεί με την ίδια τόλμη και αποτελεσματικότητα ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου που η πατρίδα μας έχει ανάγκη.

Ο μεγάλος στόχος του 2024 είναι να ξεπεράσουμε τα 5 εκατ. εργαζόμενων. Να πετύχουμε ρεκόρ τριαντακονταετίας στην απασχόληση. Και θα το πετύχουμε μένοντας προσηλωμένοι στο εθνικό σχέδιο. της δημιουργίας μιας παραγωγικής Ελλάδας. Ενός Κράτους αποτελεσματικού που θα υπηρετεί τον πολίτη και την ελεύθερη οικονομία και θα εξασφαλίζει τη συνολική ευημερία και την ατομική προκοπή.

 

* Ο Γιώργος Στύλιος είναι Βουλευτής Άρτας της ΝΔ