ΣΟΦΙΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ

Κόντρα στη χαλαρή και αδιάφορη ψήφο

Ν
α που βρισκόμαστε πάλι στην, μάλλον δυσάρεστη, θέση να υπερασπιστούμε την αναγκαιότητα της ψήφου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, κόντρα σε όσους μιλούν σήμερα για «χαλαρή» ή «αδιάφορη» ψήφο, λες και η παρουσία της Ελλάδας στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης δεν είναι καθοριστική για τη χώρα.

Ξεφεύγοντας από τα όρια της στενής, εσωτερικής, πολιτικής αντιπαλότητας οφείλουμε να τονίσουμε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει την πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης σε κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει νόμους που μας επηρεάζουν όλους: από τις μεγάλες χώρες μέχρι τις μικρές κοινότητες, από τις ισχυρές εταιρείες μέχρι τις νεοφυείς επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο.

Η νομοθεσία της ΕΕ εστιάζει σε θέματα που είναι σημαντικά για όλους μας: το περιβάλλον, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, τις κοινωνικές πολιτικές, τα δικαιώματα των καταναλωτών, την οικονομία, το κράτος δικαίου και πολλά άλλα.

Στις μέρες μας, κάθε σημαντικό εθνικό θέμα έχει μια ευρωπαϊκή διάσταση και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται τοπικιστικά και μεμονωμένα. Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση όμως βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που προκάλεσαν οι συρράξεις σε Ουκρανία και την Γάζα, η ενεργειακή κρίση, το μεταναστευτικό ζήτημα στο εμπλέκεται και η Τουρκία αλλά και η πιθανή επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία θέτουν σε κίνδυνο τον ρόλο της Ευρώπης στο διεθνές στερέωμα.

Στις ευρωεκλογές αυτές, έχουμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε για την Ευρώπη που θέλουμε και παράλληλα να στείλουμε κι ένα μήνυμα εντός των τειχών, απέναντι στην αλαζονεία της κυβέρνησης που μετά το 41% πίστεψε ότι δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης που φέρει η ψήφος του. Η ψήφος μας στις ευρωεκλογές δεν είναι μόνο μια ψήφος για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τη διαμόρφωση ενός δικαιότερου και δημοκρατικότερου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Η ψήφος μας στις Ευρωεκλογές αποτελεί παράλληλα ένα «ανάχωμα» στις ακραίες τάσεις που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, με τα ακροδεξιά μορφώματα να αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει.

Η άνοδος και η πτώση, με πάταγο, των Σπαρτιατών έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς επίδοξους μνηστήρες των «αδέσποτων» ψήφων των υποστηρικτών του Κασιδιάρη, όπως κι αν ονομάζονται οι συγκεκριμένοι πολιτικοί σχηματισμοί.

Και μην γελιέστε, όποιο κι αν είναι το περιτύλιγμα, το περιεχόμενο είναι ακριβώς το ίδιο, μια πολιτική που τρέφεται από τον φόβο, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και το μίσος για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνει ή με το οποίο δεν συμφωνεί.

Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων προβλέπει ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ευρώπης θα κερδίσουν ποσοστά-ρεκόρ τον Ιούνιο, αφού οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν τα κυρίαρχα κόμματα για την αποτυχία τους να θωρακίσουν την κοινωνική πλειονότητα από τον υψηλό πληθωρισμό, να περιορίσουν τη μετανάστευση και να προσφέρουν αξιοπρεπή στέγαση και υγειονομική περίθαλψη.

Η δημοκρατία λοιπόν δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Είναι επίτευγμα το οποίο πρέπει όλοι να υπερασπιζόμαστε και ξεκινά από εμάς τους πολίτες. Εάν δεν συμμετέχουμε δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνεται η δημοκρατία και οι αξίες της χάνουν το ειδικό βάρος τους.

Όσο περισσότεροι ψηφίζουμε, τόσο δυνατή είναι η δημοκρατία μας.

 

* Η κα Σοφία Κατσίγιαννη είναι Πρόεδρος της κοινωνικής οργάνωσης «Είμαστε Ένα», Διδάκτωρ Νομικής Αθηνών