Η Νέα Δημοκρατία εδραίωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την πατρίδα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και το κόμμα μας εγγυήθηκε την παραμονή της την περασμένη δεκαετία.
Ήμασταν η 10η χώρα που μπήκε στην ΕΟΚ το 1981. Σήμερα 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη νομοθετήσει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και 16 στην υιοθεσία. Δεν μπορεί λοιπόν η χώρα μας να υστερεί σε θέματα που άπτονται της ισότητας έναντι του νόμου για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή σε θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παιδιών ανεξάρτητα από το αν οι γονείς τους είναι ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια.
Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε σκοπός μας είναι να ρυθμίσουμε και να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών όπως πρέπει να συμβαίνει για όλα τα παιδιά. Σήμερα στην πατρίδα μας ομόφυλα ζευγάρια έχουν ήδη παιδιά. Όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός, η υιοθεσία από μόνο άνδρα ή μόνη γυναίκα επιτρέπεται από το 1946.
Στη χώρα μας μόνη γυναίκα μπορεί να αποκτήσει νόμιμα παιδί και μέσω τράπεζας σπέρματος. Άνδρες και γυναίκες καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο εξωτερικό. Τα παιδιά αυτά στο σπίτι τους ζουν με δύο γονείς. Και όταν ανοίξει η πόρτα και βγουν έξω, η πολιτεία θεωρεί ότι έχουν μόνο έναν.
Τι προβλήματα δημιουργεί αυτό; Αν χτυπήσει το παιδί και πάει στο νοσοκομείο, ο δεύτερος γονιός που το μεγαλώνει αλλά όμως δεν είναι νομικά αναγνωρισμένος δεν μπορεί να το φροντίσει. Αν, ακόμα χειρότερα, πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονιός, το παιδί δεν πάει στον μη αναγνωρισμένο, αλλά πραγματικό, επί της ουσίας, γονιό που έχουν ζήσει μαζί τόσα χρόνια. Και αν χωρίσουν, ο μη αναγνωρισμένος γονιός δεν έχει καμία υποχρέωση να παρέχει διατροφή στο παιδί.
Και θα λύσουμε επιτέλους και το παράδοξο και κατάφωρα άδικο να έχουμε Ελληνόπουλα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό από Έλληνες ομόφυλους γονείς τα οποία δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια επειδή το πιστοποιητικό γέννησής τους αναγράφει δύο γονείς του ιδίου φύλου.
Είναι σημαντικό, δε, να τονίσουμε ότι με το νομοσχέδιο δεν θίγουμε το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν μπορεί, δηλαδή, οι γυναίκες να μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι ούτε φυσικά υιοθετούνται οι έννοιες «Γονέας 1» και «Γονέας 2».
Θέλω, τέλος, να επισημάνω ότι το νομοσχέδιο που προτείνουμε δεν αποτελεί έκπληξη. Προεκλογικά είχαμε δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσουμε πλήρως τη στρατηγική για την Ισότητα ΛΟΑΤΚΙ, που σαφώς περιλαμβάνει και την ισότητα στον γάμο.
Στην παράταξή μας, προτάσεις, ιδέες και πολιτικές διαχρονικά συζητούνται μεταξύ των στελεχών μας και των βουλευτών μας. Σεβόμαστε πάντα όλες τις απόψεις. Έτσι και με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μέσα από τον διάλογο, χωρίς να διχάζουμε την κοινωνία, θέλουμε να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο.
Όλες οι απόψεις είναι θεμιτές. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματός μας, η αποχή είναι επιλογή. Είναι όμως σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα συντεταγμένο κόμμα και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα αλλά και από τα στελέχη μας. Ενωμένοι κερδίζουμε πάντα τις μάχες.
* O κ. Γιάννης Μπρατάκος είναι Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού