Με την υποψηφιότητά μου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ζητώ την εμπιστοσύνη σας να σάς εκπροσωπήσω και να αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας και άλλων ενωσιακών δράσεων, οι οποίες θα αναδείξουν το ελληνικό και το ευρωπαϊκό πνεύμα στις πολιτικές της ΕΕ.
Οφείλουμε, μάλιστα, -μεταξύ άλλων- να γαλουχήσουμε τους νέους Φιλέλληνες της Ευρώπης, δηλαδή να ενισχύσουμε δράσεις της Ε.Ε., όπως τα προγράμματα Erasmus στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να έρχονται μαθητές από τα ευρωπαϊκά σχολεία σε θερινά σχολεία στην Ελλάδα, αλλά και σε χειμερινές πολιτιστικές δράσεις, για να αποκτούν επαφή με τους αρχαιολογικούς χώρους μας και μέσα από προγράμματα βιωματικής μάθησης, να έρχονται σε επαφή με την Ιστορία, την Ελληνική Φύση, τον Πολιτισμό μας, την λαϊκή μας παράδοση και την γαστρονομία μας.
Φρονώ ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός, η υπερδύναμη της Πατρίδας μας, ούτε στην Ευρώπη εκπροσωπείται επαξίως ούτε διεθνώς. Είδαμε τί συνέβη με την Ιερά Μονή της Χώρας και με την Αγιά Σοφιά.
Δεν ακούσαμε φωνές διαμαρτυρίας από την πλευρά της Ευρώπης. Δεν είδαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποτίθεται ότι είναι το λίκνο του Πολιτισμού, να υπερασπίζεται την οικουμενική πολιτιστική κληρονομιά, που είναι η Αγιά Σοφιά, η Μονή της Χώρας, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η παρακαταθήκη και η διαχρονική κληρονομιά του Ελληνικού Πολιτισμού παγκοσμίως.
Είναι η ώρα τώρα για την Ευρώπη να επιστρέψει στον Ανθρωπισμό και αυτήν την επιτακτική ανάγκη υπογράμμισαν 45 Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές, Επιστήμονες οι οποίοι συμμετείχαν στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο “Η Ευρώπη στο Μέλλον – Επιστροφή στον Άνθρωπο” , την οποία είχα την τιμή να διοργανώσω και να συντονίσω την Δευτέρα 27 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών, με την παρουσία και τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος πρώτος ζήτησε στον χαιρετισμό του ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός να βρουν τον δρόμο τους στην Ευρώπη.
Κοινή πεποίθηση όλων των ομιλητών στην ημερίδα αυτή, είναι η ανάγκη να επανέλθουν στο προσκήνιο οι αξίες της Αρχαίας Ελληνικής Σκέψης, ο θεμέλιος λίθος, επάνω στον οποίον η Ρώμη και στην συνέχεια, ο Χριστιανισμός οικοδόμησαν την Ευρώπη. Ας μην λησμονούμε άλλωστε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η αρχαιότερη γλώσσα στον κόσμο με αδιάλειπτη ιστορία 40 αιώνων και ότι οι Έλληνες επινοήσαμε το αλφάβητο και το κληροδοτήσαμε στην Οικουμένη. Για αυτόν τον λόγο ο αγώνας για την αναγνώριση της Ελληνικής επισήμως ως παγκόσμιας γλώσσας είναι υποχρέωσή μας.
Συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες μεταξύ των οποίων, ο Καθηγητής Γλωσσολογίας, πρ. Πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρ. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταμάτης Κριμιζής, ο Καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών Καθηγητής στο Harvard κ. Παναγιώτης Ροϊλός, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών κ. Κώστας Συνολάκης, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Άρχων Διδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, η Καθηγήτρια κυρία Μαρία Ευθυμίου, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας κ. Γεώργιος Χρούσος, ο Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών κ. Βάλτερ Πούχνερ, η τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κυρία Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και άλλες και άλλοι πολλές και πολλοί Καθηγήτριες και Καθηγητές.
Συνέκλιναν όλοι στην διαπίστωση ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να γίνουν προτάσεις, δράσεις και ερωτήσεις, οι οποίες να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αξίες του Ανθρωπισμού και δήλωσαν έτοιμοι να με συνδράμουν την αποστολή μου, ως Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα, εφόσον οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με εμπιστευθούν να τούς εκπροσωπήσω στην Ευρώπη ως Ευρωβουλευτής.
Χάρις στον Πολιτισμό μας μπορεί να αναπτυχθεί μία Νέα Οικονομία, συνδεόμενη με τον Τουρισμό και την Γαστρονομία μας.
Με συνέργειες μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σύμπραξη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, μπορούμε να «χαράξουμε» Ευρωπαϊκούς Δρόμους της Ιστορίας, του Οίνου και της Γαστρονομίας, οι οποίοι να διατρέχουν όλη την Ελλάδα, για να ενισχύσουν την Περιφέρεια της Πατρίδας μας, να οργανώσουμε κατά το πρότυπο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, πολιτιστικές δράσεις για τους Νέους σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα Πόλεων, να επιδιώξουμε την ίδρυση μίας Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κλασικών Γραμμάτων στην Ελλάδα ενός Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα με το όνομα του Αριστοτέλη, καθώς και ενός Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Βιοηθική στην Κω, την πατρίδα του Ιπποκράτη.
Να διεκδικήσουμε κοινό μάθημα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και να επιστρέψει η διδασκαλία των κλασικών γραμμάτων στα ευρωπαϊκά σχολεία, να προστατεύσουμε την πρώτη ηλικία την προσχολική και την ευαλωτότητα της Τρίτης Ηλικίας, ήταν ορισμένες από τις σημαντικές προτάσεις, οι οποίες κατετέθησαν στην Επιστημονική Ημερίδα.
Το 1981, χρονολογία ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Βαλερύ Ζισκάρ ντ Εσταίν είπε σε άψογα ελληνικά καθήμενος στο επίσημο δείπνο ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή:
«Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός θα βρει μέσα στην Κοινότητα τις προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ευημερία του. Θα μπορεί να βασίζεται στην ενεργό αλληλεγγύη των κατοίκων του. Είμαστε όλοι, στη γλώσσα μας και στους μηχανισμούς της σκέψεώς μας, παιδιά του Ελληνικού Πολιτισμού. Η Ευρώπη ξαναβρίσκει την Ευρώπη».
Ήλθε, λοιπόν, η ώρα να υπενθυμίσουμε στην Ευρώπη ποιοί είμαστε.
Νωρίτερα, βεβαίως, να το συνειδητοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι, επενδύοντας στον Ελληνικό Πολιτισμό για το μέλλον της Πατρίδας μας στην Ευρώπη και την Οικουμένη, εκεί όπου πάντοτε μεγαλουργούσε ο Ελληνισμός.
* Η κα Βασιλική (Βίκυ) Φλέσσα είναι δημοσιογράφος – κλασσική φιλόλογος και είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία