ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ

Δεήσεις

Η
Ελληνική συγκομιδή από την Ολυμπιάδα: 1 Χρυσό μετάλλιο, 1 Αργυρό, 3 Χάλκινα και μία εύφημη μνεία! Μπράβο Γιώργο Τζαχρήστα μπράβο σε όλα τα παιδιά – μαθητές που δόξασαν την Ελλάδα αυτή την περίοδο της παρακμής και του ζόφου. Έφεραν την Ελλάδα 4η στην Ευρώπη και 25η σ’ όλο τον κόσμο ανάμεσα σε 112 χώρες που πήραν μέρος στην 64η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα των νέων (μαθητών) που διοργανώθηκε στην Ιαπωνία από 2-13 Ιουλίου.

Το σημαντικό αυτό νέο πόσοι Έλληνες το γνωρίζουν; Μπήκε σε πρωτοσέλιδα; έγινε πρώτη είδηση στα Δελτία των τηλεοράσεων; Πού τέτοια τύχη. Προτεραιότητα έχουν οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές και οι θάνατοι καθώς και τα πλιάτσικα στους καμένους οικισμούς. Κι όμως. Μόνο ένα τόσο κορυφαίο νέο θα μπορούσε να φέρει κάποια ανάταση στους δοκιμαζόμενους από τις πυρκαγιές, τον καύσωνα και την ακρίβεια Έλληνες. Μια διεθνής κατάκτηση στο χώρο του πνεύματος, με πρωταγωνιστές έφηβους μαθητές που πρώτευσαν στην Μαθηματική Ολυμπιάδα του Τόκυο.

Προσωπικά, δοκίμασα διπλή χαρά, (1) για την εκπληκτική επίδοση των νέων μας (2) γιατί είχα κάποια σύνδεση με την Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2004. Ο διεθνής αυτός θεσμός καλύπτει τη σημαντική διαγωνιστική διαδικασία νέων μαθητών στα μαθηματικά σε πολλές χώρες. Από κάθε χώρα επιλέγονται κάθε χρόνο οι άριστοι, τα κορυφαία μαθηματικά μυαλά , που επιβραβεύονται και στη συνέχεια παίρνουν μέρος σε περιφερειακές διοργανώσεις και τελικά στις Ολυμπιάδες. Το 2004 η χώρα μας είχε την ευθύνη της διοργάνωσης και αυτής της σημαντικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας, στην οποία αντιπροσωπεύτηκαν 100 περίπου χώρες και πήραν ενεργό μέρος 500 κορυφαίοι νέοι, από τους οποίους βραβεύτηκαν 130. Το όλο πρόγραμμα το διαχειρίστηκε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία. Η Ολυμπιάδα αυτή κράτησε οκτώ ημέρες. Κάθε μέρα, μαζί με το πρόβλημα της ημέρας, σε κάθε διαγωνιζόμενο νέο δινόταν και ένα έντυπο με το σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου την ημέρα εκείνη Μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού και ένα μικρό ποίημα-δέηση προς αυτόν από τους διαγωνιζόμενους νέους.

Είχα τη σπάνια τύχη, προνόμιο, να γράψω γι’ αυτά τα έντυπα, αντίστοιχα με την ημέρα, οκτώ ποιήματα στην ελληνική και την αγγλική. Αυτά τα οκτώ ποιήματα-δεήσεις, που ήδη ταξιδεύουν σε 100 χώρες από τότε, υπό το γενικό τίτλο Δεήσεις στους Αθάνατους, περιλήφθηκαν στην ποιητική μου συλλογή Ορφανές Μνήμες, Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος 2006. Οι διοργανωτές δέχτηκαν μάλιστα πρότασή μου και στεφάνωσαν αυτά τα κορυφαία μαθηματικά κεφάλια του κόσμου με τον κότινο, το στεφάνι από κλάδο ελιάς (που κατά την παράδοση είχε φυτέψει ο Ηρακλής στην Αρχαία Ολυμπία) στην καταληκτική τελετή που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής.

Τα μικρά αυτά ποιήματα-δεήσεις στους Μεγάλους Έλληνες Μαθηματικούς απαρτίζονται από μια επίκληση στον συγκεκριμένο κάθε μέρα Μαθηματικό, ακολουθούμενη από την κοινή για όλα επωδό:

Σε τούτη την Ολυμπιάδα την ξεχωριστή,

Στη χώρα την γενέτειρά της

Την Ελλάδα,

Τον κότινο αν αξιωθώ,

Θα ΄ναι γιατί υπήρξες.

Παραθέτω το πρώτο από τα οχτώ ποιήματα της πρώτης ημέρας της Ολυμπιάδας:

ΔΕΗΣΗ ΣΤΟΝ ΘΑΛΗ

Ύψιστε των επτά σοφών,

Αθάνατε των Μαθηματικών πατέρα,

Κοντά μου στάσου τούτη την στιγμή,

Σε τούτη την Ολυμπιάδα την ξεχωριστή

Στη χώρα την γενέτειρά της

Την Ελλάδα,

Τον κότινο αν αξιωθώ

Θα ‘ναι γιατί υπήρξες

 

Ανάλογα Ποιήματα-Δεήσεις γράφτηκαν για τους: Πυθαγόρα, Ευκλείδη, Αρχιμήδη, Απολλώνιο, Διόφαντο, Υπατία και Καραθεοδωρή.

Θερμά συγχαρητήρια από έναν απλό αλλά περήφανο Έλληνα στους λαμπρούς αυτούς έφηβους μαθητές, τα κορυφαία μαθηματικά μυαλά της χώρας, που μας πρόσφεραν μια ανάσα περηφάνιας στους ζοφερούς καιρούς που βιώνουμε.

 

Ο κ. Θανάσης Φροντιστής είναι Δρ. Οικονομολόγος – π. Πανεπιστημιακός – Συγγραφέας

a.frontistis@gmail.com