ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ

Από τα 106 δις ευρώ το 27% είναι εισπράξιμα και το 5% του ιδιωτικού χρέους έχει ρυθμισθεί

M
ε το σύστημα που ισχύει μέχρι σήμερα και πριν λίγο καιρό, μια ρύθμιση μπορούσε να χαθεί ακόμη και εντός είκοσι τεσσάρων ωρών, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να χάνουν τις ρυθμίσεις των, λόγω καθυστερήσεως πληρωμής.

Από τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) προκύπτει ότι από τα 106 δις ευρώ του ληξιπροθέσμου υπολοίπου, μόνον τα 4,6% δις ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Επτά στους δέκα οφειλέτες μέχρι 300.000 ευρώ έχουν ρυθμίσει χρέη μέχρι 3 δις ευρώ. Ενώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν στα 47 δις ευρώ.

Με το νέο νομοσχέδιο δίνεται περιθώριο 3 μηνών για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ από την λήξη της προθεσμίας υποβολής και εξοφλήσεως προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης.

Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποίηση συμμορφώσεως ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιεί την εκκρεμότητα που δημιούργησε. Σε αντίθετη περίπτωση η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και ΟΧΙ από τον τοπικό αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.

Σημειώνεται δε ότι από τα παραπάνω 106 δις ευρώ τα 27 δις  ευρώ είναι εισπράξιμα. Αυτό σημαίνει ότι τα προβαλλόμενα ως «βόμβα ιδιωτικού χρέους», είναι πολύ λιγότερα. Γι’ αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται νέο νομοσχέδιο παρέμβασης με την καθιέρωση ενός πιο ευέλικτου και ρεαλιστικού συστήματος διαγραφής χρεών, πράγμα το οποίο στο παρελθόν κατ’ επανάληψη είχε επιχειρηθεί όμως ανεπιτυχώς. Με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί του κράτους να εμφανίζονται εικονικοί και όχι πραγματικοί.

Από την άλλη πλευρά κατά βάσιμες πληροφορίες πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε νέα προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων. Απαιτήσεις που αγγίζουν τα 2,5 δις ευρώ και αποτελούν πληγή από τα μνημονιακά χρόνια.

Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζεται ότι μετά την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας με την οποία θα αναλάβει η ΕΚΑΠ το σύνολο των προμηθειών, το πρόβλημα θα εκλείψει.

Η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεώνει τις αρμόδιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγια εντός 30 ημερών ή 60 ημερών, αν πρόκειται για υγειονομικές αρχές, ενώ στελέχη της αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων προμηθεύουν τα νοσοκομεία, αναβιβάζουν τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής στους 11 μήνες, ο δε ΣΕΙΒ υπολογίζει τις καθυστερήσεις πληρωμών σε 400 ημέρες.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων από 2018 έως το 2023 σημειώνουν αύξηση κατά ποσοστό 350% πράγμα το οποίο παρεμποδίζει την ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι δε προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής οι Ελληνικές Αρχές είναι ανεπαρκείς σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά και ως προς τις τράπεζες, κυρίως Εθνική και Πειραιώς οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται στα 2 δις ευρώ από εγγυημένα δάνεια του παρελθόντος πάνω από μία δεκαετία περίπου. Πρόκειται για απαιτήσεις που έχουν καταστεί κόκκινες μετά την κατάπτωση της εγγυήσεως, χωρίς το Δημόσιο να έχει ανταποκριθεί στην εξόφλησή τους.

Εξ αυτών, το 1,2 δις ευρώ αφορά στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα ανεξόφλητες οφειλές επιχειρήσεων για τις οποίες είχε εγγυηθεί το Δημόσιο.

Οι τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν την παραγραφή των αξιώσεών τους, οφείλουν να ασκήσουν αγωγές ενώπιον των Δικαστηρίων για την διακοπή της παραγραφής. Αλλά σκανδαλωδώς ψηφίσθηκε νομοσχέδιο επί τη βάσει του οποίου απαλλάσσονται οι τράπεζες από την έγερση αγωγής και δικαστικών αγώνων, παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο, καλείται να καταβάλει τα χρέη του έως τα τέλη του 2025.

Η Κίνα εφαρμόζει ιδιαίτερη σκληρότητα στους οφειλέτες, τους οποίους αποκλείει, δεσμεύοντας τους μισθούς τους και μπλοκάροντας τις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, και όχι μόνον, σε πολλούς απαγορεύονται και οι διακοπές σε καλά ξενοδοχεία.

Με άλλα λόγια έχουν μπει στην μαύρη λίστα οφειλέτες για χρονικό διάστημα περίπου 8 εκατομμύρια άτομα, λόγω της παραβατικότητας απέναντι στο Δημόσιο προς το οποίο τα χρέη υπερβαίνουν το 1 τρις δολάρια.

Το παρήγορο είναι ότι η εγγεγραμμένη ανεργία στη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας απασχόλησης, για πρώτη φορά μετά το 2011 ο αριθμός των ανέργων έπεσε κάτω των 900.000 ατόμων.

Σ’ αυτό προφανώς συνετέλεσε η αύξηση της καθημερινής τουριστικής κίνησης, που δημιουργεί κλίμα αυξημένων προσδοκιών το οποίο καταγράφεται στην εικόνα της απασχόλησης.

Καθώς η νέα εφαρμογή και πλατφόρμα για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης, με όσους αναζητούν εργασία σε αντίστοιχες και συναφείς ειδικότητες. Σημειούται δε ότι οι γυναίκες άνεργες είναι υπερδιπλάσιες σχεδόν από τους άνδρες, ενώ το 48% των ανέργων αντιστοιχεί σε άτομα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όμως παρά την συνολική μείωση της ανεργίας, παραμένει υψηλό το ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το ήμισυ των ανέργων, όσον αφορά τα άτομα χωρίς δουλειά μακροχρόνια, δηλαδή τα άτομα που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας επί χρονικό διάστημα πλέον των 12 μηνών.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και ανάπτυξης προβλέπει ότι το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα αυξηθεί κατά 7% με το μέγεθός της να φθάνει κατά την περίοδο 2022 – 2026 τα 900 δις δολάρια ενώ άλλες έρευνες εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το 1,5 τρις δολάρια.

Παρά ταύτα, και με δεδομένο ότι το 60% των θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με έκθεση του Νομισματικού Ταμείου είναι εκτεθειμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, προκαλείται κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας και περιορισμός των εισοδηματικών προοπτικών των εργαζομένων.

Παράλληλα δε θα διευρυνθούν οι υφιστάμενες ανισότητες στα εισοδήματα εντός και μεταξύ των χωρών, ενώ θα καθυστερεί και η εισοδηματική σύγκλιση.

 

* Ο κ. Ιωάννης Σκουτέρης είναι Δικηγόρος, τέως αντιδήμαρχος Χολαργού