ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ

Αναζήτηση αντιπολίτευσης

Ο
ΣΥΡΙΖΑ παρά την καθήλωση τον Μάϊο, Ιούνιο, παραμένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άρα έχει και θεσμικές υποχρεώσεις, εν όψει του ότι η κυβέρνηση με την αποφασιστική ηγεμονία και ισχύ της θα φέρει τομές νόμους άμεσα, ενώ το πρώτο εργασιακό νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση ήδη.

Η Έφη Αχτσιόγλου, μία εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., έχει ως κύριο στρατηγικό της στοιχείο, όπως δηλώνει η ίδια, ο στόχος και βασικός αντίπαλος είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Επιμένει σ’ ένα κόμμα δομής και όχι προσώπων με σύνδεση τα κοινωνικά κινήματα και τους νέους επιστήμονες, ενώ στην συζήτηση για το Κέντρο ή Αριστερά, κρίνει ότι δεν πρωτεύει ο ταυτολογικός προσδιορισμός. Τονίζει μάλιστα, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα δεν χρειάζεται μόνον νέες ιδέες αλλά και τις δυνάμεις που έρχονται από μακριά!…

Ο κ. Τσακαλώτος προγραμματίζει εκδηλώσεις για την πράσινη μετάβαση και ενεργειακές κοινότητες και τεχνική νοημοσύνη. Προέχει γι’ αυτό η δουλειά του μυρμηγκιού για να γίνει, όπως ισχυρίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κόμμα εξουσίας. Στο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι γεννήθηκε αριστερός και αριστερός θα μείνει. Ο κ. Κατρούγκαλος με το ίδιο περίπου ιδεολόγημα πασχίζει να παραμείνει κομμουνιστής μέχρι την επέλευση του σοσιαλισμού, όπως καυχιόταν εμφαντικά.

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δεν αρνείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη σημαντική συρρίκνωση της αξιοπιστίας του. Σε τούτο δεν απέκλεισε και το ότι συνετέλεσε και το γεγονός ότι το κόμμα του αποκαλούσε απατεώνα τον αντίπαλο και χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Ομιλεί παρά ταύτα για σύγχρονη Αριστερά συμπεριλαμβάνοντας τον προοδευτικό χώρο.

Σε συζήτηση εάν το κόμμα πρέπει να στραφεί προς το Κέντρο ή αριστερόστροφους, απήντησε ότι πασοκογενείς δεν θα εκφράζονται, μιλώντας για επανίδρυση τομών και οργανώσεως, σε αντίθεση φυσικά με τον τρίτο υποψήφιο πρόεδρο κ. Παππά, ο οποίος θεωρεί υπεύθυνο το κόμμα για το στραγγαλισμό των στρατηγικών σημάτων του χώρου, την μη ανανέωση των νομιαρχιακών οργανώσεων αλλά και την μη ανάπτυξη δικτύου στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Βεβαίως ο ίδιος πιστεύει ότι στροφή εκ νέου προς την μεσαία τάξη που γίνεται έτσι, μάλλον φορέας μη ασαφούς ταυτότητας χωρίς ριζοσπαστικό σχέδιο. Όσον αφορά τον τέταρτο συνυποψήφιο κ. Τζουμάκα έχει πάρει την πολιτική απόφαση για αυτονομία της πολιτικής έναντι της διαπλοκής, ανασύνταξη του κόμματος στη λογική της πλειοψηφίας, επιμένει δε ότι τούτο θα είναι κυβερνητικό και όχι μειοψηφικό, όπως ακριβώς ανακοίνωσε. Η ερμηνεία και τα σχόλια στον αναγνώστη.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή, την παράνομη μετανάστευση, τον υπερτουρισμό, τον πληθωρισμό, καμένες εκτάσεις, περιουσίες, νεκρούς, με άλλα λόγια απέναντι σε γενική δυσαρέσκεια για τις υπηρεσίες κλπ. φορέων.

Αναγκαία προς τούτο κρίνεται η υποστήριξη μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης που να ελέγξει την κυβέρνηση προτείνοντας ένα διαφορετικό είδος ρεαλιστικής διακυβέρνησης καλύτερο από το προηγούμενο.

Η οποία αντιπολίτευση, αριθμητικά ισχυρή και πολιτικά συμπαγής να διαθέτει συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα με ηγεσία ικανή για την πραγματοποίηση τούτου. Αλλιώς μετατρέπεται από εναλλακτική λύση στο μέλλον σε μόνιμο παράγοντα αστάθειας.

Λαμβανομένου υπόψη ότι η εκλογική δύναμη του πρώτου κόμματος 40,6% είναι υπερδιπλάσια του δεύτερου (17,8%) ενώ πέντε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης διαθέτουν μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό. Τα δε δύο εχθροί της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας οπότε αποκλείονται από κάθε είδους συνεργασίας με τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου.

Προς το παρόν Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αθροίζουν εκλογικό αποτέλεσμα 29,6% το ένα είναι ακέφαλο, ενώ η ηγεσία του δευτέρου είναι μάλλον αναιμική χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις.

Οπότε εάν η διασπασμένη αντιπολίτευση, με στόχο την επιβίωσή της συνεχίσει να αμφισβητεί διαρκώς την νομιμοποίηση της κυβέρνησης, το αποτέλεσμα θα είναι η πολιτική αστάθεια και αναζήτηση σοβαρής και σταθερής αντιπολίτευσης.

 

Ο κ. Ιωάννης Σκουτέρης είναι Δικηγόρος, τέως αντιδήμαρχος Χολαργού