ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ

Ανάπτυξη και άλλα οικονομικά μεγέθη

«Ε
μείς οι οικονομολόγοι», συναγωνιζόμενοι τους πολιτικούς , με τις περισπούδαστες… αναλύσεις μας ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών και μερικές φορές , όπως και οι πολιτικοί, κάνουμε το μαύρο άσπρο. Και, χρησιμοποιώντας τη δημιουργική λογιστική, παρουσιάζουμε εικόνες που διαστρεβλώνουν την πραγματική κατάσταση. Επειδή μπήκαμε πλέον σε προεκλογική περίοδο, κατά την οποία οι πολιτικοί και αντίστοιχα οι… αβανταδόροι οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι θα πλειοδοτούν σε υπερβολές, ακόμα και σε ψεύδη, ιδίως σε αυτά, θεωρώ στοιχειώδη υποχρέωσή μου να παραθέσω κάποια απλά στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στους …αμύητους στην οικονομική και την πολιτική …επιστήμη. Απλά στοιχεία, που είμαι σίγουρος ότι δεν θα διακινηθούν την περίοδο αυτή, γιατί… δεν συμφέρουν πολλούς.

1. Ανάπτυξη:
Είναι η αύξηση του ΑΕΠ, πιο απλά του Εθνικού Εισοδήματος, όχι βέβαια του ατομικού εισοδήματος του κάθε πολίτη αν δεν του δοθούν αυξήσεις. Δηλ. μερίδιο στην ανάπτυξη και όχι επιδόματα. Καθαρή ανάπτυξη είναι η αυτοδύναμη ανάπτυξη, όχι η ανάπτυξη με δανεικά, στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι πολιτικοί μας τις τελευταίες δεκαετίες, την οποία βέβαια πληρώσαμε πολύ ακριβά, με τις μεταγενέστερες περικοπές του εισοδήματός μας και με πολλές άλλες θυσίες, π.χ. μερικοί χάνουν τα σπίτια τους. Προσωπικά και ως οικονομολόγος, έχω καταλήξει από ετών στο συμπέρασμα ότι όλοι οι πολιτικοί μας δεν είναι ικανοί για το έργο της ανάπτυξης, που απαιτεί σοβαρή δουλειά, στηρίζεται σε σοβαρές γνώσεις και σε ικανότητες ανάπτυξης μακροχρόνιων σχεδιασμών και στρατηγικής. Έμμονη ιδέα μου από ετών είναι ότι η μόνη διέξοδος της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη είναι μια ενδογενής ανάπτυξη με αιχμή του δόρατος τις εξαγωγές. Η χώρα μας διαθέτει πολλά και σοβαρά συγκριτικά, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Δυστυχώς ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν αφελώς και επικίνδυνα, ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι η εσωτερική ανταγωνιστικότητα, δηλ. το χαμηλό κόστος εργασίας, γι’ αυτό περικόπτουν μισθούς και ημερομίσθια. Όμως η χώρα μας, χώρα στον πυρήνα της ΕΕ, είναι πλέον αδύνατο να καταστεί Βουλγαρία ή Κίνα. Αλλού βρίσκεται η δύναμή μας, την οποία από άγνοια ίσως και από σκοπιμότητα δεν θέλουν να δουν οι πολιτικοί μας.

2. Πληθωρισμός:
Είναι η αύξηση των τιμών με αντίστοιχη ουσιαστική μείωση του τρέχοντος εισοδήματός μας αλλά επίσης και της αξίας των αποταμιεύσεών μας. Αποτελεί ασφαλή μέθοδο αναδιανομής του εισοδήματος, αφού κάνει τους «έχοντες και κατέχοντες» πλουσιότερους. Απόδειξη, κατά τις περιόδους κρίσεων αυξάνεται ο αριθμός των υπερπλούσιων και το μέγεθος του πλούτου τους. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ανακοινώθηκε, ότι από την αύξηση του παγκόσμιου πλούτου το 2021-2022, τα 2/3 τα καρπώθηκε το 1% των υπερπλούσιων! Ενώ η πραγματική αξία των αποταμιεύσεων των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων μειώνεται αντίστοιχα με τον πληθωρισμό, δηλ μειώνεται η χρηματική περιουσία των φτωχότερων.

3. Τα Δίδυμα Ελλείμματα:
Ορισμένοι από τους αναγνώστες ίσως δεν έχουν ακούσει καν γι’ αυτά. Γιατί, οι πολιτικοί τα αποκρύπτουν επιμελώς επειδή είναι οι αψευδέστεροι δείκτες των πεπραγμένων τους και της ανικανότητάς τους! Τα ελλείμματα αυτά είναι το έλλειμμα του τακτικού ετήσιου προϋπολογισμού , δηλ. το έλλειμμα της τρέχουσας διαχείρισης και το έλλειμμα των εξωτερικών πληρωμών, κατ’ εξοχήν το Εμπορικό Έλλειμμα, δηλ. η διαφορά Εισαγωγές μείον Εξαγωγές.
Το έλλειμμα αυτό κυρίως, χρόνιο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, είναι υπεύθυνο για το διογκωμένο δημόσιο χρέος της χώρας, που εκτινάχθηκε κάθετα κατά τις περιόδους διακυβέρνησης Σημίτη και Κώστα Καραμανλή. Που σημαίνει στην ουσία, ότι ζούμε με δανεικά για πολλές δεκαετίες, έχοντας υποθηκεύσει το μέλλον των μελλοντικών γενεών. Η μόνη περίοδος όπου τα δίδυμα ελλείμματα αναστράφηκαν σε πλεονάσματα ήταν το 2018. Βέβαια, αυτό έγινε με υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Έγινε όμως και γιατί ήταν μνημονιακή υποχρέωση για τον τερματισμό της αυξημένης εποπτείας από την ΕΕ και δεν γινόταν αλλιώς. Και για πρώτη φορά, υπήρξαν ταμιακά διαθέσιμα στο κράτος, ως «μαξιλάρι» 37 δις. Έκτοτε όμως, …ξαναπέσαμε στα δίδυμα ελλείμματα που, φυσικά, διογκώνουν το δημόσιο χρέος. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια που πρέπει να λεχθεί και που δεν αρέσει στους πολιτικούς μας.

 

Ο κ. Θανάσης Φροντιστής είναι Δρ. Οικονομολόγος – π. Πανεπιστημιακός – Συγγραφέας

a.frontistis@gmail.com