Το κυριότερο πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν πολύ υψηλές εκπτώσεις που αγγίζουν ακόμα και το 70%, πράγμα το οποίον δεν διασφαλίζει την απαιτούμενη ποιότητα του μελετητικού αντικειμένου. Ενώ το Υπουργείο δεν δέχεται ότι υφίσταται ζήτημα καθυστέρησης καθ’ όσον οι αρμόδιοι φορείς προωθούν το πρόγραμμα με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Αυθεντικότητας, αποδίδοντας τις εκκρεμότητες και την συνθετότητα της διαδικασίας και στα πρώτα στάδια του προγράμματος.
Το 2014 μέσα σε οικόπεδο εντοπίσθηκε μια ομάδα τροχόσπιτων. Το 2018 αντικαταστάθηκαν με προκάτ κατοικίες. Μόνο που το εν λόγω οικόπεδο είναι δασική έκταση στην καρδιά εθνικού πάρκου Σχοινιά, σύμφωνα με διαπιστώσεις του φορέα διαχείρισης της περιοχής.
Πρόσφατα η υπόθεση εστάλη στον αρμόδιο Εισαγγελέα για ολιγωρία και παραβίαση καθήκοντος των υπαλλήλων της πολεοδομίας και δασαρχείων. Ο έλεγχος ακόμη δεν ολοκληρώθηκε, ενώ οι εργασίες διαμόρφωσης των 13 κτισμάτων συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων απαγορεύονται. Δεν παραλείπεται να τονισθεί ότι στο παρελθόν οκτώ (8) ταβέρνες στην ίδια περιοχή είχαν κριθεί κατεδαφιστέες (1999) λειτούργησαν επί 20 χρόνια και τελικά κατεδαφίσθηκαν!…
Σχετικά με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Μύκονο και τον τρόπο λειτουργίας των Ελεγκτικών Αρχών στο νησί, πληροφορούμεθα ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας κατηγορεί τους προϊσταμένους υπηρεσιών για ολιγωρία και επιλεκτική ενέργεια αυτοψιών προειδοποιώντας ότι για οποιαδήποτε παράβαση θα εφαρμοσθεί η περί αυτοφώρου ποινική διάταξη.
Το αποτέλεσμα της ολιγωρίας σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή είναι οι εμπλεκόμενοι να συνεχίζουν ανενόχλητοι χωρίς άδεια οικοδομικές εργασίες είτε όψιμα να προβαίνουν στην τακτοποίηση καταστρατηγώντας διατάξεις νόμου του 2017. Επισημαίνεται δε ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας δόμησης δεν ελέγχουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή στο νόμο, ιδίως δε στους αρχαιολογικούς χώρους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Μυκόνου και Σύρου προβάλλουν την δικαιολογία είτε την υποστελέχωση είτε την αδυναμία εντοπισμού του αυθαιρέτου κτίσματος, ενώ τους έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία με γεωγραφικές συντεταγμένες αλλά και πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη, όπως αναφέρεται στο σχετικό εισαγγελικό έγγραφο.
Ωστόσο και στη Ρόδο πολεοδομικά, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα, στην περιοχή Καλλιθέας. Πρόσφατα έγινε γνωστό, για τις θαλάσσιες ξαπλώστρες. Πρόκειται για το κατάστημα, η σφράγιση του οποίου έχει διαταχθεί ήδη από το 2016, μετά πέντε χρόνια «περιέργως» ανακαλείται η σφράγιση και στη συνέχεια τούτο να λειτουργεί και σήμερα χωρίς άδεια μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο.
Ακόμη μια ιστορία αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Η επιχείρηση σύμφωνα με πληροφορίες των αρμοδίων μίσθωσε τμήμα του αιγιαλού με δικαίωμα τοποθέτησης τροχήλατης καντίνας, η οποία επεξετάθη με αυθαίρετες κατασκευές από το 2015. Τον επόμενο χρόνο εξεδόθη πρωτόκολλο κατεδάφισης, ο δε Δήμος Ρόδου απεφάσισε την ίδια χρονιά την διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης με την σφράγιση των σχεδόν ταυτόχρονα.
Η αποκεντρωμένη Διοίκηση το 2017, αποφασίζει την κατεδάφιση, χωρίς βέβαια να πραγματοποιηθεί ποτέ. Το 2018 η Κτηματική Υπηρεσία επαληθεύει με εκθέσεις της ό,τι και η εποπτεύουσα Αρχή, δηλαδή την παράνομο κατάργηση και αυθαίρετη κατασκευή, χωρίς φυσικά να έχει κανένα νόημα κατά την άποψη, καθώς επίσης και η δεύτερη απόφαση διακοπής της λειτουργίας του καταστήματος από τον Δήμο Ρόδου, ενώ η σφράγιση επαναλαμβάνεται μετά την λήξη της σεζόν. Για την υπόθεση έχει σχηματισθεί δικογραφία, ερευνάται ποινικά γιατί ενώ η επιχείρηση είχε σφραγισθεί από το 2016 συνέχισε να λειτουργεί ενώ η εφορεία Αρχαιοτήτων διαπιστώνει εκτεταμένες αυθαίρετες παρεμβάσεις στον αιγιαλό και στην παραλία, αφού η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του Αρχαιολογικού Χώρου της Ρόδου.
Ερχόμενοι στο 2023 βλέπουμε να λειτουργεί η επιχείρηση κανονικά, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια με το Λιμενικό να διαπιστώνει ως αυθαίρετα 9 κρεβάτια «επικαθήμενες κατασκευές» δηλαδή χωρίς θεμέλια στον βυθό, αργότερα αυξήθηκαν στα 18 θαλάσσια κρεβάτια.
Μετά ταύτα το Λιμενικό Σώμα και η Κτηματική Υπηρεσία γεμάτες «ευαισθησία» περί την εκτέλεση των καθηκόντων τους, μετά την παρέλευση επτά ετών, επέβαλαν πρόστιμα στην επιχείρηση 10.400 ευρώ και 5.400 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ κάθε θαλάσσιο κρεβάτι νοικιαζόταν 150 ευρώ, χωρίς βέβαια να ξεκαθαρίζουν ποια από τις δύο είναι αρμόδιες. Δοθέντος ότι για την ίδια αιτία, τον ίδιο χρόνο κατά την άποψή μας, δεν καταλογίζονται χρηματικές ποινές ούτε πρόστιμα και εύλογα, διερωτάται κανείς, πέραν της συγχύσεως που υπάρχει μεταξύ Δήμου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Κτηματικής Υπηρεσίας, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και Λιμενικού Σώματος γιατί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας κατ’ εντολή του Υπουργού, δεν διαπίστωσε ότι το κατάστημα λειτουργεί χωρίς άδεια παρά μόνον περιορίσθηκε να ελέγξει, το ωράριο της εργασίας, το ύψος του μισθού των εργαζομένων και το αυξημένο πουρμπουάρ;
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα εργασιακά δικαιώματα, η τήρηση κανόνων δόμησης και να μην απαιτείς τέτοιο σέρβις είναι αξίες αυτοτελείς. Καμία σημασία δεν έχει αν ο εργαζόμενος πει «Εμένα μου αρέσει να δουλεύω έτσι».
Σοκαρισμένη η ελληνική κοινωνία με το παλικάρι που σερβίρει μέσα στη θάλασσα ενώ πίνει το φρέντο εσπρέσο που του έφερε ένας ανασφάλιστος ντελιβεράς με 40 βαθμούς θερμοκρασία.
Γιατί να μην θέλουμε να τρώμε όπου ο σερβιτόρος θα έρθει περπατώντας και όχι κολυμπώντας λίγη ανθρωπιά, χάθηκε.
Ο κ. Ιωάννης Σκουτέρης είναι Δικηγόρος, τέως αντιδήμαρχος Χολαργού