Ο μηχανισμός που επιχειρεί να «ξεμπερδέψει το κουβάρι των αρμοδιοτήτων του κράτους», όπως τον παρουσίασε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, από το βήμα της Βουλής, προβλέπει τα εξής:
– Θα ακολουθήσει χαρτογράφηση, για πρώτη φορά, όλων τις αρμοδιοτήτων, ανά φορέα και ανά επίπεδο διακυβέρνησης.
– Σε πρώτη φάση, θα εντοπιστούν και θα απεμπλακούν οι επικαλύψεις που δημιουργούν πρόβλημα. Σε δεύτερη φάση θα υπάρξει αντιστοίχιση των αρμοδιοτήτων με τους εμπλεκόμενους φορείς ανά επίπεδο διακυβέρνησης.
– Θα γίνει προσεκτική κατανομή τους ανά φορέα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. «Με αυτό τον τρόπο κάθε αρχή και υπηρεσία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και υπογράμμισε: «Θα υπάρξει και ευθύνη και λογοδοσία καθενός έναντι της αρμοδιότητάς του. Καθένας δημόσιος λειτουργός πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τα καθήκοντά του και να τα επιτελεί στο ακέραιο. Ασάφειες και άγνοια δεν νοούνται σε μια οργανωμένη, σε μια υπεύθυνη πολιτεία, πόσο μάλλον κενά στο περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων».
– Οι δημόσιες πολιτικές καταγράφονται, κατηγοριοποιούνται, κατανέμονται και εφεξής θα εποπτεύονται ανά επίπεδο διοίκησης, ανά τομέα και θεματικό αντικείμενο, με σκοπό τη βελτιστοποίηση του συντονισμού και της παράλληλης λειτουργίας της κεντρικής δημόσιας διοίκησης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
– Τον συνολικό συντονισμό του νέου διοικητικού πλέγματος αναλαμβάνει, ως συντονιστής, ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών. Στις αρμοδιότητές του εντάσσεται η παρακολούθηση των θεμάτων που αφορούν στην υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, ο συντονισμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση του έργου των εμπλεκόμενων φορέων του δημόσιου τομέα που με την προώθηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.
– Την επιχειρησιακή ευθύνη της υλοποίησης του νέου συστήματος θα έχει ο εκάστοτε γενικός γραμματέας ανθρώπινου δυναμικού δημόσιου τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο γενικός γραμματέας ανθρώπινου δυναμικού θα έχει υποχρέωση να υποδέχεται, να χειρίζεται και να αξιολογεί θέματα που άπτονται της υλοποίησης του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.
– Οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ορίζουν τους εκπροσώπους τους.
– Συστήνεται ένα γνωμοδοτικό όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, με κύριο σκοπό τη διατύπωση απόψεων και εισηγήσεων προς τον υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με θέματα ανακατανομής και μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.
– Καθιερώνεται σύστημα στο οποίο οι ασκούμενες δημόσιες πολιτικές ταξινομούνται σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο COFOG όπου καταγράφονται, κατηγοριοποιούνται, κατανέμονται και εποπτεύονται με σκοπό τη βελτιστοποίηση του συντονισμού της διάδρασης και της λειτουργίας των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.
– Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης θα είναι ο γενικός γραμματέας ανθρώπινου δυναμικού δημόσιου τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης θα συμμετέχει ο γενικός γραμματέας εσωτερικών και οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, ένας εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης αποκέντρωσης και τοπικής αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, ένας εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ένας εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ένας εκπρόσωπος της γενικής γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ένας εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, και τέλος ένας εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υπηρετεί στο υπουργείο Εσωτερικών.
-Για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, συνιστάται το επιχειρησιακό κέντρο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης το οποίο υπάγεται στη γενική διεύθυνση δημοσίων οργανώσεων της γενικής γραμματείας ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα. Το επιχειρησιακό κέντρο θα αναλάβει τη διαρκή καταγραφή κατηγοριοποίηση και κατανομή των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων του εν λόγω οργάνου εμπίπτει η επιστημονική τεχνική και διοικητική υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών ως αρμόδιου συντονιστή.
– Όταν προκύπτουν σημαντικά ζητήματα προς επίλυση και εμπλέκονται πολλοί συναρμόδιοι φορείς, ανεξαρτήτως επιπέδου διακυβέρνησης, θα υπάρχουν γενικοί όροι και κοινή μεθοδολογία συντονισμού των κατά περίπτωση εμπλεκομένων σύμφωνα με τις αρχές του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.
– Η ανακατανομή αρμοδιοτήτων θα συνδυαστεί με ανακατανομή πόρων.
– Θα αναπτυχθεί ολοκληρωμένος ψηφιακός πυλώνας ο οποίος θα συμπεριλάβει τα δεδομένα για τους φορείς, τις αρμοδιότητες και τις διατάξεις που τις διέπουν. Όλα τα στοιχεία που θα εισάγονται θα επικαιροποιούνται, σε διαρκή βάση, από όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης.