Η υφυπουργός χαρακτήρισε τη βία κατά των γυναικών μία «βαθιά κοινωνική πληγή, που υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας, της Ισότητας και του Κράτους Δικαίου» και για αυτό, όπως είπε, η απάντηση και η δράση της Πολιτείας απαιτεί συντονισμό και ολιστικό σχεδιασμό, «που ενώνει όλους τους θεσμούς, όλους τους φορείς, αλλά και κάθε πολίτη της χώρας».
Η κα Παπακώστα αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, τα οποία όπως είπε έχουν συμβάλει «ουσιαστικά και αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης, που διεξάγει η πολιτεία ενάντια στη βία κατά των γυναικών».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα, την αυστηροποίηση των ποινών, την ενσωμάτωση διεθνών συμβάσεων και ευρωπαϊκών οδηγιών, την προώθηση μέτρων για την ενδυνάμωση της προστασίας των θυμάτων , την εφαρμογή του κουμπιού πανικού (panic button), τα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας και τα SafeHouses.
Όσον αφορά στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική γραμμή 15900, η οποία παρέχει ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική και καθοδήγηση στα θύματα βίας σε εικοσιτετράωρη βάση, τα 44 Συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την επικράτεια, το Δίκτυο Ξενώνων Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, παρεμβάσεις όπως η δωρεάν νομική βοήθεια για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και μνημόνια συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.
«Σήμερα δίνουμε το μήνυμα, ότι η αλλαγή δεν είναι απλώς δυνατή, είναι ήδη σε εξέλιξη», κατέληξε η κα Παπακώστα.
Σ. Ζαχαράκη: Δυο νέα βήματα στη μάχη της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
«Είναι υποχρέωση του κράτους η δράση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όχι ως μεμονωμένα, κατακερματισμένα κομμάτια πολιτικής, αλλά ως σύνολο πολιτικών που θέλουν να κλείσουν και να καλύψουν κενά, όπως της εκπαίδευσης προσωπικού, των πρωτοκόλλων», ανέφερε από την πλευρά της η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη.
Η υπουργός προανήγγειλε δυο νέα βήματα στο πλαίσιο δράσεων κατά της βίας: τη λειτουργία ενός εργαλείου αποτίμησης κινδύνου, καθώς επίσης και ένα πρόγραμμα, αναφορά στην Ελένη Τοπαλούδη, που θα πραγματοποιηθεί στα πανεπιστήμια, και που θα αφορά τη συζήτηση σχετικά με τις υγιείς σχέσεις.
«Καμία δεν πρέπει να αισθάνεται μόνη σε μια δύσκολη κατάσταση. Είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις», κατέληξε.
Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε παρόντες
Παίρνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε ότι όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο, το 2019, δεν υπήρχαν στοιχεία, στην ελληνική αστυνομία, περίπου 3.500 καταγγελίες κάθε χρόνο και καμία περαιτέρω ενασχόληση. «Σήμερα έχουμε 20.000 καταγγελίες, 15.000 γυναίκες-θύματα, μέχρι στιγμής 12.000 συλλήψεις, σε αντίθεση με 5.500 το 2023», ανέφερε ως δείγμα αξίας της πολιτικής που έχει αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών.
«Είμαστε αποφασισμένοι, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, να είμαστε παρόντες και να ανταποκρινόμαστε στα καλέσματα των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων που υφίστανται βία από κακοποιητές μέσα στην οικογένεια», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αποδώσει εύσημα στους αστυνομικούς στα 65 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, στους αστυνομικούς που είναι στο επιχειρησιακό πεδίο, αλλά και στους κρατικούς λειτουργούς που περιθάλπουν τα θύματα.
Γ. Φλωρίδης: Συνεχής η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα «ασφαλούς δικαιικού περιβάλλοντος» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα οδηγηθούμε στην αποκλιμάκωση του φαινομένου. Ιδιαίτερα, τόνισε τη σημασία της διάταξης του νόμου που προστατεύει τους επαγγελματίες λειτουργούς που προσφέρουν υπηρεσίες προς τα θύματα, πχ. γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, διασώστες του ΕΚΑΒ, χωρίς να διακινδυνεύουν να διωχθούν.
«Είναι μία μεγάλη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε όλοι στο όνομα της ελληνικής κοινωνίας και στο όνομα της ανάγκης που έχουν τα θύματα να τα προστατεύσουμε», κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.
Άκης Σκέρτσος: Ολιστική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ υπουργείων
«Οι γυναίκες δεν έχουν κατακτήσει την ισότητα ως βιωμένη πραγματικότητα και είναι δική μας δουλειά να δημιουργήσουμε συνθήκες ισοτιμίας και ισοπολιτείας για όλους τους ανθρώπους», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων, προκειμένου το κράτος να μπορέσει να παρέχει μία ολοκληρωμένη πολιτική. “Η συνεργατική σχέση μεταξύ οκτώ τουλάχιστον υπουργείων δείχνει το κράτος που θέλουμε. Προσπαθούμε να φτιάξουμε αυτό το νέο κράτος που νοιάζεται, που προστατεύει, που προσφέρει ασφάλεια, μαζί με ελευθερία», επεσήμανε.
«Κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να ζει μέσα στον φόβο. Υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχει η θεσμική θωράκιση της Πολιτείας, η κατάλληλη εκπαίδευση για να υποδεχτούμε και να δώσουμε φροντίδα και προστασία στα θύματα», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.
Και οι τρεις υπουργοί, στις ομιλίες τους, ευχαρίστησαν την εταιρεία Παπαστράτος για τη συνδρομή και την οικονομική στήριξη των προσπαθειών της Πολιτείας, ικανοποιώντας μια σειρά αναγκών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων.
Η Παπαστράτος, αρωγός στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
«Ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την Παπαστράτος» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Μαργώνης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα υπουργεία Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης με θέμα «Πολιτικές και δράσεις της κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών».
Ο κ. Μαργώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Παπαστράτος, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, στέκεται αρωγός στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. «Με την στήριξη του έργου δημοσίων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, με την υποστήριξη της δημιουργίας των γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, με καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, με δωρεάν νομική βοήθεια σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία» ανέφερε ο κ. Μαργώνης και συμπλήρωσε: «Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Πρέπει να σπάσουμε όλα τα ταμπού και να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία κατά των γυναικών».
«Ενώνουμε τις φωνές μας και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Η βία κατά των γυναικών δεν έχει θέση στην κοινωνία μας» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μαργώνης. Ο ίδιος ανέφερε ότι «καθημερινά, γυναίκες κακοποιούνται δίπλα μας. Γυναίκες κάθε ηλικίας, καταγωγής, μόρφωσης. Κακοποιούνται με κάθε μορφή βίας. Σωματική, λεκτική, ψυχολογική. Κάθε γυναίκα που βιώνει βία πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνη. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να τη στηρίξουν. Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η παραδοχή της ύπαρξής του. Δυστυχώς, η κακοποίηση των γυναικών αντί να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Είναι χρέος όλων μας (πολιτεία, επιχειρηματικοί και κοινωνικοί φορείς) να μην μένουμε σιωπηλοί, απαθείς, αδιάφοροι. Είναι χρέος όλων μας να ενώσουμε δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία όπου όλες οι γυναίκες αλλά και όλοι οι άνθρωποι θα ζουν χωρίς φόβο».
Ο Ιάκωβος Καργαρώτος αντιπρόεδρος της Παπαστράτος μιλώντας στην εκδήλωση εστίασε στο γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν έναν κομβικό ρόλο ως προς την υποστήριξη κάθε δράσης που στρέφεται ενάντια στη βία και στην κακοποίηση με γνώμονα την προστασία των θυμάτων και τη δημιουργία ενός μέλλοντος πλήρους ισότητας και συμπερίληψης.
Όπως είπε, η Παπαστράτος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ένα ριζικό μετασχηματισμό. «Μέσα σε αυτόν έχουμε οραματιστεί έναν άλλο κόσμο. Οι γυναίκες έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο φροντίζουμε και στο εσωτερικό της εταιρείας μας τις γυναίκες. Είμαστε η πρώτη και μόνη εταιρεία που από το 2018 είμαστε πιστοποιημένοι με το Equal Salary Cerification για ίσες μισθολογικές ευκαιρίες στις συναδέλφους. Επίσης το 41% των διευθυντικών θέσεων της εταιρείας μας κατέχονται από γυναίκες».
Σημείωσε, επίσης, ότι η εταιρεία στηρίζει διαχρονικά την ενδυνάμωση των γυναικών. «Με πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης κατά της βίας. Με την παροχή νομικών υπηρεσιών σε γυναίκες θύματα, με τη συνεργασία φορέων. Και τελευταία με τη δημιουργία των 63 γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα. Δεν θα υποκαταστήσουμε το κράτος αλλά θα συμπληρώσουμε τις προσπάθειές του» τόνισε ο κ. Καργαρώτος.