Ολική ανατροπή στις προτεραιότητες του Μαξίμου
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ολική ανατροπή στις προτεραιότητες του Μαξίμου

Σε πολλαπλούς ανασχεδιασμούς -προγράμματος, ύφους και «μηνυμάτων»- αναγκάζεται το Μαξίμου από τον εν εξελίξει εφιάλτη στον θεσσαλικό κάμπο.

O
ι κυβερνητικές προτεραιότητες ανατρέπονται και σε πολιτικό επίπεδο στο επίκεντρο τίθενται εκτάκτως και συνολικά η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Όσον αφορά στο διαχειριστικό/επιχειρησιακό επίπεδο η ύψιστη προτεραιότητα είναι – προφανώς – οι διασώσεις ανθρώπων στα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Οι σχετικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμών συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα με «κόκκινο συναγερμό» να χτυπά το βράδυ για συνοικίες της Λάρισας για τα νερά του Πηνειού. Και με έκδηλη την αγωνία για τον τελικό απολογισμό. Εξάλλου η «λίστα» της καταστροφής παραμένει ανοιχτή, πέρα από τις επίσημες καταγραφές των αρμόδιων Αρχών οι οποίες συγκεντρώνονται στα δύο συντονιστικά κέντρα: στον «Φάρο» της Πολιτικής Προστασίας και στο έκτακτο «war room» που στήθηκε χθες στη Λάρισα.

Χαρακτηριστική η αποστροφή κυβερνητικού παράγοντα ότι «μέχρι να μπουν τα διασωστικά συνεργεία παντού, δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εικόνα».

Η απελπιστική κατάσταση στα «πνιγμένα» χωριά γεννά ερωτήματα και για την αντίδραση της κεντρικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης (για παραλείψεις, καθυστερημένα αντανακλαστικά, υποτίμηση κινδύνων κ.ο.κ) και εκτός από πειστικές απαντήσεις απαιτούνται πλέον δραστικές λύσεις. Οι πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού αναμένονται από τη Λάρισα, μετά από σύσκεψη στο έκτακτο «δωμάτιο πολέμου».

Εκεί εξελίσσονται από χθες επιχειρήσεις σε έξι επίπεδα: τους απεγκλωβισμούς ανέλαβαν Στρατός, Πυροσβεστική και ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Ιωάννη Τσόπλο, διοικητή της 1ης Στρατιάς. Τα ζητήματα υποδομών, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος. Τα ζητήματα υδροδότησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Τους εφοδιασμούς με τρόφιμα, νερό, στέγη, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος. Την απρόσκοπτη λειτουργία δομών υγείας, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Και ό,τι αφορά τα δίκτυα ηλεκτροδότησης ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος.

Επίσης εκεί, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στο κτίριο της Θεοφράστου, και με αφορμή τις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και την παρουσία στελεχών της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας. «Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λάρισας και της Θεσσαλίας έχουν δεχτεί το τελειωτικό χτύπημα» αναφέρει μεταξύ άλλων η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Σε κάθε περίπτωση αντί του Έβρου και της ΔΕΘ ο Μητσοτάκης βρίσκεται στη Θεσσαλία και θα κινηθεί στην περιοχή ανάλογα με τις εξελίξεις και την ενημέρωση που θα λάβει από τους υπηρεσιακούς. Πιθανότατα πάντως να μεταβεί και σε πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας, όπου υπήρξαν και εκεί εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες, υποδομές και καλλιέργειες.

Στην κυβέρνηση επιδιώκουν σε πρώτη φάση να περάσουν το μήνυμα για «γρήγορες διαδικασίες παντού» σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς της επόμενης μέρας: τόσο τα σχέδια αποκατάστασης όσο και τις αποζημιώσεις. «Θα είμαστε δίπλα σε όποιον δοκιμάζεται» λένε πρωθυπουργικά στελέχη, ενώ στη μεγάλη εικόνα και ενόψει των πρωθυπουργικών παρεμβάσεων στη διεθνή έκθεση προδιαγράφουν αναφορές περί «αναδιάρθρωσης» σειρά κρατικών λειτουργιών.

Η ανατροπή στις εξελίξεις ώστε στο επίκεντρο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να βρεθεί η Θεσσαλία, ενόσω τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας ήταν έτσι κι αλλιώς στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, ήρθε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επεξεργαζόταν εκτάκτως και εντατικά ένα πρώτο «πακέτο» με μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα και παρεμβάσεις αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος από τις μεγάλες φωτιές στον Έβρο.

Τελικά ο Μητσοτάκης έσπρωξε την παρουσία του στη ΔΕΘ για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ μετακίνησε την εσωκομματική εκλογική διαδικασία για τις 17 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμά του ανασχεδίασε και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα δημοσιονομικά και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Οι κυβερνητικές αναθεωρήσεις αφορούν και την οικονομία και συγκεκριμένα τον προϋπολογισμό που απαιτείται για την κρατική αρωγή, δεδομένων των τεράστιων αναγκών των πληγέντων που έχασαν περιουσίες αλλά και της ανάγκης για αποκατάσταση των ζημιών στις κρατικές υποδομές. Η κινητοποίηση αφορά πάντως και τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων «πληγών» από τις φωτιές και τις πλημμύρες.

«Είναι υποχρέωση της Ευρώπης, στα πλαίσια και της αναθεώρησης των προϋπολογισμών, να διαθέτει περισσότερους πόρους και για την Πολιτική Προστασία και για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές», έλεγε ο Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μετέφερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ισχυρή ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη» ανάρτησε χθες στην πλατφόρμα Χ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιήσουμε υποστήριξη».