Υποστηρίζει ότι εφόσον ο ελληνικός λαός δώσει εκ νέου ισχυρή εντολή στον κ. Μητσοτάκη, τότε «τα επόμενα τρία χρόνια η αλαζονεία, η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα και η ατιμωρησία θα φτάσουν σε άλλο επίπεδο».
Σημειώνει ότι δεν υπάρχει ταβάνι και στόχος του είναι να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ το σημείο συνάντησης κάθε προοδευτικού πολίτη, κάθε δημοκράτη.
Για τη μετεκλογική συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσδιορίζει σαφώς το πλαίσιο καθώς τονίζει πώς «όλα πάνω στο τραπέζι, στο φως της ημέρας, στη βάση της κοινωνίας από την οποία αντλούμε διαρκώς νομιμοποίηση. Κάθε άλλη στρατηγική όχι μόνο δεν είναι βιώσιμη αλλά θα είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη» ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη υποστηρίζει. «Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έχει με δικές του δηλώσεις αυτοεξαιρεθεί. Δεν τον ενδιαφέρει να συμμετάσχει, διότι σκοπός του είναι η δημιουργία ενός ασπόνδυλου προσωποπαγούς κόμματος, χωρίς αρχή μέση και τέλος. Ιδεολογία του είναι μόνο το lifestyle», σχολιάζει.
Σχετικά με τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι κανείς δεν θα συνεργαστεί με τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγορώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη ΝΔ ότι “φλερτάρουν” με τη κ. Μελόνι.
Τέλος τάσσεται υπέρ της άρσης του VETO στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στα φορολογικά θέματα καθώς λέει πως ο κανόνας της ομοφωνίας δεν ευνοεί σε τελευταία ανάλυση τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.
Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ:
ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, έχετε θέσει ως στόχο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής την ανάδειξή του από την κάλπη των Ευρωεκλογών στη δεύτερη θέση. Γιατί είναι σημαντικό; Τι θα αλλάξει στην ζωή των πολιτών;
ΑΠ. Στις 9 Ιουνίου ο ελληνικός λαός έχει την ιστορική ευκαιρία να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα. Οι πολίτες, ό,τι και εάν ψήφισαν στο παρελθόν, έχουν πολλούς λόγους να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.
Πρώτα από όλα για να υπάρχει αξιόπιστη, ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα αντιπαρατίθεται με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, όχι με το lifestyle και τα σόου που αποτελούν «θείο δώρο» για τον κ. Μητσοτάκη. Σκεφτείτε ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια όλες οι πολιτικές ήττες του Μεγάρου Μαξίμου οφείλονται σε δικές μας πρωτοβουλίες. Η πρώτη σημαντική ρωγμή επήλθε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και με την πρόταση δυσπιστίας αποκαλύψαμε ξανά την αναξιοπιστία του συστήματος εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα που οδήγησε στην αποπομπή των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού.
Ο δεύτερος λόγος είναι για να υπάρχει μία ισχυρή Κεντροαριστερά, που θα είναι σε θέση να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία. Με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η εγγύηση ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές η προοδευτική παράταξη θα αποκτήσει κυβερνητική προοπτική.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, ενισχύονται οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές που αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη και αυτοδύναμη Ευρώπη. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, των λαών και όχι της λιτότητας που προωθούν οι συντηρητικοί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την πολιτική ομάδα που ανήκει η Νέα Δημοκρατία.
ΕΡ: Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν ακόμη να δείχνουν ότι ο στόχος σας δεν επικροτείται από τους πολίτες. Τι νομίζετε ότι χρειάζεται για να τον πετύχετε;
ΑΠ. Η μόνη πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, σε κάθε εκλογική μάχη που έχει δώσει, βρίσκεται στην όχθη των νικητών με σταθερά ανοδική πορεία των εκλογικών του ποσοστών. Και στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει περαιτέρω τις εκλογικές του δυνάμεις τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές όσο και εθνικές εκλογές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε όλες τις περιοδείες που πραγματοποιώ, αφουγκράζομαι ένα πολύ θετικό κλίμα, το οποίο είναι βέβαιο πως θα μεταφραστεί και την ερχόμενη Κυριακή. Είμαι αισιόδοξος ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.
ΕΡ: Εντείνετε την κριτική σας στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση σχεδόν για όλα τα θέματα. Σας απαντούν ότι στις κάλπες της 9ης Ιουνίου δεν κρίνονται οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί, αφού διαμορφώθηκαν πριν ένα χρόνο στις εθνικές εκλογές και ότι ψηφίζουμε για ανάδειξη των Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Ποιό είναι το σχόλιό σας;
ΑΠ. Το θέμα της σταθερότητας το έθεσε ο πρωθυπουργός, ένας εκβιασμός χωρίς αντίκρισμα καθώς η κυβέρνησή του έχει διαφορά από το δεύτερο κόμμα 121 έδρες. Η ανασφάλεια αυτή αποκαλύπτει την αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον καλά πως εάν του δώσει εκ νέου ισχυρή εντολή, τότε τα επόμενα τρία χρόνια η αλαζονεία, η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα και η ατιμωρησία θα φτάσουν σε άλλο επίπεδο. Έθεσα εξαρχής το ζήτημα του debate, για να μιλήσουμε προγραμματικά για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας. Να καταθέσουμε τα διαφορετικά μας οράματα, γιατί άλλο είναι να είσαι σοσιαλδημοκράτης και άλλο πράγμα να ανήκεις στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης που είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την άκρα Δεξιά της κυρίας Μελόνι και της κυρίας Λεπέν. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει μια τέτοια συζήτηση, γιατί έχει λόγους να κρύβει τις πραγματικές του προθέσεις, ενώ και ο κ. Κασσελάκης αρνείται μια δημόσια συζήτηση ίσως γιατί απλώς δεν γνωρίζει τα ζητήματα.
ΕΡ: Έχει σημασία ποιοί θα εκλεγούν Ευρωβουλευτές και γιατί;
ΑΠ. Επειδή έχω διατελέσει δυο φορές, με τη ψήφο του ελληνικού λαού, Ευρωβουλευτής, γνωρίζω από πρώτο χέρι τη σημασία του να υπάρχουν ικανά και αποτελεσματικά πρόσωπα με ήθος και αρχές που θα εκπροσωπούν τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί λαμβάνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις, που επηρεάζουν ζωτικές πτυχές της καθημερινής ζωής των πολιτών αλλά και ζητήματα στρατηγικής σημασίας για την πατρίδα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που και οι 42 υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ είναι άτομα με ήθος και επάρκεια, απόλυτα ικανοί να φέρουν εις πέρας την αποστολή που θα τους εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες.
ΕΡ: Τι θα είναι επιτυχία; Μόνο η δεύτερη θέση ή και το ποσοστό που θα πάρετε; Ποιό είναι το όριο ;
ΑΠ. Στην προσπάθεια μας δεν υπάρχει ταβάνι. Στόχος μας είναι την ερχόμενη Κυριακή να ξαναγίνουμε το σημείο συνάντησης κάθε προοδευτικού πολίτη, κάθε δημοκράτη. Να κάνουμε πιο ισχυρή τη φωνή του λαού απέναντι στην ασυδοσία, την ατιμωρησία, τη διαφθορά και τις ανισότητες. Οι Έλληνες αξίζουμε και μπορούμε περισσότερα και θ’ αγωνιστούμε όλοι μαζί γι’ αυτό. Να είμαστε η ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και η εναλλακτική κυβερνητική επιλογή για τις επόμενες εκλογές.
ΕΡ: Έχετε δεσμευτεί ότι θα αναλάβετε μετεκλογικά πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης. Σε ποιά βάση και με τι στόχευση;
ΑΠ. Έχω δεσμευτεί εδώ και αρκετό καιρό για την ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, με μια μόνο προϋπόθεση: Όλα πάνω στο τραπέζι, στο φως της ημέρας, στη βάση της κοινωνίας από την οποία αντλούμε διαρκώς νομιμοποίηση. Κάθε άλλη στρατηγική όχι μόνο δεν είναι βιώσιμη αλλά θα είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη. Εγγυώμαι, προσωπικά, ότι μετά τις 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν όλα τα αναγκαία βήματα για μια ισχυρή σύγχρονη Κεντροαριστερά, με ευθύνη και σεβασμό στις αγωνίες του δημοκρατικού κόσμου. Τους υπόσχομαι πως δεν θα τους απογοητεύσω.
ΕΡ: Με ποιά κόμματα προτίθεστε να συνομιλήσετε; Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελλάκη με όσα λέει γενικά και ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη προεκλογική περίοδο, είναι συνομιλητής σας;
ΑΠ. Υπάρχουν παρά πολλοί προοδευτικοί ψηφοφόροι και στελέχη που αισθάνονται εγκλωβισμένοι, ή έστω μη ικανοποιημένοι, λόγω του κατακερματισμού που επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Από την προσπάθεια ανοικοδόμησης του χώρου, ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έχει με δικές του δηλώσεις αυτοεξαιρεθεί. Δεν τον ενδιαφέρει να συμμετάσχει, διότι σκοπός του είναι η δημιουργία ενός ασπόνδυλου προσωποπαγούς κόμματος, χωρίς αρχή μέση και τέλος. Ιδεολογία του είναι μόνο το lifestyle. Έχω μια εντελώς διαφορετική πολιτική κουλτούρα, είμαι σοσιαλδημοκράτης, ανήκα ανέκαθεν στην Κεντροαριστερά, αγωνίζομαι για μια άλλη Ευρώπη και έχω πλήρη γείωση στην κοινωνία.
ΕΡ: Να έρθουμε στα πιο ευρωπαϊκά θέματα. Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ιστορικών προκλήσεων και διλημμάτων για τον γεωπολιτικό της ρόλο, η οικονομική της σταθερότητα και τη κοινωνική της συνοχή που έχουν διαταραχθεί, η πράσινη μετάβαση και η κλιματική κρίση, οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή ενισχύουν την αβεβαιότητα και την ανησυχία των πολιτών; Γιατί δεν συζητάμε για αυτές τις προκλήσεις αλλά εστιάζουμε στη συνηθισμένη εσωτερική κομματική αντιπαράθεση; Φταίει η κυβέρνηση και τα κόμματα που ενδιαφέρονται για τους πολιτικούς συσχετισμούς ή οι πολίτες που δεν νοιάζονται και κοιτάζουν μόνο τα προβλήματά τους;
ΑΠ. Στις 9 Ιουνίου, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές διεκδικούμε την Ευρώπη της ισοτιμίας, όπου όλα τα κράτη θα είναι σε θέση να συνδιαμορφώνουν και όχι απλώς να ακολουθούν τις αποφάσεις ενός κλειστού «διευθυντηρίου», όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Οραματιζόμαστε την Ευρώπη της αλληλεγγύης που απαντά πειστικά στην εργασιακή, οικονομική, κλιματική ανασφάλεια, την οποία βιώνουν οι πολίτες. Και προφανώς, τη γεωπολιτική ανασφάλεια για όλους τους λαούς, που είναι στα σύνορα της ηπείρου μας, που θέλουν μια Ένωση με ευρωστρατό, με κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα απέναντι σε αναθεωρητές ηγέτες όπως είναι ο Πούτιν και ο Ερντογάν.
Μια Ευρώπη που όλοι οι λαοί της περιφέρειας, από την Εσθονία και την Φινλανδία έως την Ελλάδα και την Κύπρο αντιλαμβάνονται ότι τα θέματα ασφάλειας είναι και θέματα αλληλεγγύης.
Μια Ένωση που κάνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ενισχύει με χρηματοδοτικά εργαλεία τον επαναπατρισμό στην Ευρώπη επενδύσεων που είχαν μετατοπιστεί σε χώρες της Ανατολής και ιδιαίτερα την Κίνα, ώστε να πετύχουμε μια αυτοδύναμη παραγωγική βάση. Και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης ή τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας, μέσω των οποίων θα επενδύουμε στην ανάπτυξη των χωρών του Νότου για να μειώσουμε τις ανισότητες. Αυτή είναι η Ευρώπη που οραματίζεται η σοσιαλδημοκρατία.
ΕΡ: Τα ακροδεξιά κόμματα στις χώρες της ΕΕ φαίνεται πώς θα έχουν άνοδο. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, συμβαίνει; Τι γίνεται λάθος κι ευνοούνται; Πως μπορεί να αντιμετωπιστούν οι “αμφισβητίες” της Ευρωπαϊκής Κοινότητας; Βλέπετε πεδίο συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων;
ΑΠ. Το Λαϊκό Κόμμα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη, που ανοίγει διάπλατα την πόρτα της συνεργασίας στην άκρα Δεξιά. Εμείς οι σοσιαλιστές λάβαμε μια πρωτοβουλία που υπέγραψαν οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν, οι Πράσινοι και η Αριστερά. Αυτή η πρωτοβουλία λέει κάτι απλό: Κανείς δεν θα συνεργαστεί με τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και τι μας απάντησε σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Δεν υπογράφουν. Και δεν είναι μόνο ότι δεν υπογράφουν η κυρία φον ντερ Λάιεν και ο κ. Βέμπερ, αλλά και ο κ. Μητσοτάκης εκθειάζουν πλέον ανοιχτά την Ιταλίδα πρωθυπουργό που προέρχεται από ένα νεοφασιστικό κόμμα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε συγκεκριμένα: «ε, δεν είναι και Λεπέν η κυρία Μελόνι». Του θυμίζω μόνο ότι η κυρία Μελόνι είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια πως ο καλύτερος πολιτικός της Ιταλίας ήταν ο Μουσολίνι… Καταλαβαίνει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που ρίχνουν νερό στον μύλο της άκρα Δεξιάς. ‘Αλλωστε ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε πρόβλημα να συνεργαστεί και με τον κ. Βελόπουλο όταν χρειάστηκε τη βοήθειά του για να αλώσει την ΑΔΑΕ και να εφαρμόσει το σχέδιο του για συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
ΕΡ: Εχει τεθεί το θέμα περιορισμού του VETO για να λαμβάνονται πιό γρήγορα κι ουσιαστικά οι αποφάσεις. Πρέπει ή δεν πρέπει να το υποστηρίξει η Ελλάδα και για ποιους λόγους;
ΑΠ. Για να προσχωρήσουμε σε μια Ευρώπη συνεργασίας και αλληλεγγύης δεν μπορούν ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις να μπλοκάρονται, με εκβιαστικό τρόπο, από ορισμένα κράτη μέλη που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Άλλο το βέτο που αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα νέα μέλη. Αυτό δεν καταργείται.
Εγώ μιλώ για κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρώσεων. Με απλά λόγια, δεν είναι αποδεκτό να πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά επειδή ο Όρμπαν έχει καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, να εκβιάζει με βέτο, το οποίο είναι αποτρεπτικό για τις κυρώσεις. Άρα, μιλώ γι’ αυτό το πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα. Υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύω ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στα φορολογικά θέματα πρέπει να φύγουμε από τον κανόνα της ομοφωνίας που δεν ευνοεί σε τελευταία ανάλυση τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.