Η τηλεμαχία των τεσσάρων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

Η τηλεμαχία των τεσσάρων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Το όραμά τους για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, κατά την τελευταία ενότητα της τηλεμαχίας, όπου ο καθένας δέχθηκε και τις ερωτήσεις των υπολοίπων συνυποψηφίων του, χωρίς να λείπουν και οι αντιπαραθέσεις για επιμέρους ζητήματα.

Απόστολος Γκλέτσος

«Η αριστερά υπάρχει για δύο λόγους: για να μπορεί να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους και να μπορεί να δίνει δύναμη και ελπίδες σε όσους έχουν όνειρα, να μην αφήνει τις ταξικές ανισότητες να καταδικάζουν τους ανθρώπους. Η υποψηφιότητά μου έχει στόχο να συμβάλει στην ενδυνάμωση του κόμματος και των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί. Έχω μάθει να μπαίνω μπροστά και να είμαι παρών στα δύσκολα, προέρχομαι από την τοπική αυτοδιοίκηση και πιστεύω ότι αυτό το μοντέλο πρέπει να έρθει και στην κεντρική πολιτική σκηνή, να ακούμε τους πολίτες και να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα τους. Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και πρέπει να τρέχει δυο φορές πιο πολύ από τους άλλους, κεντρικό σύνθημα μου είναι αλλαγή πορείας προς τα αριστερά για τον ΣΥΡΙΖΑ και την χώρα, με περισσότερο κράτος στη δημόσια ζωή της χώρας, για ευημερία, ίσες ευκαιρίες για όλους» είπε ο Απόστολος Γκλέτσος.

Σε σχετική ερώτηση από τον Π. Πολάκη, ο κ. Γκλέτσος τόνισε ότι συμφωνεί με τη μεταφορά αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων και ευθυνών προς την Τ.Α. Σε ερώτηση του Σ. Φάμελλου για τη δήλωσή του για τις ιερόδουλες και το κατά πόσο μπορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκθέτουν το κόμμα παραβιάζοντας πάγιες θέσεις του, είπε ότι έχει δώσει εξηγήσεις στην αρμόδια επιτροπή και ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «μπορούμε να διαφωνούμε εντός των οργάνων και να συνυπάρχουμε με τις διαφωνίες μας, αλλά εντός των οργάνων». Καταφατικά απάντησε σε ερώτηση του Ν. Φαραντούρη για το αν θα υιοθετούσε την πρότασή του, το περιφερειακό συμβούλιο να περιλαμβάνει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ήδη εκλεγεί – στους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης τα επιμελητήρια στη νεολαία στα εργατικά κέντρα – χωρίς να ξαναεκλέγονται.

Παύλος Πολάκης

«Το δικό μου όραμα είναι αυτό που έχω στην καρδιά και στην ψυχή μου, είναι αυτό που ασπάστηκα στην ηλικία 18 με 24 όταν επέλεξα το αξιακό στρατόπεδο της αριστεράς, δηλαδή μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό το όραμα σήμερα συμπυκνώνεται στο πρόγραμμα της ‘έντιμης Ελλάδας’ που είναι το αίτημα των καιρών», είπε ο Παύλος Πολάκης. Πρόσθεσε ότι πρέπει να στραφούμε στις ανάγκες των ανθρώπων, «να σωθεί ο μικρομεσαίος από το σχέδιο Πισσαρίδη», να ξαναβρεί χαρά ο συνταξιούχος για να μπορεί να πάρει ένα δώρο στο εγγόνι του, να μπορεί να πληρώσει τα φάρμακα του, να βρει στήριξη ο αγρότης, να ονειρευτούν ξανά οι νέοι, «να σπάσει το μπλόκο των τραπεζών, των φαντ, των κερδοσκόπων», «να έχουμε μία σωστή και γρήγορη δικαιοσύνη απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις που να μην αρχειοθετεί με ‘αδιευκρίνιστα’, να προστατεύσουμε την πατρίδα, να ανατρέψουμε τις μνημονιακές αδικίες. Για να γίνουν αυτά απαιτείται σύγκρουση με την διαπλοκή. Το θέλω, το πιστεύω, το μπορώ».

Σε ερώτησή του, ο Σ. Φάμελλος του είπε ότι πολλές φορές τα λάθη του γίνονται λάθη για το ΣΥΡΙΖΑ και ζημία για την ελληνική κοινωνία, για να τον ρωτήσει «πόσα λάθη μπορεί να αντέξει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ;». Ο κ. Πολάκης απάντησε ότι τα λάθη του «είναι απείρως λιγότερα από αυτά τα οποία πετύχαμε με την δική μου καθοριστική συνεισφορά, και όταν ήμασταν κυβέρνηση, και όταν ήμασταν αντιπολίτευση». Σχετικά με τον Στ. Κασσελάκη, σχολίασε ότι «εγώ έβαλα πρώτος το θέμα ότι πρέπει να μπαίνει θέμα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ». Σε ερώτηση του Ν. Φαραντούρη για το πώς οραματίζεται έναν συμπεριληπτικό ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως την απάντηση την έχει δώσει από την μέρα που κατέβασε το πρόγραμμα του των έξι πυλώνων «με το οποίο πρέπει να εξοπλιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να απευθυνθεί πρώτα απ’ όλα στο 1,2 εκατ. ψηφοφόρους που μας εγκατέλειψαν από το ’19 και μετά, κυρίως και το ’23 και το ’24, οι οποίοι είναι δημοκρατικοί προοδευτικοί πολίτες που έχουν κάτσει στην άκρη, δεν τους καλύπτει η αντιπολίτευση που κάναμε το ’19 με ’23, αυτή η συστημική σοβαροφάνεια και στρογγυλεμένος λόγος και όχι το να στήσουμε μέτωπο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του Κυριάκου Μητσοτάκη». Σε ερώτηση του Απ. Γκλέτσου για τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ότι «έχουμε άλλο όραμα για τη χώρα από αυτό που έχει ο Μητσοτάκης». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «εμείς οραματιζόμαστε μια χώρα που θα είναι ενεργειακός κόμβος και θα βγάλει το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης, μία χώρα καινοτομίας, και θα δώσουμε το 1% του ΑΕΠ στους νέους ερευνητές για να τραβήξουμε τα μυαλά πίσω. Πρέπει να έχουμε ισχυρή αμυντική βιομηχανία και όχι να κάνουμε πρόγραμμα 20 δισ. ευρώ εξοπλιστικών και να μην έχουμε κανένα αντισταθμιστικό…».

Σωκράτης Φάμελλος

«Πιστεύω βαθιά στην αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα κόμμα που να έχει τις αριστερές ιδέες, αξίες και αγώνες μέσα του, σαν πλούσια παρακαταθήκη, ένα κόμμα που να είναι μαζικό, λαϊκό, συγκροτημένο και να μπορεί να έχει προοπτική, να είναι και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση αλλά να δίνει και κυβερνητική προοπτική. Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό και συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να αποτελέσουμε τον πυλώνα μιας προοδευτικής απάντησης, γιατί η κοινωνία θέλει να δώσουμε λύσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πολύ γρήγορα ένα σοβαρό συγκροτημένο κόμμα», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Την Κυριακή πρέπει να πατήσουμε το μπουτόν του restart, να ξαναξεκινήσουμε, και σε αυτό το κάλεσμα δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει να καλέσουμε και όσους απογοητεύσαμε και όσους αποστρατεύτηκαν. Πρέπει να κάνουμε έναν πολύ δυνατό ΣΥΡΙΖΑ και να στείλει μια απάντηση στα σχέδια που εξυπηρετεί η διαπλοκή, ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι δυνατός…». Σημείωσε ότι «η Κυριακή είναι ένα κάλεσμα Δημοκρατίας, να έχει η χώρα μας προοπτική και έναμ δυνατό ΣΥΡΙΖΑ που να την υποστηρίξει. Αυτό που βλέπετε, είναι μια επιστροφή στην πολιτική συζήτηση».

Ερωτηθείς από τον Ν. Φαραντούρη αν συμφωνεί με την πρότασή του για δυο αντιπροέδρους, σχολίασε ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρότερες προτεραιότητες. Χρειαζόμαστε να έχουμε περιφερειακή συγκρότηση, περιφερειακά όργανα και να ενισχύσουμε την δημοκρατία για να μπορέσουμε να υπερβούμε το πρόβλημα των ομάδων και των ομαδοποιήσεών. Δεν νομίζω ότι δύο αντιπρόεδροι θα λύσουν προβλήματα δημοκρατίας». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε μία ενίσχυση των συλλογικών οργάνων, η συλλογικότητα και το ‘εμείς’ θα λύσει το πρόβλημα, όχι το να μοιράσουμε ρόλους με κεντρική επιλογή». Απαντώντας στον Απ. Γκλέτσο, συμφώνησε για τη σοβαρότητα του προβλήματος της υπαίθρου, για να τονίσει ότι «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αποκέντρωση ρόλων και αρμοδιοτήτων, ώστε οι δήμαρχοι να μην είναι έξω από τα γραφεία των υπουργών και να παρακαλάνε». Σε ερώτηση του Π. Πολάκη για το πώς μπορεί να ξαναμεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος είπε ότι για να γίνει σοβαρό και αξιόπιστο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο είναι ο ενιαίος λόγος «αυτό που εγώ υπηρέτησα ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και συγκροτημένο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, πρέπει να διεκδικήσουμε, να έχουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη της κοινωνίας, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην ισχυρή πολιτεία, αλλά και στο θέμα της περιφερειακής οργάνωσης της χώρας». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί έτσι να αποτελέσει πρωτοπόρο δύναμη στο μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, και όχι να είμαστε διαχειριστές της μιζέριας…» και πως «το βασικό που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αποτελέσει και πυλώνα προοδευτικών συνεργασιών».

Νικόλας Φαραντούρης

«Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων κράτησε τη χώρα όρθια,, που δίδαξε τι σημαίνει εξωτερική πολιτική και όχι να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το τραπέζι, ένα κόμμα που σήμερα κλονίζεται από τα εσωτερικά του εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν θέλω ένα κόμμα-αχινό και αφιλόξενο, του 5%-6%-7%-8%, στο οποίο θα υπάρχουν εσωτερικές διευθετήσεις και ανακατατάξεις. Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα που δεν μπορεί να ηγηθεί της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο στις γειτονιές και στα καφενεία, η προοδευτική διακυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορική και κοινωνική υποχρέωση να ανταποκριθεί αυτό στο κάλεσμα. Όταν τα κακώς κείμενα ξεχειλίζουν, έχω υποχρέωση να τα επισημαίνω, εγώ δεν υπήρξα πρόβλημα κανενός και ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό θεωρώ ότι μπορώ να αποτελέσω την λύση της επόμενης ημέρας», ανέφερε ο Νικόλας Φαραντούρης.

Ερωτηθείς από τον Απ. Γκλέτσο για το πώς θα διαχειριστεί τη θέση του ευρωβουλευτή αν είναι πρόεδρος, απάντησε ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη απ’ όλα αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ανάκτηση του κύρους του, της αξιοπιστίας του, της συμμετοχής του στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. ‘Αρα, θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα η θέση που έχω στην Ευρωβουλή για να ξαναβάλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο λήψης των αποφάσεων». Σε ερώτηση του Π. Πολάκη γιατί ζητά την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μόλις εξελέγη ευρωβουλευτής, απάντησε: «Είμαι νέος στην πολιτική, αλλά δεν είμαι άγνωστος αγαπητέ Παύλο. Εσύ πριν από ένα χρόνο πήγες και υποστήριξε σ με ψυχή και σώμα έναν εντελώς άγνωστο (σ.σ. τον Στ. Κασσελάκη) τον οποίο δε φρόντισες πρώτα να ξεψαχνίσεις για να δεις αν πληροί κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις, όχι για να συμμετάσχει στον πολιτικό και κομματικό βίο, αλλά για να ηγηθεί αυτού». «Τελικά εγώ τον ξεψάχνισα όμως», παρενέβη ο κ. Πολάκης. Ο κ. Φαραντούρης συνέχισε, λέγοντας ότι εκείνος ποτέ δεν έφερε σε δύσκολη θέση το κόμμα του και πολλαπλασίασε τις δυνάμεις του κόμματός του «συμπεριληπτικά και διεμβολίζοντας πολιτικούς χώρους που κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει». «Θεωρώ λοιπόν ότι μπορώ να προσφέρω και να δώσω το χαμένο κύρος, που κάποιοι άλλοι φρόντισαν να απωλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μένα» πρόσθεσε. Σε παρεμφερή ερώτηση του Σ. Φάμελλου, ο κ. Φαραντούρης είπε ότι «κάποιοι που είχαν κομματική εμπειρία κατάφεραν να φτιάξουν ένα κόμμα που σήμερα δεν ανταποκρίνεται στα στοιχειώδη μιας κοινωνίας που αναζητεί πυξίδα και βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται συνέχεια. Εγώ στρατεύτηκα στην ήττα, στο προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για την διεύρυνση…».

Κάλεσμα συμμετοχής στις κάλπες της Κυριακής από τους υποψηφίους

Κατά το κλείσιμο της τηλεμαχίας οι 4 υποψήφιοι απήυθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην προεδρική εκλογή της Κυριακής.

«Είμαστε γνωστοί πολιτικά, ιδεολογικά και κοινωνικά, επαγγελματικά, διαλέξετε έναν από μας, αλλά ελάτε να ψηφίσετε, ελάτε με τον ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στην ακρίβεια, κόντρα στα καρτέλ, κόντρα στην λαίλαπα Μητσοτάκη. Ελάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ρίξτε την ψήφο για να δυναμώσετε την δικιά σας φωνή», είπε ο Απόστολος Γκλέτσος.

«Για να μπλοκάρουμε το σχέδιο της διαπλοκής, να ισχυροποιήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ορθώσει ανάστημα ο λαός, για να ελπίζει ο νέος άνθρωπος, εγώ καλώ όλους τους πολίτες άνω των 15 ετών να έρθουν την Κυριακή, όπου κι αν βρεθούν, σε ένα εκλογικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και να μου δώσουν τη δύναμη να ηγηθώ αυτής της πορείας για μια έντιμη Ελλάδα», είπε ο Παύλος Πολάκης.

«Την Κυριακή το διακύβευμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ταυτότητά του και η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Σας καλώ όλους και όλες να συμμετέχετε σε αυτή την γιορτή δημοκρατίας, για να μπορέσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι, όχι μόνο δυνατός και σοβαρός, αλλά να μεγαλώσει – και θέλω να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια και να αναλάβω αυτή την ευθύνη για να γυρίσει η περηφάνια στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Την Κυριακή που έρχεται, το διακύβευμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μεγάλος ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που θα αγκαλιάσει τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις και θα ηγηθεί ξανά για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Επειδή θέλουμε να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι ένα συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει όλοι να πάμε στις κάλπες, είτε ανήκουμε, είτε όχι στο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Νικόλας Φαραντούρης.