«Και η Αντιπολίτευση; Παρακαλώ καλέστε αργότερα. Αυτή είναι η απάντηση της αντιπολίτευσης στην κοινωνική αγωνία για το κατεπείγον της ανατροπής της πολιτικής και της κυβέρνησης της Δεξιάς», σημείωσε, τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που ενέπνευσε κάποτε την ελπίδα στο λαό, βυθίζεται καθημερινά σε έναν τοξικό βούρκο» και κάνοντας λόγο για μια «καταστροφική επιλογή», «την επένδυση σε έναν φωτογενή σωτήρα και στο τραμπικό επιτελείο του».
«Σήμερα, βλέπουμε την τελευταία πράξη μιας παράστασης που θυμίζει κωμωδία, αλλά είναι δράμα. Δράμα γιατί εξυπηρετεί το σχέδιο της Δεξιάς, το σχέδιο της απαξίωσης της Αριστεράς. Τον ευτελισμό της. Την ταύτισή της με τον αριβισμό και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά, δε, το ΠΑΣΟΚ, του καταλόγισε «μια συνειδητή επιλογή»: «Να συνεχίσει την πολιτική του νεοφιλελεύθερου και εθνοπατριωτικού κέντρου και να αναβαθμίσει ένα πολιτικό προσωπικό που αδημονεί για έναν μεγάλο συνασπισμό με τη Νέα Δημοκρατία». Όπως είπε, «δεν πρόκειται, δυστυχώς, για μια δυναμική σοσιαλδημοκρατία που ψάχνεται στα αριστερά της, αλλά για μια δύναμη που επενδύει σε μια απροσδιόριστη πολιτική του μέσου όρου». Ο Αλ. Χαρίτσης εκτόξευσε πυρά και εναντίον του ΚΚΕ «που επιμένει στον συντηρητισμό», κάνοντας λόγο, συνολικά, για «ένα τεράστιο κενό πολιτικής εκπροσώπησης». «Δεν πρέπει, να αφήσουμε την ακροδεξιά να καλύψει το κενό αυτό», τόνισε.
«Το βλέπουμε στην Ευρώπη. Αυτό που φάνταζε αδιανόητο είναι πλέον κανονικότητα: η Μελόνι, η Λεπέν, ο Όρμπαν. Μια Ευρώπη που υποκλίνεται στους νοσταλγούς του φασισμού», υπογράμμισε, ενώ σχετικά με την εκλογή Τραμπ, σχολίασε ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμό», καθώς «πρόκειται για την παλινόρθωση του πιο αντιδραστικού καπιταλισμού σε μια εξέλιξη που οι επιπτώσεις της θα φανούν πολύ σύντομα σε πλανητική κλίμακα».
«Όσο η Αριστερά δεν σηκώνει το γάντι της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, όσο δεν επιδιώκει να θέσει η ίδια την ατζέντα, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, τόσο θα γιγαντώνεται η δημαγωγική, εξτρεμιστική ολοένα και πιο επιθετική ‘Ακρα Δεξιά», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε πως η Νέα Αριστερά θέτει ως «προτεραιότητα» το κοινωνικό ζήτημα, χωρίς, ωστόσο να «υποστέλλει τη σημαία του οικολογικού μετασχηματισμού με όρους δικαιοσύνης» ή «τη σημαία των δικαιωμάτων και της συμπερίληψης, των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών τομών».
«Αγωνιζόμαστε, όμως, με σαφείς και συγκρουσιακές προγραμματικές αιχμές για την εργασία και το κοινωνικό κράτος, την βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων και της νεολαίας», τόνισε, παραπέμποντας, μάλιστα, στον Μπέρνι Σάντερς στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία.
Ειδικότερα, έθεσε τέσσερις κύριες προτεραιότητες για την απάντηση της Αριστεράς: «την κοινωνική ισότητα», δηλαδή «δίκαιη μοιρασιά του πλούτου», την «ειρήνη», με «μάχη για δικαιοσύνη και ελευθερία», το «ριζικό οικολογικό μετασχηματισμό» και «τη μάχη για τα δικαιώματα του 21ου αιώνα».
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε το πρώτο αυτό συνέδριο της Νέας Αριστεράς ως «το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της Αριστεράς στη χώρα μας», ενώ κατέθεσε «έναν οδικό χάρτη» για την επίτευξή της.
Όσον αφορά την «φυσιογνωμία» του κόμματος, είπε μεταξύ άλλων ότι η Νέα Αριστερά γεννήθηκε γιατί «χρειάζεται μια ριζική τομή, ένα νέο -στην πράξη και όχι μόνο ρητορικά- κόμμα», «ένα δημοκρατικό, πολυφωνικό και ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς». Κάλεσε, μάλιστα, σε «ανοιχτές εκδηλώσεις παντού», «με θέματα που αφορούν τους ανθρώπους κάθε τοπικής κοινωνίας», αλλά και σε «πρωτοβουλίες για την ενίσχυση ενός νέου κινήματος στους εργασιακούς χώρους».
«Η Νέα Αριστερά δεν είναι μεταβατικό σχήμα. Είναι ένα νέο πολιτικό κόμμα. Να τελειώνουμε λοιπόν με τη σπέκουλα», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα επιστρέψουν «στον παρηκμασμένο και τοξικό ΣΥΡΙΖΑ», ούτε «θα ενσωματωθούν στο κεντρώο και συναινετικό ΠΑΣΟΚ». «Δεν θα γίνουμε ένα αυτάρεσκο εσωστρεφές κόμμα. Δεν θα αυτοδιαλυθούμε. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να εξαφανιστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο «πολιτικό σχέδιο» της Νέας Αριστεράς, ο επικεφαλής της υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για ένα «Λαϊκό μέτωπο» στη χώρα μας, σε προγραμματική βάση και στη «βάση των πιεστικών κοινωνικών αναγκών». «Η Νέα Αριστερά πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός χώρου διαλόγου και προγραμματικών επεξεργασιών που να απαντάει στο κοινωνικό αίτημα της σύγκρουσης με τις πολιτικές της Δεξιάς», είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε η Νέα Αριστερά να είναι το κόμμα που κλονίζει τη βεβαιότητα της κυριαρχίας των ισχυρών και ανοίγει τον δρόμο της Αριστεράς», κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.
Χαιρετισμοί στο 1ο Συνέδριο της Νέας Αριστεράς
Χαιρετισμούς στο 1ο συνέδριο της Νέας Αριστεράς απηύθυναν ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Γιουσούφ Ντόρχομ, εκ μέρους της ΝΔ η γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Μαρία Συρεγγέλα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Μερα25 Κώστας Ντάσκας και ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της Νέας Αριστεράς, ο Παλαιστίνιος πρέσβης περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση στη Γάζα, όπου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί πάνω από 43.000 άτομα εκ των οποίων τα 19.000 είναι παιδιά και αγνοούνται άλλα 20.000, ενώ έχουν πλήρως ισοπεδωθεί οι υποδομές και τα κτίρια. Στόχος του Ισραήλ, είναι «να εξαλείψει κάθε ζωή στη Γάζα» είπε ο κ. Ντορχόμ, κατηγορώντας το για «γενοκτονία». Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο κ. Ντορχόμ τόνισε πως η φωνή τους «είναι σημαντική και κάνει τη διαφορά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο».
«Τα αιτήματα μας είναι ξεκάθαρα. Ο πόλεμος δεν θα φέρει την ειρήνη, η εθνοκάθαρση δεν θα φέρει την ειρήνη, μόνο η αποδοχή ότι η Παλαιστίνη έχει δικαίωμα ύπαρξης θα φέρει την ειρήνη» παρατήρησε, ενώ τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.
«Η παρουσία μου στο συνέδριό σας, εκπροσωπώντας την ΝΔ, αντανακλά τον κοινό μας σεβασμό στον πολιτικό πολιτισμό και την ανάγκη να διατηρούμε ανοιχτό το διακομματικό διάλογο – ακόμα και όταν οι απόψεις μας διαφέρουν», υπογράμμισε η Μ. Συρεγγέλα, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της Νέας Αριστεράς. «Ο διάλογος, ιδιαίτερα μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων, είναι το θεμέλιο για μια υγιή δημοκρατία» είπε, τονίζοντας πως «και οι πολίτες έχουν ανάγκη να μας βλέπουν να συζητάμε μεταξύ μας, πέρα από τις συνήθεις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις και τις τηλεοπτικές διαμάχες». «Πρέπει να αναζητούμε κοινές λύσεις, διατηρώντας σαφώς ο καθένας και η καθεμία την ιδεολογική ακεραιότητα» πρόσθεσε και κατέληξε: «Από πλευρά μας, έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσουμε την εθνική οικονομία, να θωρακίσουμε την κοινωνική συνοχή και να φέρουμε το κράτος πιο κοντά στους πολίτες».
Στην άνοδο της Ακροδεξιάς, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος» δεν μπορούν να συνεχιστούν στο μέλλον. Τόνισε δε, πως μεγάλη ελπίδα για τις προοδευτικές δυνάμεις αποτελεί το παράδειγμα του Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας και πως η Ευρώπη χρειάζεται «πολλά Λαϊκά Μέτωπα».
«Η απάντηση στην αποτυχημένη κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να έρθει από τα αριστερά και όχι να προκύψει μια κυβερνώσα Ακροδεξιά», υπογράμμισε και κάλεσε σε κοινή αντιμετώπιση των κινδύνων για τη Δημοκρατία «με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό». Διαπίστωσε επίσης στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που οδηγεί στην αποχή και προειδοποίησε ότι «κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν έχει νομιμοποίηση».
Την άποψη ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις πιέζονται παντού» καθώς «η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία δεν δίνει σκυτάλη στις προοδευτικές δυνάμεις αλλά στον ακροδεξιό λαϊκισμό» εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο παράδειγμα των ΗΠΑ με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε, το γεγονός αυτό θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει «ευκαιρία» για την Ευρώπη να γίνει «αυτόνομη» και να προχωρήσει σε μια «πραγματική πολιτική ενοποίηση».
Ασκώντας κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ, είπε ότι έχει επιφέρει «θεσμική ανωμαλία και διεύρυνηση των κοινωνικών ανισοτήτων», τονίζοντας την ανάγκη για μια «εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας». Αυτήν την εναλλακτική πρόταση, σημείωσε, σκοπεύει να την προσφέρει το ΠΑΣΟΚ, μέσα από την πολιτική του αυτονομία. «Να είμαστε ο άλλος πόλος απέναντι στη ΝΔ. Ούτε συναίνεσης, ούτε συμφωνίας» τόνισε, απαντώντας στις αιχμές που άφησε ο Αλ. Χαρίτσης κατά την ομιλία του. «Δεν πιστεύουμε στη συγκόλληση κομμάτων», πρόσθεσε, ενώ άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου και «κοινής πλεύσης» στο Κοινοβούλιο.
Εκπροσωπώντας το ΜΕΡΑ25 στο συνέδριο της Νέας Αριστεράς, ο Κώστας Ντάσκας άφησε αιχμές για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως αν και δεν ενδιαφέρει το κόμμα του το παρελθόν, το μελετάει καθώς επανέρχεται και στο σήμερα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ακρίβεια που συνδέεται με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τους πλειστηριασμούς, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των τρένων που συνδέονται με το έγκλημα των Τεμπών.
Για «θαρραλέα, απαραίτητη και σωστή απόφαση που πήρατε» έκανε λόγο ο Πέτρος Κόκκαλης, γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της Νέας Αριστεράς απευθυνόμενας στα στελέχη του κόμματος . Προειδοποίησε ότι «χάνουμε παντού, σε Ευρώπη, Αμερική, Ελλάδα» και ότι «δεν έχουμε χρόνο να αντιστρέψουμε την κατάσταση». Σημείωσε, επίσης, πως χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή, εκεί όπου «το κόκκινο συναντά το πράσινο», τονίζοντας πως «βρισκόμαστε πραγματικά σ’ ένα σημείο που έχει διαρραγεί η κλιματική ανθεκτικότητα».