49 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΤΔ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

49 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έκκληση για συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τις πυρκαγιές αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον, απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της, μετά την κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, στα πρώην κρατητήρια των ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας.

M
ε αφορμή την σημερινή 49η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, η κ. Σακελλαροπούλου απέτισε φόρο τιμής σε όλους τους αντιστασιακούς και τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα, είναι μια ημέρα μνήμης και συγκίνησης. Μέρα τιμής για όλους αυτούς, όπως ο Σπύρος Μουστακλής και τόσοι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι, που την ιστορία τους αφηγούνται οι εικόνες, στο μικρό μουσείο του χώρου αυτού. Αγωνίστηκαν ενάντια στη Δικτατορία και έβαλαν τα θεμέλια για την Μεταπολίτευση».

Ωστόσο, επισήμανε ότι «η επέτειος αυτή, έχει και την οδυνηρή της πλευρά, μια πλευρά πένθιμη. Η πληγή της Κύπρου, που παραμένει ανοιχτή και πονάει τον Ελληνισμό».

Σημείωσε, ακόμη, ότι «τη σημερινή ημέρα δεν μπορούμε να τη γιορτάσουμε, γιατί όπως συχνά τα τελευταία χρόνια, αυτές τις ημέρες, ζούμε με ένταση τις πυρκαγιές, που μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια αμείλικτη πραγματικότητα, ότι δεν υπάρχει πια χρόνος. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του φυσικού κεφαλαίου, η απώλεια περιουσιών, οι ανθρώπινες ζωές που μπαίνουν σε κίνδυνο, τα ζωάκια που χάνονται, όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατόν».

Όπως είπε «πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των συγκινητικών κατοίκων της Ρόδου, την αλληλεγγύη που επέδειξαν ως τοπική κοινωνία, μπροστά στο κακό που τους βρήκε και τη συμπαράστασή τους στους συνανθρώπους τους, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Πρέπει, επίσης, οι πολιτικές δυνάμεις ενωμένες, να αντιμετωπίσουν, όσο γίνεται πιο γρήγορα και με πιο αποτελεσματικό τρόπο, την κρίση, που μας απειλεί».

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και είναι υποχρέωσή μας, στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο Πάρκο Ελευθερίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974 Ευάγγελος Γκιουγκής, ο Σπύρος Χαλβατζής, η χήρα του Σπύρου Μουστακλή, καθώς και μέλη Κυπριακών Οργανώσεων.

Κ. Τασούλας: Η συναίνεση αδήριτος όρος αποτελεσματικότητας ώστε η Δημοκρατία να τα βγάλει πέρα με την κλιματική απειλή

Το μήνυμα της συναίνεσης όχι απλώς ως έναν όρο πολιτικού πολιτισμού, αλλά ως αδήριτο όρο αποτελεσματικότητας, καθώς η μεγαλύτερη πρόκληση για την Δημοκρατία είναι να αντιμετωπίσει την κλιματική απειλή και να προστατεύσει το δικαίωμα για ένα υγιές περιβάλλον, απευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, με αφορμή την 49η επέτειο αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει στην δήλωσή του, ο κ. Τασούλας “για αυτό το πιο αξιοπρεπές αλλά και πιο ευαίσθητο πολίτευμα”, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το να τα βγάλει πέρα με την κλιματική απειλή, πριν ανοίξει εντελώς «το φρέαρ της αβύσσου», και να προστατεύσει το απαιτητικό δικαίωμα για υγιές περιβάλλον.

“Καθώς η εφετινή 49η επέτειος αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας συμπίπτει με την επέλαση μιας παρατεταμένης πύρινης λαίλαπας, ένα ακόμη τοπικό χτύπημα μιας παγκόσμιας κλιματικής κρίσης που εξελίσσεται γρηγορότερα ακόμη και από τις δυσοίωνες προβλέψεις. Η Δημοκρατία μας όμως, δεν είναι πια αυτοαναφορική. Έχει αποδεδειγμένα ωριμάσει και έχει χειραφετηθεί από εγγενείς της αδυναμίες. Απομένει να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική, ενόψει και της λεγόμενης νέας γενιάς δικαιωμάτων που η εποχή, η πρόοδος, ή οι παρενέργειές της, γεννά” τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής. Επισημαίνει ότι η χώρα μας υπήρξε και αναγνωρίζεται ως η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Σειρά έχει τώρα η επίτευξη μιας Δημοκρατίας μαχόμενης και αποτελεσματικής με την αποκατάσταση της κλιματικής ισορροπίας και την προστασία της ίδιας της ζωής από τις συνέπειες της κατασπατάλησης των γήινων πόρων. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η χώρα μας ήδη προηγείται πολλών άλλων χωρών στην πραγματοποίηση των στόχων της συμφωνίας των Παρισίων, για την προστασία του περιβάλλοντος, χάρη στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και στις πρωτοβουλίες για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο – όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής – οι ανάγκες είναι τελικά πολύ πιο επιτακτικές, έτσι και οι πρωτοβουλίες μας και η συμπεριφορά μας θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες. “Και εδώ η συναίνεση δεν είναι όρος πολιτικού πολιτισμού, αλλά αδήριτος όρος αποτελεσματικότητας”, αναφέρει.

“Η εφετινή επέτειος της αποκαταστάσεως της δημοκρατίας, μιας αποκαταστάσεως που έγινε κάτω από την καταθλιπτική σκιά της κυπριακής τραγωδίας, που οφείλουμε να μη τη λησμονούμε, μας αναγκάζει να αναθέσουμε, μεταξύ άλλων, στη δημοκρατία μας -δηλαδή στους εαυτούς μας- την πιο βαριά ευθύνη που η πραγματικότητα γύρω μας αναδεικνύει ζοφερά, την αποκατάσταση δηλαδή της κλιματικής ισορροπίας και την προστασία της ίδιας της ζωής, ώστε και η δημοκρατία και οι επέτειοι της να εξακολουθήσουν να έχουν νόημα», καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Τασούλας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την 49η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας

«Οι αγώνες του χθες είναι οδηγός και μας δίνουν δύναμη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωσή του για την 49η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Σαράντα εννιά χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας που οδήγησαν στην πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους, χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες, που παρά τις εξορίες, τους βασανισμούς και τις φυλακίσεις, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους, πίστεψαν και πάλεψαν για τη δημοκρατία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν ξεχνούμε τα δεινά που έφερε στη χώρα μας το απάνθρωπο δικτατορικό καθεστώς των συνταγματαρχών, που με τον πιο βίαιο και αποτρόπαιο τρόπο έβαλε στον “γύψο” τη δημοκρατία, τις ελευθερίες του λαού μας, την πολιτική ζωή και την πολιτιστική δημιουργία. Δεν ξεχνούμε την προδοσία της Κύπρου.

Οι αγώνες του χθες είναι οδηγός και μας δίνουν δύναμη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Σε μια περίοδο που η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι σε Ευρώπη και Ελλάδα, σε μια περίοδο που το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να αγωνιζόμαστε για περισσότερη δημοκρατία και δικαιοσύνη».

ΚΚΕ «για τα 49 χρόνια από την πτώση της χούντας και την αντικατάστασή της από την κοινοβουλευτική δημοκρατία»

«49 χρόνια πριν, στις 24.7.1974, η Χούντα έπεσε και η πολιτική εξουσία παραδόθηκε στη λεγόμενη κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”. Αυτή η μεταβολή ήταν προϊόν της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, του συμβιβασμού μεταξύ της Χούντας και αστικών πολιτικών δυνάμεων, και της παρέμβασης των ΗΠΑ, οι οποίες φοβόντουσαν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο και τη συνεπακόλουθη αποσταθεροποίηση στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του .

Σημειώνει ότι «βασικός στόχος της πολιτικής αυτής μεταβολής ήταν η ενσωμάτωση της εργατικής – λαϊκής δυσαρέσκειας, η οποία είχε εμφανιστεί με την εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, είχε μαζικοποιηθεί με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και την καταστολή του, και είχε κλιμακωθεί εξαιτίας των γεγονότων στην Κύπρο».

Στην ανακοίνωση του κόμματος αναλύεται το ότι «η Χούντα ήταν συνυφασμένη με το μεταπολεμικό αστικό σύστημα, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το τέλος του Β’ Ιμπεριαλιστικού πολέμου» και αναφέρεται ότι «η Χούντα αξιοποιήθηκε προκειμένου να δοθεί διέξοδος στα αδιέξοδα του μετεμφυλιακού αστικού πολιτικού συστήματος, ενώ η ίδια παρέδωσε και πάλι την εξουσία στις αστικές πολιτικές δυνάμεις στη συνέχεια».

«Η επιβολή της Χούντας, η πτώση της και η αντικατάστασή της από την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, αποδεικνύουν ότι η αστική τάξη εναλλάσσει τις μορφές διαχείρισης της εξουσίας της, ανάλογα με τις εσωτερικές και διεθνείς προτεραιότητες και ανάγκες της» τονίζει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στη Χούντα, σε όλους εκείνους που συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και δολοφονήθηκαν και εκφράζει την υπερηφάνειά του για τα μέλη και στελέχη του κόμματος και της ΚΝΕ, για την αταλάντευτη στάση τους και για την καθοριστική συμβολή τους στον αντιδικτατορικό αγώνα.

«Πάνω απ’ όλα, είναι υπερήφανο γιατί επιδίωξε την ανατροπή της δικτατορίας των συνταγματαρχών με όρους ενός μαζικού εργατικού-λαϊκού κινήματος και όχι μέσα από κάποια διαδικασία “μετάβασης” σε συνεννόηση με τις χουντικές αρχές. Χάρη και σε αυτούς τους δεσμούς του με τις εργατικές-λαϊκές δυνάμεις το ΚΚΕ επέβαλε μεταδικτατορικά και τη de facto νομιμοποίησή του» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Οι δυνατότητες του εργατικού-λαϊκού κινήματος φανερώθηκαν στον αγώνα κατά της Χούντας. Ωστόσο και με ευθύνη του ΚΚΕ, το εργατικό-λαϊκό κίνημα δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει την ίδια την καπιταλιστική εξουσία, που αποτέλεσε μήτρα της δικτατορίας, με αποτέλεσμα και τη μη εκπλήρωση των περισσότερων αιτημάτων του αντιδικτατορικού αγώνα. Το ΚΚΕ εξήγαγε συμπεράσματα ως προς το ότι, σε οποιαδήποτε φάση, είναι ουτοπική η αναζήτηση μιας φιλολαϊκής δημοκρατικής κυβέρνησης, σε συνεργασία με τις λεγόμενες «δημοκρατικές» αστικές πολιτικές δυνάμεις» προσθέτει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και καταλήγει:

«49 χρόνια μετά τη λεγόμενη «μεταπολίτευση», τα προβλήματα παραμένουν: Ακρίβεια, εκμετάλλευση, απουσία αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας, υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16, νομοθετήματα για τον περιορισμό της απεργίας και των διαδηλώσεων και γενικότερα όξυνση της κρατικής καταστολής. Ταυτόχρονα, παραμένουν η επιδιωκόμενη γεωπολιτική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, η εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις (ΝΑΤΟ, ΕΕ) και πολέμους (Ουκρανία), οι πολεμικοί κίνδυνοι, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και επίσημης διχοτόμησης της Κύπρου.

Σήμερα απάντηση είναι η συγκρότηση μιας πανελλαδικής, μαζικής και μαχητικής κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης και των λαϊκών μεσαίων στρωμάτων με τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας, σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και στόχο αρχικά να καθυστερήσουν μέτρα, να αποσπασθούν κατακτήσεις, να ανατραπούν όλοι οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί και οι παραλλαγές τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το πέρασμα των μέσων παραγωγής και της πολιτικής εξουσίας στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της, και για την αποδέσμευση της χώρας από τις αντιδραστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προϋπόθεση για την ισότιμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία των λαών».