Οι άοκνες 10ετείς προσπάθειες μιας ομάδας ανθρώπων για τη διατήρηση των παροχών υγείας στις εγκαταστάσεις του πρώην παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου της Νταού, δικαιώθηκαν μετά την αίσια κατάληξη της αποδοχής δωρεάς για την ανακατασκευή των εξωτερικών ιατρείων του σημερινού Κ.Υ. Ρ-Π, απ' τον μεγάλο ευεργέτη της περιοχής κ. Θανάση Μαρτίνο.

Μια συνάντηση δύο ανδρών, του υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Σωτήρη Ζώτου με το δήμαρχο Ρ-Π κ. Γιώργο Χριστόπουλο πριν ένα χρόνο, μια τυχαία αναφορά του ονόματος του κ. Μαρτίνου φίλου και γνωστού του δημάρχου κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, στάθηκε αφορμή για την μεγάλη δωρεά και την ανεκτίμητη προσφορά στους χρήστες α΄ βάθμιας υγειονομικής φροντίδας όχι μόνο για την περιοχή του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και της νησιωτικής και ευρύτερης περιοχής του δήμου.

Η κορωνίδα των προσπαθειών μιας 10ετίας, είναι η υιοθέτηση αρχικά και η υλοποίηση αργότερα, της δημιουργίας ενός διοικητικού κέντρου στην απέραντη έκταση που ανήκει στο υπουργείο Υγείας και περιβάλλει το Κ.Υ. Ρ-Π, με τη μεταφορά στα εκεί κτίρια του ΕΟΠΥΥ, των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Αστυνομικού Τμήματος Ραφήνας, μονάδας του ΕΚΑΒ, κατόπιν διαρκών επεμβάσεων του κ. Χριστόπουλου στους αρμόδιους φορείς και ελικοδρομίου ευχάριστη εξαγγελία του υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Σωτήρη Ζώτου. Το ελικοδρόμιο στη Νταού θα είναι το δεύτερο που θα κατασκευαστεί στην Αττική, το πρώτο είναι στο Θριάσιο και θα εξυπηρετεί περισσότερο τα επείγοντα περιστατικά μεταφερόμενων ασθενών απ' τη νησιωτική χώρα κυρίως, καθώς είναι σε απόσταση αναπνοής απ' τα νοσοκομεία του κέντρου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Για όλα αυτά η εκδήλωση για την κοπή της πίτας των εργαζομένων του Κ.Υ. Ρ-Π, την Πέμπτη 30/1 χαρακτηρίστηκε από μεγάλη χαρά και συγκίνηση για την ευόδωση των προσπαθειών δεκάδων ανθρώπων που πίστεψαν στην υλοποίηση του οράματος ενός Κ.Υ. νέας γενιάς και ενός διοικητικού κέντρου στο Νταού, αν και λοιδορήθηκαν αρχικά.

Η καλή χρονιά λοιπόν μπήκε με το δεξί στο Κ.Υ. Ρ-Π, αφού εντός της επόμενης βδομάδας η λειτουργία του θα πρέπει να συμπορευτεί με τις εργασίες αποκατάστασης-εξχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων.  Ελάχιστη ταλαιπωρία εν σχέση με το αποτέλεσμα.

 

Η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες, η ήττα έναν

Συνωστισμός αυτών που ερίζουν για την επιτυχή έκβαση της αναβάθμισης - λειτουργίας του Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου, με εμφανή την προσπάθεια να μειώσουν κατά το δυνατό τη συμμετοχή της απερχόμενης δημοτικής αρχής σ' αυτή την επιτυχία. Πράγμα τελείως φυσικό μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Η αλήθεια εντούτοις είναι ότι οι μεγάλες επιτυχίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπως η 24ώρη εφημερία ενός Κ.Υ. αστικού τύπου όπως το συγκεκριμένο της Ραφήνας, ξεκινούν πολλά-πολλά χρόνια πριν με αρκετούς πρωταγωνιστές.

Συγκεκριμένα το 2004 με την αποασυλοποίηση των ασθενών που μέχρι τότε νοσηλεύονταν στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, γνωστό ως Π.Ν.Α., υπήρχε ο φόβος να κλείσει το νοσοκομείο και μαζί μ' αυτό να χαθούν τα εξωτερικά ιατρεία στη δημιουργία των οποίων είχαν πρωταγωνιστήσει ο Γιώργος Σμέρος τ. δήμαρχος Παλλήνης, σημερινός περιφερειακός σύμβουλος Αν. Αττικής και ο δήμαρχος Ρ-Π Γιώργος Χριστόπουλος τ. νομαρχιακός σύμβουλος Αν. Αττικής και δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας μετέπειτα, μέλη και οι δύο του διοικητικού συμβουλίου ο πρώτος, επιστημονικός σύμβουλος ο δεύτερος του τότε Π.Ν.Α..

Εκείνη την εποχή ξεκινά προσπάθεια δημιουργίας ενός ιατρικού συλλόγου Αν. Αττικής με πρώτο πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαυρουδή, που δραστηριοποιείται έντονα στο πρόβλημα έλλειψης νοσοκομείου στην περιοχή. Παράλληλα στο δήμο Ραφήνας συγκροτείται επιτροπή υγείας στην οποία συμμετείχαν οι γιατροί δημοτικοί σύμβουλοι, Βαγγέλης Μαυρουδής και Μάκης Βουδούρης της πλειοψηφίας και Γιώργος Χριστόπουλος και Γιώργος Αθανασιάδης της μείζονος μειοψηφίας, που δρουν ενισχυτικά στην ανάγκη διατήρησης του Π.Ν.Α.

Τηλεγραφικά αναφέρουμε την ημερίδα του Ι.Σ.Αν.Αττικής εκείνη την εποχή με συμμετοχή του Μητροπολίτη Μ.&Λ. κ.κ. Νικολάου και του τότε νομάρχη Λεωνίδα Κουρή όπου αποφασίστηκε η δημιουργία νοσοκομείου αν. Αττικής στην έκταση των 460 στρεμμάτων του Π.Ν.Α. και πρωτακούστηκαν τα hospice δηλαδή κέντρα για ασθενείς τελικού σταδίου, ιδέα που υλοποιήθηκε απ' τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μ. & Λ. η Μητρόπολη του οποίου λειτουργεί στα Σπάτα ένα τέτοιο κέντρο ήδη.

Έκτοτε η προοπτική δημιουργίας νοσοκομείου προσέκρουσε σε διάφορα συμφέροντα και πάγωσε, ενώ η κρίση γέννησε την ιδέα μεταφοράς των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ Ραφήνας στις άφθονες κτιριακές εγκαταστάσεις του Νταού. Προς την κατεύθυνση αυτή, που θα διατηρούσε και θα αναβάθμιζε τις παροχές υγείας του Κ.Υ. στο Νταού, κινήθηκε ο Μάκης Βουδούρης ως διοικητής ΕΟΠΥΥ και ο υποδιοικητής κ. Γαρύφαλλος. Τοπικά συντεχνιακά συμφέροντα μάχονται λυσσαλέα την ιδέα μεταστέγασης του ΕΟΠΥΥ που θα επηρέαζε άμεσα ακόμα και τη λειτουργία του Κ.Υ. όπου τέθηκε θέμα ακαταλληλότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά ξεσκεπάζονται από δημοσιεύματα της γράφουσας σε τοπική ιστοσελίδα, που φτάνουν στα κυβερνητικά κλιμάκια και συντελούν στο ναυάγιο των προσδοκιών των ιντριγκαδόρων για μια ακόμα φορά.

Εν τω μεταξύ η τοπική οργάνωση της ΔΗΜ.ΑΡ. Ραφήνας, ένα χρόνο και κάτι πριν, οργανώνει ημερίδα ανάδειξης του προβλήματος. Σε κείνη τη σημαδιακή ημερίδα παραβρέθηκε απρόσκλητος ο Σωτήρης Ζώτος, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, αλλά άριστος γνώστης των όσων συνέβαιναν στα Κ.Υ. της περιοχής, που εξέπληξε τους πάντες όταν ανέλυσε ως υποδιοικητής της 1ης ΥΠΕ το σχεδιασμό για τα Κ.Υ. και βέβαια το συγκεκριμένο. Ο κ. Ζώτος δέχτηκε τότε ατάραχος τις επιθέσεις παραβρισκόμενων ιατρών και δημοτικών συμβούλων των Σπάτων κυρίως, αλλά προχώρησε αταλάντευτος το σχεδιασμό για να δικαιωθεί σήμερα εκ του αποτελέσματος.

Μετά την λήξη της ημερίδας, καταληκτική υπήρξε η φιλική συνάντηση για ένα μεζέ, του δημάρχου Ρ-Π κ. Χριστόπουλου με τον υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Ζώτο, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως ανέφερε ο δεύτερος στην πρόσφατη κοπή πίτας του Κ.Υ., ο δήμαρχος ανέφερε τη γνωριμία του με τον εφοπλιστή κ. Θανάση Μαρτίνο. Ενθουσιασμένος ο Ζώτος τον πληροφορεί ότι ο εφοπλιστής έχει δωρίσει μια υπερσύγχρονη καρδιολογική μονάδα στο Ασκληπιείο της Βούλας και προτρέπει το δήμαρχο να τον προσεγγίσει για μια δωρεά αναβάθμισης του Κ.Υ. Ρ-Π.

Έτσι ενεργοποιήθηκε ο μεγάλος ευεργέτης του δήμου κ. Θανάσης Μαρτίνος και έχουμε την ευτυχή για το κοινωνικό σύνολο αίσια κατάληξη λειτουργίας - αναβάθμισης του Κ.Υ. Ρ-Π. Γιατί λοιπόν μια μικρή μερίδα ατόμων που διακατέχονται από μικροπολιτικά κριτήρια, προσπαθεί να υποβαθμίσει τη μεγάλη δωρεά ενός εφοπλιστή, του κ. Μαρτίνου εν προκειμένω; Όταν είναι γνωστό σε όλους ότι η εφοπλιστική κοινότητα δραστηριοποιείτε έντονα στις δωρεές κυρίως στους τομείς υγείας π.χ. πτέρυγα Πατέρα στον Ευαγγελισμό, ΕΛΠΙΔΑ της κ. Βαρδινογιάννη και τόσες άλλες;

Τόση μικροψυχία, μόνο και μόνο για να μη κερδίσει πόντους η απερχόμενη δημοτική αρχή!

 

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το Κέντρο Υγείας

Όπως γνωρίζουν οι πολίτες, η Δημοκρατική Αριστερά ήταν εκείνη που πρώτη ανακίνησε το θέμα της πλήρους λειτουργίας του υποβαθμισμένου Κέντρου Υγείας στη Νταού και οργάνωσε επιτυχημένη ημερίδα με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων, παραγόντων του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΠΥΥ, της Διοικήτριας του Σισμανογλείου και πλήθους κόσμου.

Τότε δόθηκαν δεσμευτικές υποσχέσεις από τους αρμόδιους αλλά κατόπιν διαπιστώσαμε ότι συντεχνιακά συμφέροντα προσπάθησαν να ακυρώσουν την προσπάθεια. Παρόλα αυτά, συνεχίσαμε τις προσπάθειες και επιτύχαμε την ενίσχυση του Κέντρου με προσωπικό.

Αυτά τα γνωρίζουμε όλοι εκτός από ωρισμένους που έχουν συμφέρον να τα ξεχνούν. Ανάμεσα σε αυτούς ο δήμαρχος Γιώργος Χριστόπουλος που προσπαθεί να παρουσιάσει την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας (με χρηματοδότηση γνωστού εφοπλιστή και πατέρα βουλευτού της ΝΔ), σαν αποκλειστικά δικό του έργο. Να του θυμίσουμε (ανάμεσα σε άλλα) την πλήρη απραξία του πρίν την ημερίδα, την πολύ σύντομη παρουσία του σε αυτή (μόνο για να διαβάσει το λόγο του) και την ανυπαρξία οδικών πινακίδων; Αιδώς Αργείοι.

 

Αγγελική Ραγκούση