Ξεκίνησε την Πέμπτη τη λειτουργία του το νέο σύστημα Υγείας, καθώς ήταν η πρεμιέρα του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Νωρίς το πρωί, 120 υγειονομικές μονάδες παραδόθηκαν στις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, παρουσία των εργαζομένων.

Ακόμη και των γιατρών που έκαναν αίτηση ένταξης στο νέο σύστημα, παρ' ότι έχουν διορία έναν μήνα να κλείσουν το ιατρείο τους και να αναλάβουν υπηρεσία προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση.

Κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας, οι μονάδες δεν θα δεχθούν ασφαλισμένους, καθώς θα πρέπει να αναδιοργανωθούν βάσει του νέου σχεδίου για το σύστημα Υγείας. Όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί -κατά τις εκτιμήσεις σε 10 ημέρες-, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καλούν στο 210-3803470 (με αστική χρέωση) για να κλείνουν ραντεβού με όλες τις ειδικότητες από τις 08:00 έως τις 15:00.

Οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν σε πρώτη φάση κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 07:00 έως τις 19:00.

Αρχικά, οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργήσουν με περίπου 800 διοικητικούς και 2.500 - 3.000 υγειονομικούς υπαλλήλους. Σταδιακά θα εντάσσονται στο σύστημα και οι γιατροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται νομοθετικό πλαίσιο για τους ήδη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Αυτοί θα μπορούν να κάνουν σύμβαση (δίμηνη ή τρίμηνη) με τον Οργανισμό. Εν συνεχεία θα συμβληθούν οι 2.500 γιατροί, οι οποίοι δεν έκαναν αίτηση για το ΠΕΔΥ και έμειναν εκτός συστήματος διατηρώντας το ιδιωτικό ιατρείο τους.

Η Αττική δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων, καθώς αρκετοί είναι οι γιατροί που έκαναν αίτηση. Πρόβλημα εντοπίζεται στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στις ΥΠΕ Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας - Θεσσαλίας, καθώς ελάχιστοι γιατροί έκαναν αίτηση. Ωστόσο οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας είναι αισιόδοξοι διότι -όπως λένε- στις περιοχές αυτές, ιδίως στην Κρήτη, λειτουργεί οργανωμένο δίκτυο Κέντρων Υγείας.

 

Δεν ισχύει το εισιτήριο των 5 ευρώ

Σε εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους του διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζεται ότι έως ότου ολοκληρωθεί η ενοποίηση των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι πολίτες -ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι- δεν θα καταβάλουν ούτε εισιτήριο προκειμένου να εξεταστούν.

Ειδικότερα:

- Στις Μονάδες Υγείας παρέχονται υπηρεσίες υγείας, ισότιμα προς όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων πολιτών. Για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες δεν καταβάλλεται κανενός είδους εξέταστρο ή αμοιβή μέχρι ολοκληρώσεως της λειτουργικής ενοποίησης της ΠΦΥ.

- Oι Μονάδες Υγείας λειτουργούν κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα ως Παρασκευή) από τις 07.00 ως και τις 19.00 ενώ σταδιακά θα καθοριστούν οι συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας οι οποίες θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ή και σε 24ωρη βάση.

Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και ένταξής τους στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ, το ωράριο εργασίας του ιατρικού προσωπικού προβλέπεται να είναι οκτάωρο και ορίζεται από τις 07.00 ως και τις 15.00 ή από τις 11.00 έως και τις 19.00 αντίστοιχα, ανάλογα με τις ανάγκες της Μονάδας Υγείας. Το ωράριο εργασίας του λοιπού προσωπικού παραμένει οκτάωρο.

- Σε κάθε Μονάδα Υγείας ορίζεται τουλάχιστον ένας ελεγκτής ιατρός και ιατρός υποδοχής ειδικότητας κατά προτεραιότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα περιστατικά. Στις αρμοδιότητες του ιατρού υποδοχής εμπίπτουν η εξέταση, η συνταγογράφηση, η παραπομπή για εξετάσεις, καθώς και η παραπομπή σε ειδικό γιατρό της Μονάδας Υγείας, σε συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή νοσοκομείου του ΕΣΥ. Οι ιατροί υποδοχής εξαιρούνται των τηλεφωνικών ραντεβού.

- Το σύνολο των ιατρών των Μονάδων Υγείας δύναται να εκδίδει παραπεμπτικά σημειώματα για εξετάσεις, να παραπέμπει σε ειδικό γιατρό της Μονάδας Υγείας, συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή νοσοκομείου του ΕΣΥ.

- Για τους οικογενειακούς γιατρούς που παρέμειναν στις Μονάδες Υγείας εφαρμόζεται το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας τους, με τον ίδιο κατάλογο πολιτών τους οποίους εξυπηρετούσαν και εφεξής θα συνεχίζουν να εξυπηρετούν αποκλειστικά εντός της Μονάδας Υγείας που υπηρετούν. Οι οικογενειακοί ιατροί εξαιρούνται των τηλεφωνικών ραντεβού.