Ο πρώτος Ξενώνας Περίθαλψης θα είναι σε λίγο πραγματικότητα και στη χώρα μας. Το παγκόσμιο κίνημα Hospice απουσίαζε μέχρι το 2010 από την Ελλάδα. Χάρη στην πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαου με τη συνεργασία του Συλλόγου Ιατρών Ανατολικής Αττικής δημιουργήθηκε στα Σπάτα η πρώτη μονάδα ανακουφιστικής φροντίδα. Η Γαλιλαία παρέχει κατ' οίκον φροντίδα σε ασθενείς τελικού σταδίου, ενώ παράλληλα λειτουργεί ένα σύγχρονα εξοπλισμένο κέντρο ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πληρώσουν, ούτε πιέζονται ηθικά -εκείνοι ή οι οικογένειες τους- για τις απόλυτα πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Γι' αυτό και -πέρα από τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται εκεί- συμμετέχουν ενεργά δεκάδες εθελοντές, πολλοί από τους οποίους χρειάστηκαν στο παρελθόν τη βοήθεια του κέντρου για συγγενικό τους πρόσωπο, και συνειδητοποίησαν ακράδαντα τη σημασία του.

Σήμερα η Γαλιλαία ξεκινά τη δημιουργία του πρώτου ξενώνα με 10-14 κλίνες για τον ίδιο σκοπό. Ο γράφων ένιωσε μεγάλη συγκίνηση διαβάζοντας σήμερα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο το μήνυμα που ακολουθεί:  

"Αγαπητοί φίλοι, μετά την τετραετή παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας Κατ' Οίκον και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης, στόχος της Γαλιλαίας είναι η ανάπτυξη ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας (Hospice) με 10-14 κλίνες. Η μέχρι τώρα τετραετής εμπειρία κατέδειξε την ανάγκη δημιουργίας του ξενώνα κυρίως για τις εξής δύο περιπτώσεις ασθενών:

1. Ασθενείς που αντιμετωπίζουν πολύπλοκα και ανθεκτικά στη θεραπεία συμπτώματα οπότε και απαιτείται εντατικότερη και πιο ελεγχόμενη φροντίδα.

2. Ασθενείς των οποίων οι οικογένειες-φροντιστές έχουν εξουθενωθεί από την συχνά μακρά και επώδυνη φροντίδα τους.

Η δημιουργία του ξενώνα έχει σκοπό να καλύψει αυτές τις ανάγκες με τρόπο επιστημονικά και τεχνολογικά άρτιο και ταυτόχρονα δημιουργώντας την αίσθηση της σπιτικής ατμόσφαιρας στους ασθενείς. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής πραγματοποιούμε το πρόγραμμα "ΠΡΟΣΦΕΡΩ" σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, VODAFONE και WIND ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ (κατόπιν χορήγησης άδειας με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας) ως εξής: Με την αποστολή SMS από τις 9 π.μ. της 16ης Ιουνίου έως τις 9 π.μ. της 23ης Ιουνίου 2014 στον πενταψήφιο αριθμό 19059 τη λέξη ΦΡΟΝΤΙΔΑ χρεώνεται 1 ευρώ στο λογαριασμό της Γαλιλαίας για τη δημιουργία του ξενώνα ΑΦ (συνολικό κόστος SMS 1,23 ευρώ).

Εκ μέρους της Διοίκησης, των Λειτουργών Υγείας, των Εθελοντών και κυρίως των ασθενών μας σας ευχαριστούμε πολύ".

Για περισσότερες πληροφορίες: ΜΑΦ "ΓΑΛΙΛΑΙΑ", 210-6635955 www.galilee.gr

 

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρουδής