Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ορίζονται οι τρεις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο.

Αντιδρώντας, η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας), η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κατέθεσαν κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης. Με τη προσφυγή, ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης. Οι τρεις οργανώσεις επισημαίνουν ότι η υπουργική απόφαση χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ στη πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, ορίζονται οι τρεις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο.

 

Αναλυτικά περιοχές και δρόμοι

1. Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας: Από τη Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως και τις οδούς Ελευσινίων, Δεληγιάννη, Αγίου Κωνσταντίνου, Νικηφόρου, Σατωβριάνδου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Μετσόβου, Καλλιδρομίου, Ασκληπιού, Χερσώνος, Σίνα, Ακαδημίας, Κανάρη, Πλατείας Φιλικής Εταιρείας, Καψάλη, Ηροδότου, Ρηγίλλης, Ησιόδου, Βασ. Κωνσταντίνου, Ευφορίωνος, Θρασώνος, Αρχιμήδους, Δικαιάρχου, Τριβωνιανού, Μάρκου Μουσούρη, Αρδηττού, Αθ. Διάκου, Λ. Συγγρού, Χατζηχρήστου, Καβαλλότι, Προπυλαίων, Θηραμένους, Μουσών, Παναιτωλίου, Πινότση, Φιλοπάππου, Αρακυνθού, Απόλλωνος, Μελιταίων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Θριασίων, Τριών Ιεραρχών, Πλατείας Αφαίας, Περσεφόνης και Δεκελέων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια περιοχή, η οποία εκτείνεται από την Ομόνοια μέχρι τα Πετράλωνα και το Κουκάκι και από το Κολωνάκι μέχρι το Γκάζι.

(β) Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου

2. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα το Ιστορικό κέντρο δήμου Θεσσαλονίκης. Ως ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι η περιοχή που ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα), την παλαιά παραλία (α΄ προβλήτα έως Λευκό Πύργο), την οδό Π. Μελά που καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και τμήμα των οδών Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο, την οδό Καραολή Δημητρίου, την Πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου και το λιμάνι.

(β) Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής

3. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα: ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Κω, ο δήμος Σύρου Ερμούπολης, ο δήμος Μυκόνου και ο δήμος Θήρας.

Η Μύκονος και η Σαντορίνη προστέθηκαν από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική συμφωνία με την τρόικα.

Ως φορέας παρακολούθησης της δράσης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων, τόσο κατά την εφαρμογή της πιλοτικής περιόδου του ενός έτους, όσο και αμέσως μετά την λήξη εφαρμογής του μέτρου, ορίζεται η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος διαβουλεύεται με τοπικούς φορείς των καθορισμένων περιοχών εφαρμογής του μέτρου και με εκπροσώπους συλλογικών φορέων (όπως ΚΕΔΕ, ΕΝ.Π.Ε, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΕΛΠΕ και Εμπορικούς Συλλόγους) και υποβάλλει σχετικά πορίσματα περιοδικά και οριστικές προτάσεις με τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

 

Εντονες αντιδράσεις

Τις έντονες αντιδράσεις εμπόρων, βουλευτών της κυβέρνησης συνεργασίας και του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων, σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης παραιτήθηκε από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία του με την απόφαση της κυβέρνησης.

"Επειδή πλέον η κοροϊδία έχει ξεπεράσει κάθε υπομονή, από την πλευρά των μικρομεσαίων και των εμπόρων, θεώρησα ότι είναι θέμα ηθικής τάξης να παραιτηθώ, για να μπορώ και πιο ελεύθερα να εκφράζομαι και να εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου. Επειδή ανήκω στο χώρο της ΝΔ, καταλαβαίνετε ότι οι απαιτήσεις μου από τη ΝΔ είναι πολύ περισσότερες" δήλωσε στον Βήμα 99,5.

"Αυτό που ζητάμε και προτείναμε ήταν πολύ δίκαιο: να νομιμοποιηθεί αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας και είναι να είναι όλες τις Κυριακές του καλοκαιριού ανοιχτά όλα τα καταστήματα, σε όλα τα νησιά, έως τις 12 το βράδυ" συνέχισε, επισημαίνοντας:

"Αντί λοιπόν να νομιμοποιήσουμε το άνοιγμα των καταστημάτων μετά τις 9 το βράδυ στα νησιά, κοιτάμε να νομοθετήσουμε τη λειτουργία 11 με 6 τις Κυριακές. Υπάρχουν εμμονές συγκεκριμένων συμφερόντων. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί το εμπόριο σ' αυτές τις 4-5 ή 10 μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν κάνει κάποιες σοβαρές επενδύσεις και δεν το αμφισβητώ, αλλά μ' αυτόν τον τρόπο θα κλείσουν τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί μίλησε και την Τρίτη ο κ. Κορκίδης, δηλώνοντας στον Σκάι πως νιώθει "πικρία και απογοήτευση για την εξέλιξη που είχε το θέμα των Κυριακών". Επανέλαβε, επίσης, ότι "αφού το ΔΝΤ μπορεί να ρυθμίζει την ελληνική αγορά, δεν είχε κανένα νόημα για μένα η παραμονή μου".

Σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Κορκίδη να παραιτηθεί από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε στο Mega: "Ο κ. Κορκίδης όταν κατέβηκε υποψήφιος ήξερε το νόμο. Ήξερε τις περιοχές. Είχε ψηφιστεί. Και τι τώρα το ανακάλυψε; Το ήξερε. Δεν είναι κάτι καινούργιο".

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται για δική του απόφαση, αλλά εφαρμόζει τον νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, αφού ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση. Επανέλαβε, επίσης, ότι πρόκειται για πιλοτικό μέτρο που θα ισχύσει ώς τις 15 Μαρτίου 2015 και εν συνεχεία θα αξιολογηθεί εκ νέου.

Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, όπως η Φ. Πατριανάκου και ο Μ. Κασσής που διαφωνούν, να τον επισκεφτούν στο γραφείο του για να συζητήσουν το θέμα.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο Μιχάλης Κασσής έκανε λόγο για "υποτέλεια" προς την τρόικα που "πρέπει να σταματήσει", επισημαίνοντας ότι δεν ξέρει "τι συμφέροντα εξυπηρετούνται" με το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή του ο βουλευτής Β' Αθήνας και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης υποστήριξε πως ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του μέτρου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε όλη τη χώρα.

"Η κυβερνητική αυτή απόφαση για κατάργηση της 'Κυριακής-αργίας' ωφελεί για μια ακόμα φορά μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες. Ζημιώνει όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους, που τους αναστατώνει την οικογενειακή και προσωπική ζωή και τους διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν οικονομικά και λειτουργικά να ανταποκριθούν σε αυτό το μέτρο και οδηγούνται σε μαζικά νέα λουκέτα, αυξάνοντας έτσι και την ανεργία" τόνισε, σημειώνοντας:

"Αυτά που λείπουν από τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους για να ψωνίσουν, δεν είναι οι πρόσθετες ώρες και ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά τα χρήματα λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας και του σφαγιασμού των μισθών και των συντάξεών τους, που επέφερε και συνεχίζει να τους επιφέρει η εφαρμογή των συνεχιζόμενων μνημονίων της καταστροφής".

 

Προσφυγή στο ΣτΕ

Κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου καταθέτουν από κοινού η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας), η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Με τη προσφυγή, ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης.

Οι τρεις οργανώσεις επισημαίνουν ότι η υπουργική απόφαση χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ στη πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με "όχημα" τις "ελεύθερες Κυριακές", θα σβήσουν από τον χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.

Τονίζουν επίσης, πως η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν ενισχύει τον ανταγωνισμό αλλά αντιθέτως τον καταστρατηγεί εξόφθαλμα σε βάρος των μικρών και σε όφελος των μεγάλων, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει ουσιαστικά τις τοπικές αγορές, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε επιλεγμένες περιοχές και σε επιλεγμένα καταστήματα.

Επιπλέον, οδηγεί στο κλείσιμο ακόμα περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη μείωση των θέσεων απασχόλησης στον κλάδο, αυξάνοντας τα ήδη δραματικά ποσοστά ανεργίας.

Σημειώνουν ότι με την απόφαση αυτή διαλύονται περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και οδηγούνται σε ανεξέλεγκτες και ακραίες καταστάσεις ευελιξίας με φθηνή κακοπληρωμένη εργασία ή/και αδήλωτη απασχόληση.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για μια πράξη απόλυτα εχθρική κατά των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων που παρακάμπτει αντιδημοκρατικά τις οργανώσεις τους, τους παραγωγικούς φορείς και τις εκλεγμένες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

Αυτή η υπουργική απόφαση, υπογραμμίζουν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΟΙΥΕ, προαναγγέλλει ότι από την επόμενη χρονιά, θα υπάρξει η πλήρης, παντελώς "ελεύθερη" και χωρίς όρια λειτουργία κατά τις Κυριακές όλων των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αποδώσει στις άλλες αγορές που έχει εφαρμοστεί και με αυτό το σκεπτικό δοκιμάζεται και στην ελληνική αγορά.

"Σε έναν χρόνο θα επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητά του και αν τελικά αποδειχθεί ότι απέδωσε και στη δική μας αγορά τα αναμενόμενα, τότε είναι πιθανό να επεκταθεί σε όλη τη χώρα" συνέχισαν τα ίδια στελέχη σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους.

 

Aντίθετη και η ΕΝ.Π.Ε.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζει την αντίθεσή της στην Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας "κερκόπορτα" που οδηγεί στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η εκφρασμένη αντίθεση με την αντίστοιχη τεκμηρίωση από την πλευρά της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, επιμένει ότι “σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που η αγορά επιχειρεί να βρει τρόπους να σταθεί στα πόδια της, τέτοιες αυθαίρετες αποφάσεις -παρά τα συμφωνηθέντα με τους παράγοντες της αγοράς- δεν ωφελούν αλλά βλάπτουν την όλη προσπάθεια.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να αρχίσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Ε.Σ.Ε.Ε., ώστε να υπάρξει συμφωνία σε μια απόφαση που θα ενισχύει όλους τους παράγοντες της αγοράς και όχι μόνο τους ισχυρούς σε βάρος των μικρών και μικρομεσαίων.”

Ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:

"Η ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος δεν θα έρθει με τις προχειρότητες και τις αυθαίρετες προσεγγίσεις των ηγεσιών των Υπουργείων που έχουν τη συνευθύνη.

Ο ειλικρινής διάλογος με όλους τους παράγοντες της αγοράς και η συναίνεση είναι απαραίτητοι όροι για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με αποφάσεις στο ‘γόνατο’ ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται".