Έλαβε τον τίτλο του "επικεφαλής" καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους που εξέλεξαν 86μελή Πανελλήνια Επιτροπή - Το ρόλο του κόμματος εκθείασαν οι δήμαρχοι Καμίνης και Μπουτάρης και οι Τατσόπουλος και Ψαριανός - Συζητήθηκαν τα "ανοίγματα" από τους γραμματείς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Το παρατεταμένο χειροκρότημα των 466 συνέδρων που ακολούθησε την ανακοίνωση ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης αναδείχθηκε επικεφαλής -και όχι πρόεδρος- του "Ποταμιού" επισφράγισε το πνεύμα αισιοδοξίας για το μέλλον του νεοσύστατου κόμματος που επικράτησε στις συνεδριακές διαδικασίες που έλαβαν χώρα το προηγούμενο τριήμερο στο Επιστημονικό Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου.

Είχε προηγηθεί ένας πλούσιος διάλογος στον οποίο πέρα από τους εκλεγμένους συνέδρους πήραν μέρος προσωπικότητες από το χώρο της Πολιτικής, των Επιστημών και του Πολιτισμού που εκθείασαν το ρόλο που έχει να διαδραματίσει στη δημόσια ζωή "Το Ποτάμι". Ξεχώρισαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πέτρος Τατσόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι χαιρετισμοί που απηύθυναν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος πρότεινε διάλογο "χωρίς προκαταλήψεις και προαπαιτούμενα", αλλά και ο ομόλογός του της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμίκος, ο οποίος κατέταξε το νεοσύστατο κόμμα στις υπεύθυνες δυνάμεις με τις οποίες, όπως είπε, "βρισκόμαστε στην ίδια όχθη του ποταμιού".

"Το χειροκρότημά σας είναι αφιερωμένο στους συνέδρους, που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας και αποτελούν την καλύτερη απόδειξη, ότι αυτή η χώρα θα αλλάξει", απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στους αντιπροσώπους του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Ποταμιού, οι οποίοι λίγο πριν είχαν υψώσει τις κάρτες τους, εκλέγοντας τον ως "επικεφαλής" του Ποταμιού και στη συνέχεια σηκώθηκαν όρθιοι ξεσπώντας σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Νωρίτερα το σώμα του συνεδρίου είχε εγκρίνει το Κείμενο Θέσεων του Συνεδρίου, το Κείμενο Πολιτικών Συμπερασμάτων και το Καταστατικό του Κόμματος, στο οποίο πλέον τα μέλη αποκαλούνται "εθελοντές" και αντί για πρόεδρο προκρίθηκε ο όρος "επικεφαλής" που αποτελούν δύο ακόμη καινοτομίες από τις αρκετές που έχει εγκαινιάσει "Το Ποτάμι" στο τετράμηνο που παρήλθε από την ανακοίνωση της δημιουργίας του τον περασμένο Φεβρουάριο.

"Η μεγάλη αλλαγή θα τους παρασύρει όλους", είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου. "Η δεξαμενή του Ποταμιού είναι τεράστια", συμπλήρωσε επικαλούμενος έρευνες που δείχνουν ότι οι πολίτες που βλέπουν με συμπάθεια το Ποτάμι είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που το ψήφισαν στην πρώτη του εκλογική μάχη στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, δίνοντας του 6,6% και δύο ευρωβουλευτές.

Ο ηγέτης του "Ποταμιού" τόνισε με έμφαση τη σημασία που θα έχει από δω και πέρα η δουλειά των εκλεγμένων εκπροσώπων του κινήματος στις περιφέρειες. "Εμείς δεν θα γίνουμε περιοδεύων θίασος. Οι περιφερειακές ομάδες και οι κατά τόπους εθελοντές μας θα παρεμβαίνουν όταν υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα, υποδεικνύοντας πρακτικές, επαναστατικές, καινοτόμες λύσεις", ανέφερε. "Δηλαδή εγώ δεν θα πηγαίνω στα πανηγύρια, δεν θα πηγαίνω σε μνημόσυνα, γάμους, κηδείες όλα αυτά που κάνουν να δημιουργούν μια αίσθηση ότι το ΠΟΤΑΜΙ είναι παντού και να βάζουμε και κάποιες ανακοινώσεις επί παντός επιστητού", συμπλήρωσε ο Σ. Θεοδωράκης.

 

Τα νέα όργανα

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή της Πανελλήνιας Επιτροπής, η οποία αριθμεί 86 μέλη, καθώς -όπως προβλέπεται στο καταστατικό του κινήματος- έγινε εξομάλυνση ώστε να υπάρξει εκπροσώπηση τόσο ανά φύλο (58 άνδρες και 28 γυναίκες) όσων και όλων των νομών της χώρας, από τους οποίους προήλθαν υποψηφιότητες.

Στην Πανελλήνια Επιτροπή θα συμμετέχουν και οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, ενώ τα μέλη της εξέλεξαν αμέσως μετά με φανερή ψηφοφορία την Συντονιστική Επιτροπή και την Επιτροπή Δεοντολογίας του κινήματος.

Η Συντονιστική Επιτροπή απαρτίζεται από τους Νικόλα Γιατρομανωλάκη, Παύλο Ελευθεριάδη, Λεωνίδα Καστανά, Αννα Λυδάκη, Γιώργο Μαυρωτά, Θανάση Σκόκο, Χριστίνα Ταχιάου, ενώ στη σύνθεσή της θα συμμετέχουν εκ μέρους των περιφερειών οι Κυριάκος Καραγιώργης (Κρήτη), Σπύρος Καχριμάνης (Πελοπόννησος), Αναστασία Μήλιου (Βόρειο Αιγαίο) και Χρήστος Τριανταφυλλίδης (Κεντρική Μακεδονία).

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας εξελέγησαν οι Λευτέρης Αλωνιάτης, Μαρία Βιτωράκη, Δημήτρης Κοντοπίδης (ο οποίος ήταν πρώτος μεταξύ όλων των υποψηφίων για την Πανελλήνια Επιτροπή, συγκεντρώνοντας 183 ψήφους), Μάκης Παπούλιας και Δήμητρα Τριανταφύλλου.