Στις 30 Ιουλίου θα τοποθετηθεί ξανά στην παραλία της Νέας Μάκρης η ηλεκτροκίνητη ράμπα κολύμβησης για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που απομακρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

Όπως κατήγγειλε μέσω Facebook ένας μηχανολόγος και στέλεχος της εταιρίας που εγκαθιστά τα συγκεκριμένα συστήματα, μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων ανθρώπων εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες ότι το SEATRAC τους ενοχλεί και ότι είναι άχρηστο καθώς δεν βλέπουν κόσμο να το χρησιμοποιεί.

Πιο συγκεκριμένα η σχετική ανάρτηση στο Facebook έχει ως εξής:

“Σήμερα στην παραλία της Ν. Μάκρης κατά τη διάρκεια των εργασιών τοποθέτησης του SEATRAC ήρθαν 3 άτομα από το Λιμενικό Σώμα να ερευνήσουν μια καταγγελία που έγινε σχετικά με τις εργασίες που κάναμε στην παραλία.

Ταυτόχρονα υπήρξαν και μερικοί λουόμενοι που εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες ότι το SEATRAC τους ενοχλεί και ότι είναι άχρηστο καθώς δεν βλέπουν κόσμο να το χρησιμοποιεί.

Δυστυχώς οι άνθρωποι του Λιμενικού Σώματος παρόλο την ευγενική διάθεση που είχαν μετά από την πίεση που δέχτηκαν μας είπαν να μην ολοκληρώσουμε τις εργασίες και να αποσύρουμε το SEATRAC.

Πρέπει να σας πω ότι ήταν πολύ απογοητευτικό να εξηγείς σε μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων ανθρώπων τι προσφέρει η συγκεκριμένη συσκευή και πόση προσπάθεια έχει γίνει μέχρι να φτάσει να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση και εκείνοι απλά να αδιαφορούν και να νοιάζονται για την εικόνα της παραλίας εμπρός από την ιδιοκτησία τους.

Λυπούμαστε αλλά η προσφορά της ΤΟΒΕΑ για την δωρεάν εγκατάσταση τριών SEATRAC στην Αττική δεν πιστεύαμε ότι θα συναντήσει αυτά τα εμπόδια.”

 

Τοποθετείται ξανά στις 30 Ιουλίου

Το περιστατικό, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις, καθώς όλοι μιλούν για μια απάνθρωπη απόφαση η οποία δεν σέβεται ούτε στο ελάχιστο το στοιχειώδες δικαίωμα των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες να απολαύσουν την παραλία όπως οι υπόλοιποι πολίτες.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια η ράμπα είχε τοποθετηθεί χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Φέτος, όμως, το συνεργείο που προσπάθησε να την τοποθετήσει βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Όπως λέει ο δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος “δυστυχώς, μπλέξαμε εξαιτίας του ρατσισμού κάποιων”.

Ο δήμαρχος τονίζει ότι έχει έρθει σε επαφή με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, για να διευθετήσει το θέμα και υπογραμμίζει ότι η μπάρα δεν είναι διακοσμητική και καλύπτει πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. "Τα προηγούμενα καλοκαίρια δίναμε τουλάχιστον πέντε τηλεχειριστήρια τη μέρα σε ανθρώπους που ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν".

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδκαστάνης επισημαίνει ότι το περιστατικό προκαλεί αλγεινή εντύπωση και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει "ρατσιστές" τους ανθρώπους που ζήτησαν την απομάκρυνση της ράμπας. "Κανένας πολίτης στην Ελλάδα του 2014 δεν δικαιούνταν να συμπεριφέρεται ρατσιστικά στον άλλο πολίτη. Το έχουμε κερδίσει ως κοινωνία και οφείλουμε ο καθένας με την ατομική του στάση και τη συλλογική του συμπεριφορά να το σέβεται. Οι παραλίες και οι θάλασσες ανήκουν σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς.

Η τοποθέτηση μηχανισμών πρόσβασης στη θάλασσα των ατόμων με κινητική αναπηρία είναι μια μεγάλη δικαιωματική κατάκτηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία και πρέπει να γίνει σεβαστή από το σύνολο του πληθυσμού" λέει.

Προς το παρόν, πάντως, ο δήμος έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση μιας παρόμοιας ηλεκτροκίνητης ράμπας στην παραλία των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα, όπου κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται περίπου 1.500 άνθρωποι με κινητικά προβλήματα.