Εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με τη στέγαση δικαστικών αιθουσών για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών αναζητεί πλέον η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τροπολογία που μετατρέπει τις εγκαταστάσεις του Beach Volley σε δικαστικό μέγαρο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που κατετέθη στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, τουλάχιστον 2.500 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων στο Beach Volley της παραλιακής θα παραχωρούνταν για 20 χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα μετατραπούν σε δικαστικές αίθουσες.

Ωστόσο, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων και των δημάρχων Καλλιθέας, Μοσχάτου και Π. Φαλήρου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άλλες λύσεις.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Στη σύσκεψη που έγινε το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Όπως αποφασίστηκε, η ανάγκη για δημιουργία νέων αιθουσών δικαστηρίων, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, δεν θα καλυφθεί αξιοποιώντας κτίρια στην παραλιακή ζώνη, αλλά θα χρησιμοποιηθούν κτίρια σε άλλη περιοχή που παραχωρούνται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Είμαστε έτοιμοι, ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, να ξεκινήσουμε ένα έργο αναπτυξιακού σχεδιασμού για το Φαληρικό Μέτωπο, δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μετά το πέρας της σύσκεψης. Με παρέμβαση της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου ακυρώθηκε η διαγραφόμενη εξέλιξη για τη δημιουργία δικαστικού μεγάρου στο παραλιακό μέτωπο, καθώς για τον προτεινόμενο χώρο υπάρχει από την πλευρά της περιφέρειας προγραμματισμός εκτεταμένου σχεδίου ήπιας ανάπτυξης, το οποίο μάλιστα είναι έτοιμο να ξεκινήσει.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, η κ. Δούρου ανάπτυξε τον από κοινού με τους παρακείμενους δήμους σχεδιασμό της περιφέρειας για την ευρύτερη περιοχή. Τόνισε δε, την αναγκαιότητα μιας συνολικής ορθολογικής αξιοποίησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της παραλιακής περιοχής η οποία, όπως επισήμανε, "δεν αποτελεί ορθή επιλογή για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου". Προσέθεσε ότι δεν αμφισβητεί την "αναγκαιότητα δημιουργίας κατάλληλων δικαστικών εγκαταστάσεων και ότι διατίθενται καταλληλότεροι χώροι για τον σκοπό αυτό". Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί αποδέχθηκαν την πρόταση καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, με καλύτερους μάλιστα όρους, όπως π.χ. στην περιοχή των εγκαταστάσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο Ρουφ.

Με το πέρας της συνάντησης η περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Σήμερα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την ελληνική κυβέρνηση, διά των δύο αρμόδιων υπουργών, τον κ. Φλαμπουράρη και τον κ. Παρασκευόπουλο, για το έργο το οποίο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Ένα έργο αναπτυξιακού σχεδιασμού για το Φαληρικό Μέτωπο. Θέλω να ευχαριστήσω τους αρμόδιους υπουργούς και το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης που αμέσως κατάλαβαν ότι εδώ δεν έχουμε ένα ψευτοδίλημμα μεταξύ της ανάγκης εύρεσης δικαστικών αιθουσών για την απόδοση δικαιοσύνης, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας κι ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου. Όπως θα σας πει και ο αρμόδιος υπουργός, τα σχέδια που επιχειρούμε αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο χώρο δεν πρόκειται να σταματήσουν, μιας και ο ίδιος, έχει βρει ήδη δικαστική αίθουσα, χώρο, για ακροατήρια μεγάλων και σημαντικών δικών, έτσι ώστε να μη χρειαστεί, ξαναλέω, να απαντήσουμε σε ψευτοδιλήμματα που δεν έχει ανάγκη σήμερα η χώρα".

"Είναι στοιχείο του πολιτισμού. Έτσι το αντιμετωπίζει, όχι μόνο η χώρα μας στην ιστορία της, αλλά όλος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός σαν κόσμημα και στοιχείο πολιτισμού. Επίσης το δικαστήριο δεν είναι εμπόδιο της ανάπτυξης. Ίσα-ίσα που το δικαστήριο με τη εύρυθμη και την ταχεία λειτουργία εξυπηρετεί την ανάπτυξη και την οικονομία", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου, πριν από τη σύσκεψη, η λύση που πρότεινε ο κ. Καμμένος είναι να παραχωρηθεί χώρος στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή του Ρουφ.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει ως εξής: "Τα δικαστήρια, ναοί της Δικαιοσύνης, είναι κοσμήματα των πόλεων. Το κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται, ούτε σαν πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος, ούτε σαν ταφόπλακα της ανάπτυξης. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που σέβονται την ιστορία τους τα δικαστικά μέγαρα αποτελούν σημεία αναφοράς. Εξάλλου, η εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί όρο κι όχι εμπόδιο της ανάπτυξης. Κατηγορούμε τον δυτικό οικονομισμό, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει τοποθετήσει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στο βάθρο που της ανήκει. Η ελληνική κοινωνία εδώ και ένα χρόνο βιώνει τις δυσκολίες, τις οποίες προξενεί η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων ιδίως δικών. Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό. Ευχαριστώ, μάλιστα, θερμά τον υπουργό κ. Πάνο Καμμένο που έσπευσε να προσφέρει μία λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της. Δεν μπορώ, όμως να καταλάβω, ούτε την υποβάθμιση της αξίας των δικαστηρίων, ούτε την προεξόφληση των δήθεν αντιρρήσεών μου για μία μετατόπισή τους".

Την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα, μιλώντας στο Bήμα FM, ο δήμαρχος Π. Φαλήρου, Διονύσης Χατζιδάκης.