Με μια σεμνή εκδήλωση μνήμης τιμήθηκαν τη Δευτέρα 9 Μαΐου στην Πλατεία Συντάγματος, οι χωρικοί της Αττικής (Χασιώτες, Λιοσιώτες, Μενιδιάτες, Κουλουριώτες, Λιοπεσιώτες, Σκουρταναίοι κ.α.) που απελευθέρωσαν την Αθήνα από τους Τούρκους στις 26 Απριλίου (9 Μαΐου) 1821.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, είχαν οι δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Ιλίου, Μεταμόρφωσης, Παιανίας, Σαλαμίνας και Φυλής, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία αγημάτων, πολλών επισήμων και πολιτών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής και των διοργανωτών δήμων.

Στον πανηγυρικό της ημέρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή των αγωνιστών - κατοίκων των χωριών της Αττικής στην Επανάσταση του 1821 στην περιοχή της Αττικής και στην απελευθέρωση της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν, οι κάτοικοι των χωριών της Αττικής συμμετείχαν ενεργά και αυθόρμητα στον ξεσηκωμό του '21 εντασσόμενοι είτε σαν οργανωμένο επαναστατικό σώμα, είτε μεμονωμένα, στους μεγαλύτερους στρατιωτικούς σχηματισμούς, κάτω από τις οδηγίες διαφόρων οπλαρχηγών και έλαβαν μέρος σε μάχες μέσα και έξω από την Αττική. "Η σημαία της επανάστασης στην Αττική υψώνεται την 25η Απριλίου στο Μενίδι. Εκεί συγκεντρώθηκαν περίπου 1.200 κάτοικοι των χωριών - αρβανίτες προερχόμενοι: Από την Χασιά με αρχηγούς τον Μελέτη Βασιλείου και Μήτρο Σκευά(Τσεβά), από το Μενίδι με αρχηγό τον Αναγνώστη Κιουρκατιώτη και τους Λεκκαίους, από τα Μεσόγεια (Λιόπεσι) με αρχηγό τον Γιάννη Ντάβαρη και από τα Δερβενοχώρια με τον Θανάση Σκουρτανιώτη (ο Σκουρτανιώτης ήδη είχε υψώσει την σημαία της Επανάστασης στα Δερβενοχώρια), ενώ οι Σαλαμίνιοι (Κουλουριώτες) με τον Γεωργάκη ΓΚΛΙΣΤΗ ήδη είχαν ξεσηκωθεί και μετείχαν στον Αγώνα, δίνοντας πάντα διέξοδο στους κατοίκους της Αττικής στις δύσκολες στιγμές […]. Δεν αγωνίσθηκαν τοπικά, μόνο για την απελευθέρωση της επαρχίας ή των χωριών τους. Αγωνίσθηκαν περισσότερο και με μεγαλύτερο πείσμα για την απελευθέρωση της Αθήνας και της υπόλοιπης Αττικής. Εκτός από τον εαυτό τους πρόσφεραν και τρόφιμα και χρήμα. Δεν ζήτησαν ανταλλάγματα, δεν σκέφθηκαν να εκμεταλλευθούν περιστάσεις, δεν διανοήθηκαν πρωτεία και προβάδισμα. Γι' αυτό και πρέπει να τους θυμόμαστε πάντα. Προτείνουμε δε στη μνήμη όλων αυτών των αγωνιστών την καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως ημέρας εορτασμού της απελευθέρωσης της Αθήνας" είπε τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Φιλίππου.

Μετά το πέρας των ομιλιών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα της Αττικής.

Στη σημαντική αυτή εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκαν επίσης: εκπροσωπώντας την κυβέρνηση αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, οι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Πάντζας, Θανάσης Μπούρας και Βασίλης Οικονόμου ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, οι δήμαρχοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκος Σαράντης, Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου και Φυλής Χρήστος Παππούς, καθώς εκπρόσωποι των δήμων Ιλίου, Μεταμόρφωσης και Παιανίας και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των παραπάνω δήμων. Τον δήμο της Αθήνας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς.