Ξενάγηση στο κτήμα Τατοΐου πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου από το Σωματείο "Φίλοι Κτήματος Τατοΐου" μετά από πρωτοβουλία του προέδρου των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου Κυριάκου Ζηκίδη και με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, του δημάρχου Διονύσου Διονύση Ζαμάνη, της περιφερειακής συμβούλου Ανατολικής Αττικής Ιωάννας Τσούπρα, του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Υποδομών, Χωροταξίας και Πολεοδομίας Δήμου Διονύσου Ευάγγελου Λυρούδια, του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Ράικου και του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου Δημήτρη Χριστόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης που έγινε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Σωματείου Βασίλη Κουτσαβλή, οι περιηγητές αντίκρισαν μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και παρακμής με κύριο χαρακτηριστικό τα ερειπωμένα και λεηλατημένα κτίρια και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου.

Κοινή θέση όλων των παραβρισκόμενων ήταν ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του κτήματος με ταυτόχρονη ανάδειξη της μεγάλης περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και ιστορικής του αξίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής δήλωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες αποκατάστασης και αξιοποίησης του χώρου και δεσμεύθηκε για την εύρεση του φορέα διαχείρισης του κτήματος που θα είναι εκείνος που αναλάβει τη διαδικασία για την αξιοποίηση του και την ανάδειξη του φυσικού και μνημειακού του στοιχείου. Η αξιοποίηση των στοιχείων της ιστορικής και πολιτιστικής του φυσιογνωμίας και του εξαιρετικού φυσικού κάλλους, θα αναδείξουν το κτήμα σε σημαντικό πόλο έλξης του κοινού.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Δ. Ζαμάνης αναφέρθηκε στη συνεχή φροντίδα των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας και των υπηρεσιών του δήμου για να προστατευθεί και να διατηρηθεί το δάσος. Τόνισε ακόμη ότι κοινή διαπίστωση είναι πως τα κτίσματα αλλά και ο περιβάλλον χώρος βρίσκονται σε κακή κατάσταση και πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες, για την ανάδειξη της μεγάλης περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και ιστορικής αξίας του κτήματος καθώς και για την αναβάθμιση και την αξιοποίησή του, προς όφελος των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Το κτήμα Τατοΐου βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας και εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Διονύσου. Εκτείνεται σε 42.000 στρέμματα μοναδικής φυσικής ομορφιάς που περιλαμβάνουν κυρίως πεύκα και εντός του κτήματος βρίσκεται το θερινό ανάκτορο της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

 

Δελτίου του συλλόγου “Φίλοι Κτήματος Τατοΐου”

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ο σύλλογος “Φίλων Κτήματος Τατοΐου” ενημερώθηκε από τον Δασολόγο του Δασαρχείου Πάρνηθας κ. Γεώργιο Ζαρείφη, ότι ξεκίνησε από το Δασαρχείο, το έργο του καθαρισμού του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Είναι ιδιαίτερη η χαρά του Συλλόγου μας μιας και ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά τόσο την πυροπροστασία του κτήματος όσο και την γενικότερη ανάδειξη των κήπων και του αισθητικού δάσους ξεκινά σε στενή συνεργασία του Δασαρχείου, του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου και της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι πολύ σημαντικό το Υπουργείο Πολιτισμού που έχει στην ευθύνη του τα 40 και πλέον ιστορικά κτίρια του κτήματος να εκφράσει τις ανάγκες του προς το Δασαρχείο για την όσο τον δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, που οδήγησαν το πρώην Βασιλικό Κτήμα στην οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Υπενθυμίζουμε ότι ο καθαρισμός του Ανακτορικού Κήπου (ο οποίος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση) είναι έργο υψίστης σημασίας μιας και ο Σύλλογός μας είναι έτοιμος να αναθέσει την μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του Κήπου στον διεθνούς φήμη Γάλλο Κηποτέχνη κ. Louis Benech ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε το Τατόι. Η μελέτη θα γίνει σε στενή συνεργασία και με επίβλεψη όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και στην συνέχεια θα δωρισθεί στο υπουργείο.

Είμαστε επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένοι μιας και το Δασαρχείο Πάρνηθας έκανε δεκτό το αίτημά μας ο καθαρισμός του κτήματος να επικεντρωθεί κυρίως στον κηρυγμένο ιστορικό τόπο, δηλαδή στον περιβάλλοντα χώρο τόσο της Ανακτορικής Ενότητας όσο και της αγροκτηνοτροφικής ενότητας και του Βασιλικού Κοιμητηρίου. Αυτή η απόφαση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς το πραγματικό ενδιαφέρον του κ. Ζαρείφη για το Τατόι και την διάθεση συνεργασίας με τον Σύλλογο. Ενστερνίστηκε τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών που έχουν προσφέρει τα μέγιστα τόσα χρόνια στην υπόθεση του Τατοΐου κάτω από δύσκολες οικονομικά συνθήκες, έχοντας να αντιπαρέλθουμε συχνά, πυκνά δογματισμούς, ιδεοληψίες και αρνητική στάση πολλών εκ των όσων σήμερα καθορίζουν την τύχη αυτού του τόπου. Είναι εξέχουσας σημασίας το συγκεκριμένο έργο μιας και τα πρόσφατα κρούσματα με την πτώση μεγάλων δέντρων πάνω στα κηρυγμένα ως Νεώτερα Μνημεία, σαράντα ιστορικά κτήματα του κτήματος ήταν συχνό φαινόμενο. Από την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Ζαρείφη οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα από τον λόφο του Βασιλικού Κοιμητηρίου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.229.182 ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 20% από την χώρα μας και ανατέθηκε μετά από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία.

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος θα στηρίξει με όσα μέσα διαθέτει την εξαιρετικά σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Δασαρχείου Πάρνηθας και θα σταθεί ουσιαστικός αρωγός για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου καθαρισμού. Εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας προς το Δασαρχείο και όλως ιδιαιτέρως προς τον κ. Γεώργιο Ζαρείφη για την εμπιστοσύνη και την άψογη συνεργασία. Είναι κοινός στόχος άλλωστε όλων η προστασία και ανάδειξη του στολιδιού αυτού της Αττικής.