Ένας 23χρονος Αφγανός κρατούμενος στην Αμυγδαλέζα πέθανε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης στο νοσοκομείο Σωτηρία. Ο Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί παρουσίασε αδιαθεσία στις 4 Φεβρουαρίου το βράδυ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα. Ωστόσο, τα ξημερώματα της 5ης Φεβρουαρίου επέστρεψε στην Αμυγδαλέζα.

Στις 8 Φεβρουαρίου εκδήλωσε και πάλι αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο Αγία Όλγα και από εκεί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αστυνομίας, ο θάνατος του 23χρονου οφείλεται σε καρδιολογικό πρόβλημα, ενώ παρουσίαζε και πνευμονολογικής φύσης προβλήματα.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, πρόκειται τουλάχιστον για τον τρίτο θάνατο μετανάστη σε κέντρο κράτησης από παθολογικούς λόγους (άλλοι δύο κρατούμενοι στην Κόρινθο έχουν πεθάνει από παθολογικά αίτια).

Όπως καταγγέλλεται, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα κέντρα κράτησης βρίσκονται στο σημείο μηδέν, με τις ανάγκες να καλύπτονται από φιλανθρωπικές ενέργειες, κοινωνικά ιατρεία και τον εθελοντισμό γιατρών και οργανώσεων.

 

Πανούσης: Σε 100 μέρες κλείνει η Αμυγδαλέζα

Το κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα σε περίπου 100 ημέρες είναι ο στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. Ταυτόχρονα προωθείται η ταχύτερη ολοκλήρωση τριών ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας στην Αττική, τα οποία είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς από τον Γιάννη Πανούση και την υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι είχαν συνάντηση στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι στόχος είναι να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης, χωρίς όμως να αφεθούν στο δρόμο οι μετανάστες, αλλά να τελούν υπό ένα καθεστώς "εποπτευόμενης ελευθερίας".

Για τον λόγο αυτό συστήνεται μία επιτροπή, η οποία σε πρώτη φάση θα ελέγξει από την αρχή τους φακέλους όλων των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα, προκειμένου να υπάρξει μια αξιολόγηση των περιπτώσεων κατά κατηγορία, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα, οι άρρωστοι, οι επί μεγάλο διάστημα κρατούμενοι, οι αιτούντες άσυλο, κ.λπ. και να ληφθεί η ανάλογη μέριμνα. Σύμφωνα με τον Γιάννη Πανούση, το Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανοιχτός χώρος φιλοξενίας, καθώς στεγάζεται μέσα στην Αστυνομική Ακαδημία, γι' αυτό και θα κλείσει. Προς το παρόν όμως, έχουν μπει συνεργεία, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς για την χορήγηση ζεστού νερού στα κοντέινερς, την τοποθέτηση κλιματιστικών για θέρμανση και γενικώς την διαμόρφωση ενός ανθρώπινου περιβάλλοντος για τους μετανάστες, μέχρι να απομακρυνθούν σταδιακά, μέσα στο χρονοδιάγραμμα των 100 ημερών. Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι μετανάστες δεν πρόκειται να αφεθούν από την μια στιγμή στην άλλη στην Ομόνοια, ούτε θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει επιπλέον άστεγους. Γι' αυτό και θα υπάρχουν οι χώροι διαμονής, ενώ θα παρέχονται οδηγίες για το που θα μπορούν να σιτίζονται και γενικώς να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες.

Για τη διαχείριση των μεταναστευτικών δομών ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης, σημείωσε ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, ενώ θα γίνεται βάση μελετημένου σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14/2 με θέμα τα επεισόδια στο Κέντρο Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, με αφορμή το τραγικό συμβάν της αυτοκτονίας ενός νέου ανθρώπου που κρατούνταν στο κέντρο, παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου. Μετά το πέρας της συζήτησης, αποφασίστηκε από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου η έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται από την επίσημη πολιτεία το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα, την άμεση και ασφαλή εκκένωση του κέντρου, με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των ατόμων που κρατούνται εκεί.

Στην τοποθέτησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, αφού εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του νεαρού κρατούμενου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι συμφωνεί με τη θέση του δήμου Αχαρνών για άμεσο κλείσιμο και παύση λειτουργίας του συγκεκριμένου κέντρου. Ο κ. Φιλίππου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πραγματικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο κέντρο της Αμυγδαλέζας, τις οποίες είχε διαπιστώσει και ο ίδιος σε πρόσφατη επίσκεψή του στον χώρο. Επισήμανε επίσης ότι κρίνεται σκόπιμο να αλλάξει άμεσα η πολιτεία το καθεστώς λειτουργίας αυτών των κέντρων - στρατοπέδων και να εφαρμόσει νέα πολιτική για τη φιλοξενία των παράνομων μεταναστών.