Στην κατάψυξη παραμένει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια που έπεσαν ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας και οι θυελλώδεις άνεμοι εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Ο παγετός και οι πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού έως σήμερα, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης στην Αττική διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης (από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414 έως τη διασταύρωση του Αγίου Πέτρου) και στη Λεωφόρο Χασιάς - Δερβενοχωρίων από το ύψος της Μονής Κλειστών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η επιχείρηση απεγκλωβισμού είκοσι δύο οδηγών φορτηγών, που είχαν εγκλωβιστεί, λόγω έλλειψης αντιολισθητικών αλυσίδων, στην περιοχή της Κάζας στη Δυτική Αττική. Η επιχείρηση του απεγκλωβισμού οδηγών και φορτηγών επιτεύχθηκε χάρη στην αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής με εκείνες της Πυροσβεστικής. Τα απεγκλωβισθέντα οχήματα επανήλθαν στον κεντρικό οδικό άξονα, όπου δεν υπάρχει η ανάγκη χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων.

Την ίδια ώρα, κλειστά παρέμειναν την Τετάρτη και την Πέμπτη πολλά σχολεία, κυρίως στα βόρεια και στα ανατολικά προάστια της Αττικής ενώ προκλήθηκαν προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών βοριάδων.

 

Πιο αναλυτικά για χθες Πέμπτη:

Στην Περιφερειακή Ενότητας Ανατολικής Αττικής εκδόθηκαν επίσημες ανακοινώσεις στον δήμο Αχαρνών, τον δήμο Μαραθώνα και τον δήμο Παλλήνης.

Στο δήμο Αχαρνών κλειστά παρέμειναν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιονοπτώσεις, παγετός) τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη, καθώς και το 19ο Δημοτικό Σχολείο στο Πανόραμα, με Απόφαση του Δημάρχου Αχαρνών.

Τα σχολεία στο Ολυμπιακό Χωριό και το 28ο Δημοτικό Σχολείο στον Καταυλισμό ΚΑΠΟΤΑ άνοιξαν στις 10:00, ενώ τα υπόλοιπα σχολεία λειτούργησαν κανονικά.

Στο δήμο Μαραθώνα κλειστά παρέμειναν τα σχολεία:

α. ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου

β. 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Παμμακαρίστου

γ. 2ο Γυμνάσιο Ν. Βουτζά

δ. Σχολικές μονάδες Δημοτικής Ενότητας Βαρνάβα

ε. Σχολικές μονάδες Τοπικής Ενότητας Γραμματικού

Οι λοιπές σχολικές μονάδες του δήμου Μαραθώνος λειτούργησαν κανονικά.

Στο δήμο Παλλήνης κλειστά παρέμειναν τα σχολεία μετά από νεώτερη απόφαση του δημάρχου, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η λειτουργία των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των Βρεφονηπιακών Σταθμών αναστάλθηκε για την Πέμπτη και στις τρεις δημοτικές ενότητες, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης. Η απόφαση αφορούσε και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που εδρεύουν στα όρια του δήμου Παλλήνης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής:

Κλειστά παρέμειναν, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις Δημοτικές Ενότητες Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής (Χασιά).

Δεν λειτούργησε ο Παιδικός Σταθμός της Φυλής, ενώ λειτούργησαν οι Παιδικοί Σταθμοί στα Άνω Λιόσια και στο Ζεφύρι.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα:

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στους δήμους:

Α) Κηφισιάς (όλα τα Νηπιαγωγεία και Σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Κηφισιάς δεν λειτούργησαν),

Β) Βριλησσίων (όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου Βριλησσίων - νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια - παρέμειναν κλειστές, ενώ οι παιδικοί σταθμοί λειτούργησαν κανονικά) και

Γ) Πεντέλης (όλα τα σχολεία του δήμου Πεντέλης και των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων: Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μελισσίων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως και οι Παιδικοί Σταθμοί, παρέμειναν κλειστά).

 

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής ήταν σε πλήρη ετοιμότητα από το πρωί της Δευτέρας, μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν και ήταν σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των πολιτών και να διατηρήσουν προσβάσιμο στην κυκλοφορία το οδικό δίκτυο που βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Παράλληλα οι Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας, έθεσαν στη διάθεση των πολιτών συγκεκριμένους θερμαινόμενους χώρους (αναλυτικά:

http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=6280&Itemid=357)