Εξι φορές έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Γιώργος Βλάχος. Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, του κάναμε μερικές ερωτήσεις.

 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Να υπάρξει Κυβέρνηση, πολιτικά ισχυρή, που θα έχει την πολιτική βούληση να βγάλει σύντομα τη χώρα από τη κρίση και το λαό από το φόβο και την ανασφάλεια. Μια Κυβέρνηση η οποία έχοντας διδαχθεί από το πρόσφατο παρελθόν και δίχως πειραματισμούς, θα μπορέσει σύντομα να δώσει αποτελεσματικές λύσεις για την έξοδο της χώρας από τη κρίση, ενώ παράλληλα θα αρχίσει να καρπώνεται τα οφέλη από την ήδη διαφαινόμενη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Οφέλη τα οποία απορρέουν από το σημαντικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που κατέγραψε η χώρας μας σε σχέση με αυτό που προβλέπονταν, από τη σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο ποσοστό ανεργίας, από τη συνολική εικόνα σταθεροποίησης που παρουσιάζει η οικονομίας μας, με τα επιτόκια δανεισμού να μειώνονται, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να δίνουν θετική ψήφο στην πατρίδα μας και την ανταγωνιστική μας θέση να βελτιώνεται αισθητά.

Είναι σαφές ότι οι εναλλακτικές πολιτικές, που προτείνονται μέχρι σήμερα, δεν έχουν σαφή προσανατολισμό και προκαλούν τεράστια σύγχυση και ανησυχία, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Οι πολίτες, πρέπει να αποδοκιμάσουν όλους εκείνους που είναι πρόθυμοι να "παίξουν" με τα κεκτημένα δικαιώματα της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο κόσμος εμφανίζεται θυμωμένος με όλα αυτά που έχουν συμβεί. Τι έχετε να του πείτε; Από πού του προτείνετε να αντλήσει δύναμη και ελπίδα για το αύριο;

Ο θυμός έτσι γενικά και αόριστα, δεν σημαίνει τίποτα και σίγουρα δεν οδηγεί πουθενά. Αξία έχει, ο καθένας από μας να ξεκαθαρίσει, ποιος διασφαλίζει όλα αυτά τα οποία έχουν επιτευχθεί έως σήμερα με μεγάλες θυσίες και μπορεί να δώσει ελπίδα για την επόμενη ημέρα και ποιος δείχνει διατιθέμενος να επαναφέρει τη χώρα σε ακόμα πιο δυσμενή θέση.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, καταβάλλοντας τα τελευταία χρόνια σημαντικές προσπάθειες και λέγοντας αλήθεια στον Ελληνικό λαό, κατάφεραν να αναστρέψουν το αρνητικότατο κλίμα που επικρατούσε κυρίως μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων μας και να αποκαταστήσουν τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας.

Σήμερα, έχοντας πλέον διανύσει το δυσκολότερο μέρος της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να κάνει προτάσεις που θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες και θα βγάλουν τη χώρα το συντομότερο από το αδιέξοδο, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Το τελευταίο διάστημα, πολλαπλασιάζονται οι φωνές στην Ευρώπη, οι οποίες μιλούν για χαλάρωση των όρων λιτότητας, εκφράζοντας ουσιαστικά την αντίθεσή τους στην πολιτική της κ. Μέρκελ. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Σίγουρα το κλίμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αλλάξει σε σχέση με το 2009. Η αλλαγή στάσης για την οποία μιλάτε, οφείλεται τόσο στην αναγνώριση από το μέρος των δανειστών των λαθών του μείγματος πολιτικής που επιβλήθηκαν στη χώρα μας, όσο και από την αναγνώριση της τεράστιας προσπάθειας και των θυσιών του Ελληνικού λαού αλλά και της υπεύθυνης πολιτικής της Ελληνικής κυβέρνησης.

Σήμερα λοιπόν, εκτός από τα κράτη που πλήχθηκαν περισσότερο από την κρίση -και μιλώ για την χώρα μας, για την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία- και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γαλλία και η Ιταλία, δεν μπορούν να ακολουθήσουν πλήρως τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Έτσι, ανάλογα με την κάθε χώρα και το είδος του προβλήματος που αυτή αντιμετωπίζει, ακούγονται νέα σενάρια και νέες πρωτοβουλίες.

Η Ελλάδα και η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την 25η Ιανουαρίου, οφείλει να εκμεταλλευτεί και να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα. Να αναζητήσει άμεση και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και σε καμιά περίπτωση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα στην απομόνωση και θα δημιουργήσουν πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες για τη χώρα και για τους Έλληνες πολίτες.

Οι εποχές δεν επιτρέπουν λανθασμένες κινήσεις ή πειραματισμούς. Τώρα, ειδικά που η χώρα μας μπήκε σε αναπτυξιακή πορεία, πρέπει να αποδείξουμε ότι η κρίση μας έκανε πιο σοφούς, πιο υπεύθυνους. Ο φανατισμός, η παροχολογία, το βόλεμα, ο ατομικισμός, ανήκουν στο παρελθόν και δεν πρέπει να ξανάρθουν. Θα είναι καταστροφικό.

 

Υπό τις παρούσες συνθήκες, πως διαμορφώνεται η εκλογική μάχη στην Περιφέρεια Αττικής;

Η Περιφέρεια Αττικής, όπως γνωρίζετε, είναι μια Περιφέρεια πάρα πολύ μεγάλη, με τον αστικό της ιστό, να έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Παράλληλα, είναι μια Περιφέρεια η οποία διαθέτει ένα πλούσιο παραγωγικό ιστό, κυρίως σε ότι αφορά τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα.

Η κρίση η οποία διέρχεται η χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως είναι φυσικό, έπληξε σημαντικά τους δύο αυτούς τομείς και την Περιφέρεια Αττικής γενικότερα, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα, τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στον τρόπο διαβίωσης των πολιτών της.

Σε όλα τα χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής, σε όποια θέση ευθύνης και αν υπηρέτησα, κύριο μέλημά μου ήταν και είναι, μέσα από διαρκείς παρεμβάσεις και πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να είμαι δίπλα στα προβλήματα των πολιτών, προσπαθώντας να δίνω λύσεις στα προβλήματά τους.

Η υποψηφιότητά μου στις επικείμενες εκλογές, με γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους πολίτες της Αττικής, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και δείχνει με σταθερά βήματα, να βρίσκει ξανά το δρόμο της. Άλλωστε, έχοντας οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια, μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης, θεωρώ ότι αποτελεί καθήκον μου ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, να σταθώ δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου όλοι μαζί να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στη ζωή και στον τόπο μας.

Η δική μου δύναμη ήταν και είναι ένα δίκτυο καλών φίλων που στηρίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση. Είναι η "ψυχή" της παράταξης που θα κάνει και πάλι τη διαφορά. Η αγάπη των φίλων μου και η αποδοχή της κοινωνίας, περιέχεται στο προεκλογικό μου σύνθημα "Μαζί και την επόμενη μέρα".