Λίγες μέρες έμειναν για τις εκλογές της Κυριακής και τα κομματικά επιτελεία έχουν στραφεί πλέον στις δεξαμενές των αναποφάσιστων, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εκλογικής βάσης και που σύμφωνα με έρευνα φτάνουν το 19%.

Από αυτούς το 11,5% δηλώνει ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το υπόλοιπο 7,5% δηλώνει ότι είναι λίγο-καθόλου σίγουρο για την επιλογή που έχει ήδη κάνει. Χαρακτηριστικό της ρευστής κατάστασης που παραμένει είναι το γεγονός ότι το 9,5% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα αποφασίσει στην κάλπη το κόμμα που θα ψηφίσει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΝΔ επανασχεδιάζει την εκλογική της καμπάνια και αντί να επικεντρωθεί σε μία εικόνα του κόμματος ως "ήρεμης και υπεύθυνης δύναμης", όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, περνά πλέον στην ολική αντεπίθεση.

Οι ηγέτες των μικρότερων κομμάτων θα δώσουν τη μάχη της συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα της Public Issue για την Αυγή, τα μικρά κόμματα καταγράφουν άνοδο 3,5% μέσα σε μία εβδομάδα.

 

Αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών

Η απογραφή του 2011 επέφερε αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών οι οποίες θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από φέτος.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα αυξηθούν οι έδρες στους παρακάτω νομούς:

Αττικής: Οι έδρες αυξάνονται από 12 σε 15

Β' Αθηνών: Οι έδρες αυξάνονται από 42 σε 44.

Α' Πειραιά: Οι έδρες γίνονται 6 από 5

Θεσπρωτία: Οι έδρες γίνονται 2 από 1.

Μαγνησία: Οι έδρες γίνονται 6 από 5.

Κυκλάδες: Οι έδρες γίνονται 4 από 3.

Οι νομοί στους οποίους θα μειωθούν οι έδρες είναι οι εξής:

Α' Αθηνών: Οι βουλευτές μειώνονται από 17 γίνονται 14.

Σέρρες: Οι έδρες γίνονται 6 από 7.

Τρίκαλα: Οι έδρες γίνονται 4 από 5.

Καρδίτσα: Οι έδρες γίνονται 4 από 5.

Αχαΐα: Οι έδρες γίνονται 8 από 9.

Αιτωλοακαρνανία: Οι έδρες γίνονται 7 από 8.

Βοιωτία: Οι έδρες γίνονται 3 από 4.

Πόσους σταυρούς έχουν δικαίωμα να βάλουν οι ψηφοφόροι

1 σταυρός: Στις περιφέρειες από 1 έως 3 έδρες.

2 σταυροί: Στις περιφέρειες από 4 εώς 7 έδρες.

3 σταυροί: Στις περιφέρειες από 8 έως 12 έδρες.

4 σταυροί: Στις περιφέρειες από 13 και άνω έδρες.

 

Οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση κομμάτων και υποψηφίων

Νέες "δεδομένα" σχετικά µε την χρηµατοδότηση και τον έλεγχο των οικονοµικών των πολιτικών κοµµάτων και των υποψηφίων θέτει το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο που εξέδωσε. Σε αυτήν προσδιορίζεται η λειτουργία Επιτροπής Ελέγχου που ως στόχο θα έχει τη διασφάλιση της διαφάνειας στις οικονοµικές συναλλαγές τους µε ιδιωτικά φυσικά ή νοµικά πρόσωπα.

Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως:

- Όλα τα έσοδα των πολιτικών κοµµάτων και συνασπισµών κοµµάτων (στα οποία συµπεριλαµβάνονται και τα έσοδα από κουπόνια και εξορµήσεις) καταλήγουν υποχρεωτικά σε έναν έως τρεις τραπεζικούς λογαριασµούς που τηρούνται σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύµατα που εδρεύουν και είναι εγκατεστηµένα στην Ελλάδα.

- Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών διακινούνται µόνο µέσω ενός τραπεζικού λογαριασµού.

- Απαγορεύεται η χορήγηση εισιτηρίων και η ναύλωση µεταφορικών µέσων από κόµµατα και υποψηφίους για τη µετακίνηση ετεροδηµοτών εκλογέων.

- Η ιδιωτική χρηµατοδότηση υποψήφιου βουλευτή από το ίδιο πρόσωπο δεν µπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 5.000 ευρώ.

- Για κάθε ιδιωτική χρηµατοδότηση µέχρι του ποσού των 500 ευρώ σε υποψήφιο βουλευτή, εκδίδεται υποχρεωτικά απλή απόδειξη είσπραξης, ενώ για κάθε ποσό µεγαλύτερο των 500 ευρώ η χρηµατοδότηση διενεργείται υποχρεωτικά µόνο µέσω τραπεζικού λογαριασµού.

 

“Μάθε που Ψηφίζεις”

Για την διευκόλυνση των εκλογέων, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί υπηρεσία ενημέρωσης όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500:

- Τρίτη - Παρασκευή   09:00 έως 17:00

- Σάββατο                    09:00 έως 19:00

- Κυριακή                     07:00 έως 19:00

για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν.  

Επίσης, οι εκλογείς μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα "Μάθε που ψηφίζεις", όπου πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

 

Η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει εγκυρότερα τις βουλευτικές εκλογές

Η Περιφέρεια Αττικής είναι, σύμφωνα με το άρθρο 132 του προεδρικού διατάγματος 26/2012, αρμόδια για την "προπαρασκευή και τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών σε όλους τους δήμους του Νομού Αττικής".

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειακή Αρχή, δρώντας υπεύθυνα, εγκαίρως ξεκίνησε τον προγραμματισμό της εν λόγω διαδικασίας, προχωρώντας σε σειρά ενεργειών:

- Εξασφάλισε, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Γεωργουλέα, ανθρώπινες συνθήκες για την εξυπηρέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων προκειμένου να παραδώσουν το Πρακτικό Νο 2 για την Περιφερειάρχη. Έτσι για πρώτη φορά διατέθηκαν τρεις θερμαινόμενες αίθουσες, με ειδική διαμόρφωση στην είσοδο για την περίπτωση βροχόπτωσης, για τις Περιφερειακές Ενότητες Α', Β' Αθηνών και Περιφέρεια Αττικής και αντιστοίχως δύο αίθουσες για τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου.

- Διασφάλισε την προστασία και φύλαξη των κτιρίων και του εκλογικού υλικού καθώς και την απρόσκοπτη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ύστερα από ειδική συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Μείωσε το κόστος της εκλογικής διαδικασίας στις απολύτως απαραίτητες δαπάνες. Συγκεκριμένα, με το μισό κόστος των εκλογών του 2014, η Περιφέρεια Αττικής μίσθωσε μεγάλο τμήμα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) τόσο για τη διαχείριση του εκλογικού όσο και για τη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος. Ειδικότερα, ενώ στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του 2010, η μίσθωση χώρων ανήλθε στις 77.000 ευρώ και στις αντίστοιχες του 2014, στις 26.000 ευρώ, στις φετινές εκλογές το ίδιο ποσό περιορίστηκε στις 12.685 ευρώ.

- Έβαλε τέλος στις προεκλογικού χαρακτήρα υπερβολικές δαπάνες με πρόσχημα την ενημέρωση, όπως την απευθείας επιχορήγηση εφημερίδων, κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, με το συνολικό ποσό των 160.789,48 ευρώ και την γραφιστική επεξεργασία κόστους 35.424 ευρώ!

- Κατάργησε τις περιττές δαπάνες, όπως για τη λήψη φωτογραφιών και βιντεοσκοπήσεων την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για "αναμνηστικούς σκοπούς", οι οποίες ενδεικτικά το 2014 ανήλθαν σε 4.920 ευρώ ενώ το κόστος των αφισών για τη "διαφήμιση" των εκλογών ανήλθε, μόνο σε ό,τι αφορά στην γραφιστική επεξεργασία, στα 11.685 ευρώ.

- Εξασφάλισε ότι για πρώτη φορά, με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, θα γίνει ηλεκτρονική και άρα ασφαλής (και όχι πλημμελής) επαλήθευση των εντύπων μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων και ηλεκτρονική διαχείριση τυχόν σφαλμάτων.

- Τέλος, για πρώτη φορά διενεργήθηκε κλήρωση μεταξύ όλων των εργαζομένων για τη συγκρότηση των εκλογικών συνεργείων.

Συμπέρασμα: Η νέα Περιφερειακή Αρχή μπορεί να διοργανώσει καλύτερα, εγκυρότερα και φθηνότερα τις βουλευτικές εκλογές.