Θέσαμε εννιά ευθείες ερωτήσεις στον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τον νομό Αττικής κ. Αλέξανδρο (Αλέκο) Καλύβη. Ο Αλέκος Καλύβης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού και μέλος της Επιτροπής Προγράμματος. Επίσης, έχει διατελέσει Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων και Αν. Πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

 

Κατηγορείτε τη Ν.Δ., ότι δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα. Τι διαφορετικό θα έχει η δική σας διαπραγμάτευση;

“Διαπραγμάτευση δε σημαίνει να ζητάς από τους άλλους να σου υποδείξουν τι μέτρα να πάρεις. Πρέπει να έχεις δικό σου σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και ρύθμισης των οφειλών, με τρόπο που δεν θα διαλύει την κοινωνία.”

 

Και αν πουν όχι, ποιός θα τους το επιβάλλει;

“Η λογική, η ευρωπαϊκή δυναμική για συνολική ρύθμιση των χρεών και ασφαλώς η ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, για κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.”

 

Δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, να φέρουμε επενδύσεις, να έχουμε ανάπτυξη;

“Ναι αλλά πρέπει να αποκαταστήσουμε τις έννοιες που χρησιμοποιούμε. Μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει απολύσεις, ανάπτυξη δεν σημαίνει όλα ‘στο σφυρί’, επενδύσεις δεν σημαίνει περιβαλλοντική καταστροφή και βέβαια πολιτική δεν σημαίνει διαπλοκή!”

 

Είστε υπέρ του μικρού ή του μεγάλου κράτους;

“Είμαι υπέρ του σωστού κράτους που λειτουργεί με αξιοκρατία, διαφάνεια, σε συνεργασία με την κοινωνία και με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών.”

 

Είστε υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων;

“Είμαι υπέρ εκείνων των μεταρρυθμίσεων που συμφέρουν τους πολλούς και όχι τους λίγους.”

 

Είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικών επενδύσεων στην οικονομία;

“Είμαι υπέρ εκείνων των ιδιωτικών επενδύσεων, που λειτουργούν στο πλαίσιο και τους κανόνες, που θέτει η κοινωνία με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της χώρας.”

 

Αν μπορούσατε, θα θέλατε να γυρίσετε πολιτικά, στην πριν τα μνημόνια εποχή;

“Αστειεύεστε. Τι να νοσταλγήσω; Το δικομματισμό της διαπλοκής, το πελατειακό κράτος και τα ρουσφέτια, τις εξοπλιστικές μίζες και τη διαφθορά ή το νεοπλουτισμό των διάφορων παρατρεχάμενων;”

 

Τι επιπτώσεις θα έχει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ευρώπη;

“Πιστεύω ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις για γενικότερες αλλαγές και θα γίνει η αρχή του τέλους της λιτότητας.”

 

Τι θεωρείτε θράσος και τι αρετή στην πολιτική;

“Θράσος είναι να χρεώνεις τους πολίτες με τα ελλείμματα που εσύ δημιούργησες και αρετή είναι να μην έχεις δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από κανέναν.”