"Τελεσίγραφο" στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών για να αναπροσαρμόσουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέσα σε 6 μήνες στέλνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να πάψει η υπέρμετρη φορολόγηση των πολιτών τη στιγμή που υπάρχει ραγδαία πτώση τιμών στην αγορά ακινήτων, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Στην πράξη η Δικαιοσύνη ωθεί σε μείωση των αντικειμενικών αξιών, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσει προσεχώς "μπαράζ" αγωγών από ιδιοκτήτες για μείωση και επιστροφή φόρου...

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι νομικές υπηρεσίες θα αναμένουν την καθαρογραφή της απόφασης και ξεκαθάριζαν ότι σε κάθε περίπτωση η διοίκηση θα εναρμονιστεί με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι τους προσφεύγοντες εκπροσώπησε νομικά ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης, αντιπρόεδρος της "Δράσης".

Το ανώτατο δικαστήριο επιβεβαιώνοντας ότι οι αντικειμενικές αξίες απειλούνται με κατάρρευση, καθώς δεν ανταποκρίνονται εδώ και χρόνια στις αγοραίες (πραγματικές αξίες), έκανε δεκτή προσφυγή πολιτών που ζητούσαν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση διά της δικαστικής οδού να αλλάξει τις "φουσκωμένες" αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα και να "μπλοκαριστεί" πλέον η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση.

Με μία απόφαση-κόλαφο για το ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, το ΣτΕ έκρινε ότι η πολιτεία παρέλειψε μία "οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια", δηλαδή να αναπροσαρμόσει εντός 2ετίας (ή τουλάχιστον μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα) τις αντικειμενικές αξίες.

Το ανώτατο δικαστήριο επισημαίνει ότι η πολιτεία παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της συνέχισε να αξιοποιεί αντικειμενικές αξίες του 2007 παρά την πτωτική πορεία των τιμών τα τελευταία χρόνια, εισπράττοντας ποσά φορολογικών επιβαρύνσεων που αντιστοιχούν στην προηγούμενη, υψηλότερη περίοδο για την αγορά ακινήτων. Μάλιστα το ΣτΕ αποκρούει όλες τις δικαιολογίες του υπουργείου Οικονομικών για την καθυστέρηση αναπροσαρμογής (φόρτος εργασίας, μικρό και ανεπαρκές δείγμα αγοραπωλησιών ακινήτων, αβεβαιότητα συγκρίσεων κ.λπ.) υπογραμμίζοντας ότι η καθυστέρηση αυτή "δεν μπορεί, πάντως, να αποβεί σε βάρος των φορολογουμένων, ούτε να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη επιβολή φορολογικών βαρών, βάσει αντικειμενικών αξιών που δεν ανταποκρίνονται στις αγοραίες τιμές".

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για πίεση προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών, πράγμα που πρέπει να γίνει εντός 6μήνου, αλλιώς το ΣτΕ θα προχωρήσει σε ακυρωτική απόφαση, με ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιωθούν δικαστικά επιστροφές φόρων με μπαράζ αγωγών.