Είναι γνωστό ότι με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προκλήθηκε από την εύστοχη προσφυγή του δήμου Κρωπίας, ανοίγεται ο δρόμος για την ακύρωση του ΠΔ 187/ 2011, περί προστασίας του Υμηττού. Το γεγονός αυτό καθιστά επίκαιρη την πρόταση - όραμα του Κορωπιώτη λαογράφου και συγγραφέα Γιάννη Πρόφη, για τη μέσω του Υμηττού τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο του Κορωπίου, αλλά και άλλων γειτονικών στον ορεινό όγκο πόλεων.

Περιληπτικά η πρόταση του κ. Πρόφη, που διατυπώθηκε πριν δύο περίπου χρόνια, είχε ως εξής:    

 

Μια ανεκτίμητη κληρονομιά

Στο Κορωπί και στους κατοίκους του έλαχε μια ανεκτίμητη κληρονομιά: Το ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Υμηττού, που μαζί με αυτό της Καισαριανής, είναι ιδιαίτερα ευνοημένο, γιατί διαθέτει απαράμιλλες φυσικές καλλονές, φυσικά μνημεία, χλωρίδα και ιστορία. Παρόμοιο είναι και το δυτικό κεντρικό τμήμα, που ανήκει στη Γλυφάδα.

Επομένως οι ορεινές τοποθεσίες Ντούκα, Προφήτης Ηλίας, Σέσι, Σιν Πάλη, Μαυροβούνι και Πουρναρή (ή "Γύρισμα" Γλυφάδας) προσφέρονται για την τουριστική ανάπτυξη, χωρίς απολύτως καμιά δυσμενή επίπτωση στο περιβάλλον.  

 

Η Ντούκα, ο Κήπος της Εδέμ και η Τρύπια Σπηλιά

Η εκπληκτική ποικιλία των αγριολούλουδων στη ρεματιά προς την Τερψιθέα της Γλυφάδας μας, σαν τον κήπο της Εδέμ, η παρακείμενη μεγαλειώδης Τρύπια Σπηλιά, που αναγνωρίζεται σαν ένα από τα ωραιότερα φυσικά γεφύρια της Ελλάδος, τα θεαματικά "ρέδια" του Σέσι και της Ντούκας, δηλαδή απότομοι κρημνοί, που είναι κατάλληλοι για το άθλημα της αναρρίχησης, μπορεί να αποτελέσουν τους πόλους έλξης τουριστών. Τέλος μια πλειάδα από σπήλαια μπορεί να προσφέρουν συγκινήσεις στους σπηλαιολόγους που αρέσκονται σε τέτοιου είδους εξερευνήσεις.

 

Η Σφηττία Οδός και άλλες αρχαιότητες

Στο χαμηλότερο σημείο του διάσελου της Ντούκας (υψόμετρο 454 μ.) διέρχεται ακόμα και σήμερα η πανάρχαια Σφηττία Οδός, που συνέδεε από την αρχαιότητα μέχρι την προπολεμική εποχή τα Μεσόγεια με την Αθήνα.

Επίσης πάνω στο οροπέδιο του Προφήτη Ηλία υπάρχουν αρχαιότητες, όπως τα Ιερά του Ομβρίου Διός και του Απόλλωνα Προοψίου. Αρχαιότητες διαθέτει επίσης και η τοποθεσία της Φουβάγιας, αφού εδώ υπήρξε ο μεγάλος αρχαιότατος δήμος του Σφηττού, καθώς και η πανέμορφη τοποθεσία Σιν Πάλη.

      

Οικονομικός και τουριστικός θησαυρός

Ο Κεντρικός Υμηττός αποτελεί θησαυρό για το Κορωπί και με τις δυο έννοιες: Την μεταφορική, λόγω της σπάνιας φυσικής ομορφιάς του, αλλά και με την κυριολεκτική, δηλαδή την οικονομική. Γιατί μπορεί να αποδειχτεί το πολυτιμότερο χαρτί μας για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Μέχρι τώρα είχαμε γυρισμένη την πλάτη στις ομορφιές αυτές και δεν τις προβάλαμε. Συνέπεια αυτού είναι ότι από τα εκατομμύρια των τουριστών που φτάνουν κάθε χρόνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ούτε ένας δεν ξεπέφτει στο Κορωπί. Και καλά κάνει, αφού δεν έχουμε να του επιδείξουμε κάτι το ενδιαφέρον.        

  

Σαν το φαράγγι της Σαμαριάς!

Τα ρέματα της Ντούκας από την πλευρά του Κορωπιού και της Πουρναρής από την πλευρά της Γλυφάδας, θα μπορούν να γίνουν κάτι σαν το φαράγγι της Σαμαριάς, για την πεζοπορία τουριστών και κατοίκων της περιοχής. Μπορεί επίσης να διενεργούνται αγώνες ανώμαλου δρόμου, όπως έγινε τον Μάιο του 2015, αλλά και ορεινής ποδηλασίας, αναρριχήσεις στα "ρέδια" και επισκέψεις και εξερευνήσεις στα πολλά και ενδιαφέροντα σπήλαια της περιοχής. Να καθιερωθούν επίσης από τους δήμους Κορωπίου και Γλυφάδας ετήσιες Γιορτές Άνοιξης, που θα γίνονται στην πλατεία Σταυρού της Ντούκας. Η φυσική αυτή πλατεία δεν θα χωρίζει πλέον, αλλά θα ενώνει τους δύο αυτούς δήμους.

 

Η τουριστική διαδρομή

Η τουριστική διαδρομή από την πλευρά του Κορωπιού θα αρχίζει από την οδό Αδριανού (ΝΑΤΟ) και θα ακολουθεί την οδό Φιλιάτη. Στην πλατεία του παλαιού χωριού Φιλιάτι, όπου οι εκκλησίες του αγίου Δημητρίου και αγίου Ιωάννου, οι επισκέπτες θα ξεναγούνται στους ναούς αυτούς καθώς και στο πηγάδι του Πεισίστρατου, που έχει εξακριβωμένη ηλικία τουλάχιστον 2.500 ετών. Μελλοντικά εκεί μπορούν να οικοδομηθούν χώροι εστίασης των τουριστών. Ας σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Δημήτρης Κιούσης έχει ήδη εξαγγείλει την κατασκευή και διαμόρφωση της ιστορικής αυτής πλατείας.

Από το Φιλιάτι η διαδρομή θα ακολουθεί την αρχαία Σφηττία Οδό, που περνάει πίσω από τον πρώην σκουπιδότοπο, που τώρα σ' αυτή τη θέση δημιουργείται ένας ωραίος κήπος, ο Σφήττιος Κήπος, πάνω σε τεχνητό λοφίσκο. Μετά ο τουρίστας θα φτάνει πεζός στο διάσελο του Σταυρού και θα κατηφορίζει προς Γλυφάδα. Την αντίθετη διαδρομή θα ακολουθούν όσοι έρχονται από Γλυφάδα, για να καταλήξουν στο Φιλιάτι ή στο Κορωπί για καφέ ή φαγητό και -γιατί όχι;- να διαμείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο. Αυτά όμως θα τα αναλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία Έτσι λοιπόν θα υπάρξει και προσφορά εργασίας και το συνακόλουθο οικονομικό όφελος.

 

Ευκαιρία για σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς τους δημότες ο δήμαρχος Κορωπίου κ. Δημήτρης Κιούσης την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, αν όλα πάνε καλά, προβλέπεται στο εγγύς μέλλον η κατάργηση του ΠΔ του 2011 και η έκδοση ενός νέου. Στη σύνταξη του νέου ελπίζουμε ότι ετούτη τη φορά θα κληθούν οι δήμοι και άλλοι φορείς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Είναι ευκαιρία μεταξύ των προτάσεων του Δήμου, να διατυπωθούν και αυτές που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη, πράγμα που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, για την επίτευξη αυτού του στόχου ο κ. Γιάννης Πρόφης προτείνει να περιλαμβάνονται στο νέο Προεδρικό Διάταγμα μεταξύ άλλων και τα εξής:

1) Να απαγορεύεται οποιοδήποτε κτίσμα στον ορεινό όγκο του Υμηττού.

2) Η οικοδόμηση στην πέριξ ζώνη να είναι λελογισμένη και ήπια και να αποκλεισθεί η περίπτωση έκδοσης αδειών οικοδόμησης με τη μέθοδο των… αναψυκτηρίων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Τούτο εύστοχα επισημάνθηκε από πολλούς που παραβρέθηκαν στην πιο πάνω ενημερωτική ομιλία.

3) Να προβλέπεται ρητώς η διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων κυρίως στις τοποθεσίες Ντούκα και Πουρναρή Γλυφάδας, ασφαλώς με την προϋπόθεση της μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

4) Στα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή φυσικών μνημείων (Προφήτης Ηλίας, αρχαίο λατομείο, Τρύπια Σπηλιά, Σιν Πάλη κ.λ.π.) να προβλέπεται η κατασκευή μονοπατιών πρόσβασης.

5) Για την προστασία της χλωρίδας του Υμηττού θα πρέπει να προβλέπεται η δημιουργία δασικών δρόμων και η συντήρηση των υπαρχόντων, για τη διευκόλυνση της δασοπυρόσβεσης. Όπως υποστηρίχτηκε από δημάρχους πόλεων του Δυτικού Υμηττού (Καρέα, Βύρωνα κ.λ.π.) κατά τη μεγάλη πυρκαγιά του Υμηττού τον Ιούλιο 2015, η κυριότερη αιτία της τεράστιας εξάπλωσής της ήταν η αδυναμία πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων. Ελέχθη τότε χαρακτηριστικά ότι το αρμόδιο δασαρχείο δεν είχε εγκρίνει ούτε ένα αίτημα διάνοιξης ή συντήρησης δασικών δρόμων στον Υμηττό.

 

Ο Υμηττός δεν είναι να τον βάλουμε στη γυάλα!

Κατά βάση η προστασία που παρέχει το ΠΔ 187/2011 στον Υμηττό είναι καλή, αλλά οι εξωφρενικές υπερβολές του αναιρούν τις ευεργετικές του επιπτώσεις. Γιατί η προστασία δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, όπως περίπου τον θέλει το εν λόγω ΠΔ. Αυτή αποκτά νόημα όταν λειτουργεί προς όφελος των πολιτών, που πρέπει να απολαμβάνουν αυτό το κοινό δημόσιο αγαθό. Ο Υμηττός υπάρχει για να μας ψυχαγωγεί, να μας τέρπει και να μας διδάσκει τη φυσική ιστορία και τη φυσική ζωή. Υπάρχει για να τον χαιρόμαστε και συνάμα να τον προστατεύομε. Κι αν με την τουριστική ανάπτυξη συμβάλει και στην οικονομία των γύρω περιοχών, τόσο το καλύτερο. Πολύ εύστοχα ο δήμαρχος Κορωπίου κ. Δημήτρης Κιούσης είπε επιγραμματικά στην πιο πάνω συγκέντρωση: "Ο Υμηττός δεν είναι να τον βάλουμε στη γυάλα!".