Η "Γαλάζια Σημαία" κυματίζει τη φετινή χρονιά σε 395 ακτές και 9 μαρίνες και η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση ανάμεσα σε 51 χώρες παγκοσμίως! Στο νομό Αττικής βραβεύτηκαν 13 ακτές και 2 μαρίνες.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας πραγματοποίησε την εκδήλωση ανακοίνωσης των βραβευμένων ακτών και μαρίνων για το 2015 στην ακτή Καλλιθέα-Mediterranean Village στην Παραλία Κατερίνης, με χορηγό της εκδήλωσης το ξενοδοχείο Mediterranean Village του ομίλου Λάμπρου Α.Ε.

Στα βιωματικά εργαστήρια συμμετείχαν πάνω από 400 μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής, οι οποίοι μέσα από το παιχνίδι γνώρισαν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης "Γαλάζια Σημαία", εκφράστηκαν δημιουργικά και εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ασφαλούς χρήσης των ακτών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος του ΕΟΤ, κυρία Ελισάβετ Χατζηνικολάου, η οποία συμβολικά ανάρτησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕΠΦ κύριο Νίκο Πέτρου τη "Γαλάζια Σημαία", η οποία έφτασε από τη θάλασσα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Κίτρους και Πλαταμώνα Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κυρία Σοφία Μαυρίδου, το Δ.Σ και μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι των Δήμων Κατερίνης, Δίου Ολύμπου και Πύδνας, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και διαχειριστές ακτών.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Τουρισμού και ΕΕΠΦ για την προώθηση του θεσμού και δήλωσε: "Η τουριστική πελατεία της χώρας μας είναι σε συντριπτικό βαθμό πελατεία ήλιου και θάλασσας (παραθεριστικού τουρισμού) και για τη ζήτηση αυτή το κυρίαρχο συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι τα καθαρά νερά και η ποιότητα και καθαρότητα των ακτών της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών μας. Ο θεσμός των "Γαλάζιων Σημαιών" συνιστά τρόπον τινά επιβεβαίωση ή πιστοποίηση του πλεονεκτήματος αυτού προς το εξωτερικό και επομένως είναι σημαντικό πλεονέκτημα για το marketing των τουριστικών μας προορισμών. Ο ΕΟΤ στηρίζει την ΕΕΠΦ, τον εθνικό συντονιστή, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας της με το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, διαδίδοντας με τα δικά του μέσα και το διό του δίκτυο τις "Γαλάζιες Σημαίες" ως θεσμό, αλλά και προβάλλοντας τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες. Απαιτείται μία συστηματική προσπάθεια και από τους ΟΤΑ και από τους τουριστικούς επιχειρηματίες, όπως αυτή που βλέπουμε σήμερα στην Πιερία, ώστε η χώρα μας να είναι του χρόνου πρώτη σε αριθμό ‘Γαλάζιων Σημαιών’ όπως της αξίζει."

Την εκδήλωση πλαισίωσαν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ναυαγοσωστική Δ. Λάμπρου και ο Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης.

 

Το Πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες"

Η "Γαλάζια Σημαία" αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη "Γαλάζια Σημαία" όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE - Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)

Ως εκπρόσωπος του FEE, η ΕΕΠΦ είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες" από το 1992.