Χιλιάδες δρομείς στον στίβο. Χιλιάδες απλοί πολίτες στους δρόμους από το Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο. Χαμογελαστά πρόσωπα όλων των ηλικιών και εξαιρετικές επιδόσεις. Ο 32ος Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός, ολοκληρώθηκε με μια σειρά από ρεκόρ. Με μια σειρά από σπουδαίες στιγμές, που σημάδεψαν σε όλα τα επίπεδα τη διοργάνωση.

Το νέο ρεκόρ διαδρομής, το νέο ρεκόρ συμμετοχής δρομέων που τερμάτισαν, ήταν μόνο ορισμένα από εκείνα, που πραγματοποιήθηκαν στον φετινό αγώνα. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος για μια ακόμη φορά φέτος αποδείχθηκε ένα γεγονός παγκοσμίου επιπέδου. Ένα γεγονός, που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει και εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα. Η Αθήνα και η Αττική γιόρτασαν την Κυριακή. Περισσότερο από όλους όμως, γιόρτασαν οι χιλιάδες δρομείς και θεατές που συμμετείχαν στο γεγονός.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας Παναγόπουλος ο οποίος περίμενε τον τελευταίο δρομέα να τερματίσει, για να φύγει από το στάδιο, δήλωσε:

"Η Αθήνα έζησε σήμερα μια πραγματικά πολύ μεγάλη γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού, μια αυθεντική γιορτή ζωής, αυτή που μόνο ο Αυθεντικός Μαραθώνιος μπορεί να προκαλέσει. Είχαμε πολλά και σημαντικά ρεκόρ. Ρεκόρ συμμετοχών, δρομέων που τερμάτισαν, εθελοντών, θεατών και ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ, όχι μόνο αγώνα, αλλά και διαδρομής μετά από δέκα χρόνια. Θέλω να πιστεύω πως όταν τελειώσει ο αγώνας θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα ακόμη ρεκόρ κοινωνικής προσφοράς με βάση όλες τις δράσεις και ενέργειες που έγιναν αυτές τις ημέρες με όχημα τον κοινωνικό μαραθώνιο της Αθήνας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν, προκειμένου να έχουμε έναν άρτιο αγώνα, θέλω να ευχαριστήσω όσους βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό στάδιο και κατά μήκος της διαδρομής. Θέλω βεβαίως να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους 35.000 δρομείς, που πέτυχαν τους αγωνιστικούς τους στόχους και τερμάτισαν όλοι νικητές στο Παναθηναϊκό στάδιο. Η ευθύνη όλων μας είναι να κάνουμε ότι πρέπει ώστε ο 33ος Μαραθώνιος να είναι ακόμη καλύτερος, ακόμη μεγαλύτερος προκειμένου να μπορούμε να υποδεχθούμε ακόμη περισσότερους δρομείς με ασφάλεια και με την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που ο ΣΕΓΑΣ έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια".

 

Εσπασε τα χρονόμετρα ο Κάντι

Στην πρώτη του παρουσία στην Αυθεντική διαδρομή, ο Φέλιξ Κάντι από την Κένυα, κατάφερε να πετύχει ότι προσπάθησαν τα τελευταία δέκα χρόνια πολλοί δρομείς: να σπάσει το ρεκόρ στην Αυθεντική διαδρομή και να βελτιώσει το 2.10.55 του Στέφανο Μπαλντίνι, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο Κενυάτης, στη διάρκεια του 32ου Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού, διένυσε την απόσταση σε 2.10.37 και ξεσήκωσε τους χιλιάδες φιλάθλους, που τον περίμεναν στο Παναθηναϊκό στάδιο. Ο Κάντι δεν ενοχλήθηκε ούτε από την υψηλή υγρασία και εξίσου υψηλή θερμοκρασία και από το 30ο χιλιόμετρο κι έπειτα έφερε την κούρσα στα μέτρα του. Δεύτερος με 2.12.34 ήταν ο νικητής του 2012 και 2010 Ρέιμοντ Μπετ και τρίτος ο Τσομπέι Κιπτανούι με 2.15.38.

Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε ο Χριστόφορος Μερούσης, νικητής για δεύτερη συνεχή σεζόν, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ο αθλητής από την Χίο, έτρεξε με την φωτογραφία του γιου του στην φανέλα. Ο Μερούσης τερμάτισε σε 2.25.15, ενώ πίσω του ακολούθησε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, αγκαλιά με την κόρη του, σε 2.29.58. Η τρίτη θέση έκλεισε με τον έμπειρο Γιώργο Καραβίδα (2.31.05), ενώ τέταρτος ήταν ο Κώστας Πούλιος με 2.32.22. Ο Μιχάλης Παρμάκης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την κούρσα.

Για δεύτερη φορά στην καριέρα της, η Σοφία Ρήγα τερματίσε πρώτη την Αυθεντική διαδρομή. Η δρομέας του Ελευθέριου Βενιζέλου πέτυχε 2.45.38 και έδειξε σε καλή κατάσταση, ενώ δεύτερη πίσω της ήταν η περσινή νικήτρια Μάγδα Γαζέα με 2.46.39 και τρίτη η… πρωτάρα στο αγώνισμα Ουρανία Ρεμπούλη με 2.42.41.

Νικήτρια του αγώνα ήταν η Ναόμι Μάγιο με 2.41.06, δεύτερη η Νάνσι Ρότιτς με 2.41.29 και τρίτη η Λίναχ Τσίρτσιχ (2.42.41).

Φέλιξ Κάντι: (Κένυα): "Ένιωθα δυνατός, δεν ξεκίνησα πολύ γρήγορα στην αρχή. Έδωσα μάχη, πάνω από όλους φοβόμουν τον Μπετ, αλλά ο καλύτερος θα κέρδιζε. Πηγαίνοντας στην εκκίνηση, φοβήθηκα λίγο βλέποντας τη διαδρομή, είναι δύσκολη. Είναι μία μεγάλη επίδοση για μένα, χαίρομαι που την πέτυχα εδώ".

Μάγιο (Κένυα): "Είμαι λίγο κουρασμένη αλλά πολύ χαρούμενη. Εκανε ζέστη, αλλά έχω συνηθίσει να τρέχω σε συνθήκες με υψηλή θερμοκρασία και δεν με ενόχλησε. Ο κόσμος ήταν συγκινητικός και μας βοήθησε με τις φωνές και το χειροκρότημα. Τους ευχαριστώ όλους…"

Ρότιτς (Κένυα): "Έτρεχα μαζί με την Μάγιο αλλά σε κάποια στιγμή είχε περισσότερες δυνάμεις και ξέφυγε. Είμαι πολύ χαρούμενη, όλα είναι καλά, είναι μεγάλη επιτυχία να είμαι δεύτερη στη χώρα που γέννησε τον Μαραθώνιο".

Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων): "Φέτος ήμουν πιο καλά, έτρεξα πιο στρωτά, ίσως επειδή ήξερα καλύτερα τη διαδρομή. Είναι πολύ καλό για τον ΑΜΑ να γίνονται καλές επιδόσεις (για το ρεκόρ). Είμαι πολύ ευχαριστημένος που κατάφερα και φέτος να κερδίσω και να συναγωνίζομαι σπουδαίους αθλητές όπως ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος. Μπαίνοντας στο στάδιο νιώθεις εξιλέωση, έκρηξη ψυχής. Έχει προηγηθεί τόσος πόνος και προσπάθεια για να φτάσουμε όλοι ως εδώ και να μας χειροκροτήσει ο κόσμος. Ο γιος μου σήμερα είναι 9 ημερών. Ο αγώνας είναι αφιερωμένος σε εκείνον, έτρεξα με τη φωτογραφία του στη φανέλα μου. Τον σκεφτόμουν σε όλη τη διαδρομή, άγγιζα τη φανέλα μου, έτρεξα για εκείνον. Ελπίζω όταν μεγαλώσει να είναι υπερήφανος για τον πατέρα του".

Δημήτρης Θεοδωρακάκος (Ολυμπιακός): "Ήταν αρκετά δύσκολος ο αγώνας, αλλά τα κατάφερα παρά την κούραση, καθώς ειδικά φέτος έχω τρέξει σε πολλούς αγώνες ακόμα και 80 χιλιομέτρων, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που τρέχουμε στην Αυθεντική Διαδρομή και τερματίζουμε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Κάθε τερματισμός έχει ιδιαίτερη φόρτιση για μας, αλλά όταν συμβαίνει στο Καλλιμάρμαρο είναι ακόμα πιο έντονα τα συναισθήματα. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας κάθε χρόνο μεγαλώνει οργανωτικά και είναι πλέον ένας από τους καλύτερους του κόσμου και με τη βοήθεια του κόσμου γίνεται συνεχώς καλύτερος. Αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος μας, να εμπνεύσουμε τον κόσμο να στραφεί προς τον μαζικό αθλητισμό".

Γιώργος Καραβίδας (ΑΕΚ): "Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που τα κατάφερα. Είχε ζέστη και υγρασία αλλά εγώ έκανα την τακτική μου, κράτησα το ρυθμό μου, έκανα κατανομή των δυνάμεων και δεν βγήκα εκτός. Άλλωστε τρέχω για 11η χρονιά σε αυτή τη διαδρομή και την ξέρω πλέον καλά. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι μας ενθαρρύνουν. Είναι πολύ σημαντικό να μας ενισχύει ο κόσμος και με τις φωνές του μας βοηθάει να ξεχνάμε τον πόνο".

Σοφία Ρήγα (Ελευθέριος Βενιζέλος): "Είμαι πολύ χαρούμενη που πέτυχα τον στόχο μου. Είχα προετοιμαστεί σκληρά τους τελευταίους μήνες και σε μια δύσκολη εποχή όπως είναι το καλοκαίρι, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Ο κόσμος ήταν κοντά μας, μας ενθάρρυνε και μας βοήθησε, ίσως επειδή ο αθλητισμός τον βοηθά να ξεχάσει τα προβλήματα του".

Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακύνθου): "Είμαι πολύ συγκινημένη, ο κόσμος ήταν συναρπαστικός στη διαδρομή και μέσα στο στάδιο. Ήταν η 11η συμμετοχή μου και η 11η φορά που είμαι στο βάθρο. Πάνω στον αγώνα τα πάντα περνούν από το μυαλό, αλλά πάνω από όλα πως θα τερματίσεις, πώς θα μπεις σε αυτό το στάδιο".

Ουρανία Ρεμπούλη (ΓΣ Νέων Λέρου): "Πρώτος μαραθώνιος και μάλιστα στην κλασική διαδρομή! Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία για μένα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που από τον πρώτο αγώνα ήμουν στο βάθρο. Είναι πολύ διαφορετικό από τα 5-10 χλμ ειδικά για εμένα που γυμνάζομαι μόνη μου στη Λέρο, με πρόγραμμα του Παναγιώτη Χαραμή. Στο νησί μου δεν έχει δύσκολες διαδρομές, κατά κύριο λόγο τρέχω μέσα στην πόλη. Η τριάδα λοιπόν ήταν απρόσμενη ελπίζω του χρόνου να βελτιώσω τη θέση μου".

 

"Θρίαμβος της ελευθερίας"

Με την Αφή της Φλόγας, που έλαβε χώρα στον Μαραθώνα (στην ιστορική αφετηρία και όχι στον Τύμβο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών), άρχισε ουσιαστικά η διοργάνωση του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας.

Τον βωμό, άναψαν ο 80χρονος Τζορτζ Χιρς, ένας από τους ιδρυτές τους Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης, μαζί με την κάτοχο του ρεκόρ απόστασης στον ημιμαραθώνιο γυναικών, Φλόρενς Κίπλαγκατ, οι οποίοι παρέλαβαν την δάδα από την πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη. Ακολούθως, η φλόγα του Μαραθωνίου, παραδόθηκε στους διοργανωτές του αγώνα που θα γίνει στο Ντίσελντορφ.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου 2014. Στην ομιλία του είπε τα εξής: "Θέλω πρώτα απ' όλα να καλωσορίσω στον Μαραθώνα τους δρομείς από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, και να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για την διοργάνωση του φετινού Αυθεντικού Μαραθωνίου. Ο Μαραθώνιος είναι για την Ελλάδα ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύμβολο, ένα ξεχωριστό, οργανικό στοιχείο της ταυτότητάς μας. Συμπυκνώνει τις υψηλότερες αξίες που γεννήθηκαν σ' αυτόν τον τόπο για να εξαπλωθούν στην συνέχεια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πάνω απ' όλα, είναι ένας θρίαμβος του ελεύθερου ανθρώπου.

Οι Αθηναίοι πολίτες και οι σύμμαχοί τους το 490 π.Χ. στον κάμπο του Μαραθώνα κατατρόπωσαν τον κατά πολύ μεγαλύτερο στρατό υποτελών του Πέρση βασιλιά καταδεικνύοντας κάτι πρωτόγνωρο στην παγκόσμια Ιστορία: Ότι η δημοκρατία δεν παράγει μόνο σπουδαία έργα του πνεύματος στις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες, αλλά και δίνει στους πολίτες το φρόνημα που απαιτείται για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, με πίστη δηλαδή όχι τόσο στις προετοιμασίες και τα στρατηγήματα, όσο στην γενναιότητα τους την ώρα της πράξης, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Περικλής στον Επιτάφιο.

Αυτό τον θρίαμβο της ελευθερίας εκφράζουν και οι δρομείς του Μαραθωνίου σπρώχνοντας τους εαυτούς τους προς την διαρκή υπέρβαση των ορίων του σώματος, μια υπέρβαση που ταυτόχρονα χαλυβδώνει ακόμη περισσότερο τη δύναμη της βούλησης.

Είναι λοιπόν ακριβώς αυτή η ταύτιση ουσιαστικά της ελευθερίας με τον διαρκή αγώνα, τον αγώνα αντοχής για την αυτοβελτίωση, που αποτελεί και τον βαθύτερο συμβολισμό του Μαραθωνίου δρόμου.

Για τους Έλληνες του 2014 είναι τιμή, χρέος και ευθύνη το ότι αποτελούμε τους συμβολικούς θεματοφύλακες αυτών των αξιών, των συμβολισμών και των μηνυμάτων. Και είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε σ' αυτό το χρέος με την μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα.

Για μια ακόμη φορά φέτος, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας σπάει κάθε ρεκόρ συμμετοχής. Αυτή η επίδοση αντανακλά την παγκόσμια δυναμική των Μαραθωνίων Δρόμων, αλλά βεβαίως και κυρίως, την εμπειρία και την αποτελεσματικότητα των διοργανωτών, μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά φέτος είναι και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο συνειδητοποιώντας πλήρως το τεράστιο αξιακό του περιεχόμενο, αλλά και την μοναδική δυνατότητα που προσφέρει για την θετική προβολή της πατρίδας μας σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία. Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στον φετινό, 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και καλές επιδόσεις στους δρομείς που θα συναγωνιστούν σε όλες τις διαδρομές".

Η Περιφέρεια Αττικής στήριξε τον 32ο Μαραθώνιο με κάθε δυνατό τρόπο και κυρίως με την παρουσία της σε όλες τις φάσεις της διοργάνωσης. Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου παραβρέθηκε στο γκαλά που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7/11 στο Κολλέγιο Αθηνών για την ανάδειξη του "Καλύτερου Μαραθωνοδρόμου 2014", καθώς και στην τελετή έναρξης και την Αφή της Φλόγας του Μαραθωνίου το Σάββατο 8/11 στον Μαραθώνα.

Την ημέρα διεξαγωγής του 32ου Μαραθωνίου o κ. Φιλίππου βρέθηκε μαζί με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης στην ιστορική αφετηρία του Μαραθωνίου (Τύμβος Μαραθώνα) κατά την εκκίνηση της κλασσικής διαδρομής, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Παναθηναϊκό Στάδιο (τερματισμός) όπου απένειμε μετάλλια στους Ιάπωνες δρομείς Sl. Matsumoto και Yumiko Kinosita.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στον χαιρετισμό της ανέφερε τα εξής: "Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για έναν ξεχωριστό αγώνα δρόμου. Ενός αγώνα ζωής, ιστορίας. Ενός αγώνα που διαφέρει από όλους τους άλλους για δύο λόγους. Πρώτον γιατί μόνη η συμμετοχή είναι αυτή που μετράει. Και όχι η θέση του τερματισμού. Και δεύτερον γιατί έχουμε να κάνουμε με τον μοναδικό, παγκοσμίως, αγώνα που ενώνει το χθες με το σήμερα. Τον αρχαίο Τύμβο με τους αγώνες του Γρηγόρη Λαμπράκη για την ειρήνη. Έναν αγώνα που στέλνει στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα το πανανθρώπινο μήνυμα της προσπάθειας, της συμμετοχής, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, ηλικίας, στον αγώνα τον καλό. Τον αγώνα για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό".

 

Προσωπικότητες από όλους τους χώρους

Πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, αθλητικής και καλλιτεχνικής ζωής κατέβηκαν το πρωί της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας για να λάβουν μέρος στους αγώνες των 5 και 10 χλμ. Wind, στον 32ο Μαραθώνιο Αθήνας, τον Αυθεντικό, και να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Κι αφού τερμάτισαν και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που εκμεταλλεύτηκε τον καλό καιρό και γέμισε τις κερκίδες λίγο πριν παραλάβουν τα μετάλλια τους μας είπαν:

"Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι μια μεγάλη γιορτή για όλους και έχει ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των Μαραθωνίων. Είναι γιορτή και για μας τους ερασιτέχνες δρομείς και τρέχουμε για να ευχαριστηθούμε την άθληση μαζί με τις οικογένειές μας. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και για μας που δεν έχουμε πολύ χρόνο για να γυμνασθούμε, ήταν μια σπουδαία ευκαιρία", δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης που δοκίμασε τις δυνάμεις του στον αγώνα των 5 χλμ της Wind.

Ευδιάθετος και ικανοποιημένος μετά τον τερματισμό του στον αγώνα των 5 χλμ ο Ολυμπιονίκης, Βασίλης Πολύμερος, δήλωσε: "Τρέξαμε για να εκπροσωπήσουμε εδώ το Σύλλογο των Ολυμπιονικών. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να στείλουμε μήνυμα σε όλους για την άθληση".

Στη διαδρομή των 10 χλμ της Wind έτρεξε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: "Είναι μια σπουδαία διοργάνωση, μια μεγάλη γιορτή για την Αθήνα, τον Μαραθώνα, όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή του κόσμου είναι συγκινητική, όλοι θέλουν να τρέξουν, να διασκεδάσουν να το χαρούν. Ενωμένοι όλοι οι Ελληνες τρέξαμε και δείξαμε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Ετρεξα με τα παιδιά της Ελληνικής Αστυνομίας και έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διοργάνωση".