Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με στελέχη του Π.Ο.Υ
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με στελέχη του Π.Ο.Υ

Η ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα προαγωγής της Υγείας, καθώς και οι καλές πρακτικές και το παράδειγμα της Αττικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το Σάββατο ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλης, με υψηλόβαθμα στελέχη του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Περιφερειών για την Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σ
τη συνάντηση συμμετείχαν η Dr Bettina Maria Menne, Επικεφαλής και Συντονίστρια του Προγράμματος Περιφερειών για την Υγεία, Ιατρός με ειδίκευση στην Υγιεινή και τη Δημόσια Υγεία, ο Δρ João RODRIGUES DA SILVA BREDA, MPH PhD MBA, Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Π.Ο.Υ Αθήνας και Ειδικός Σύμβουλος για τον Περιφερειακό Διευθυντή του Π.Ο.Υ, καθώς και η Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για τον Π.Ο.Υ. και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα.

Ο κ. Πατούλης αφού καλωσόρισε τα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ένταξη της Περιφέρειας Αττικής στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Περιφερειών για την Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό που η Αττική είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας που γίνεται μέλος του Δικτύου στο οποίο συμμετέχουν 39 μεγάλες Περιφέρειες Ευρωπαϊκών Κρατών. Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε θερμά την κ. Παπαθανασοπούλου για τη συστηματική δουλειά και τη συμβολή της στην ένταξη της Αττικής στο Δίκτυο. Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις δράσεις και τις καλές πρακτικές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή με τη συνεργασία Περιφέρειας, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην συντριπτική πλειονότητα των δήμων της Αττικής. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, στις δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης ασθενειών και στις δράσεις που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Επίσης έγινε ειδική αναφορά σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών λόγω κλιματικής κρίσης.

Η Δρ. Bettina Maria Menne από την πλευρά της τόνισε ότι η ένταξη της Περιφέρειας Αττικής στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Περιφερειών για την Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη τόνισε ότι ήταν καθοριστική τη συμβολή του, καθώς αποτελεί μια προσωπικότητα που διαθέτει εμπειρία, τόσο σε θέματα διοίκησης ως Περιφερειάρχης, παλαιότερα ως Δήμαρχος, κ.α., όσο και σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη ως ιατρός. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να προβληθεί μέσα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Περιφερειών Υγείας του Π.Ο.Υ. Η δρ. Bettina Maria Menne κάλεσε τον κ. Πατούλη να παρευρεθεί ως ομιλητής στο επικείμενο συνέδριο των Υγιών Περιφερειών το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου στη Σεβίλλη. «Οι γνώσεις και η εμπειρία που κατέχετε μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους σας ως γιατρός και αιρετός, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Στελέχη όπως εσείς κ. Πατούλη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και οι γνώσεις που έχετε μπορούν να αξιοποιηθούν δημιουργικά, τόσο στη παρούσα φάση, όσο και στο μέλλον» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του Δρ João RODRIGUES DA SILVA BREDA, αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών της Π.Ο.Υ Αθήνας και Ειδικός Σύμβουλος και τόνισε ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η συνεργασία μεταξύ του νεοσύστατου γραφείου στην Αθήνα, του Ελληνικού Δικτύου Υγειών Πόλεων και της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης με αφορμή την επίσκεψη δήλωσε: «Η παγκόσμια εμπειρία της πανδημίας κατέδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης και προαγωγής στις σύγχρονες κοινωνίες δράσεων και πρωτοβουλιών πρόληψης και προστασίας της υγείας των πολιτών. Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας δεν σταματήσαμε, παρά τις δυσχέρειες της υγειονομικής κρίσης, να λειτουργούμε με προσήλωση στο στόχο να καταστήσουμε την Αττική μας Υγιή Περιφέρεια με ενεργό ρόλο στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Υγιών Περιφερειών της Ευρώπης. Η Υγεία των πολιτών και η προστασία της παραμένει βασική επιλογή μας. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η εναρμόνιση με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις μεθόδους, τις αξίες και τις αρχές του πλέον αρμόδιου Παγκόσμιου Οργανισμού.