Σήμα κινδύνου από το Νοσοκομείο «Μεταξά»
ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ

Σήμα κινδύνου από το Νοσοκομείο «Μεταξά»

Σήμα κινδύνου για την υγεία των ασθενών, εκπέμπεται από το νοσοκομείο «Μεταξά», όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Τ
ο μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας έχει μείνει χωρίς φαρμακείο, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται θεραπείες καρκινοπαθών. Κι αυτό επειδή αρρώστησε με κοροναϊό η μία και μοναδική μόνιμη εργαζόμενη στο φαρμακείο, ενώ η επικουρική υπάλληλος η οποία πήγε προσωρινά από το Τζάνειο  εξαναγκάστηκε να δουλέψει άρρωστη με γρίπη.

Μάλιστα, τη Δευτέρα και την Τρίτη δεν υπήρχε ούτε ένας φαρμακοποιός για να εκτελέσει συνταγές.

 

Σοβαρή και διαχρονική υποστελέχωση

«Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι διαχρονικό» ανέφερε η Εύα Πολύζου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «Μεταξά». Όπως τόνισε, στο Open, «εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό του νοσοκομείου συνολικά για τις οποίες έχουμε κάνει κινήσεις, διαμαρτυρίες και ανακοινώσεις σε όλους τους αρμόδιους. Ειδικότερα στο τμήμα του Φαρμακείου ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν τέσσερα άτομα, υπηρετεί ένας μόνιμος εργαζόμενος και ένας ακόμη που δεν είναι μόνιμος».

Η ίδια εξήγησε πως με μαθηματική ακρίβεια το τμήμα θα συνεχίσει να μη λειτουργεί κάποιες ημέρες ενώ κατηγόρησε για αδιαφορία το Υπουργείο Υγείας.

«Τη Δευτέρα και την Τρίτη δεν μπόρεσαν να εκτελεστούν οι συνταγές γιατί δεν ήταν ο φαρμακοποιός στη θέση του. Όταν λειτουργεί τόσο οριακά και με τόσο επισφαλή χαρακτηριστικά είναι λογικό ότι κάποια στιγμή θα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό» είπε.

«Εχουμε πολύ καιρό επισημάνει το ζήτημα, ήρθε και η κυρία Γκάγκα επισκέφτηκε το τμήμα, εξέφρασε την εκτίμηση της. Με την εκτίμηση έχουμε μείνει, δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή. Η μία συνάδερφος έχει έρθει από το Τζάνειο να βοηθάει στις εφημερίες και τις βάρδιες, γύρισε στο Τζάνειο, ήρθε κάποιος άλλος, έχουμε μείνει στους δυο πάλι», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση την Παρασκευή με κάλεσμα του σωματείου τους. Ειδικότερα θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. ως τις 12 μ. και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πύλη του Νοσοκομείου.

«Να στελεχωθεί τώρα το φαρμακείο στο Νοσοκομείο «Μεταξά». Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Φθηνό φάρμακο για όλο το λαό», απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Παρασκευής.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το τελευταίο διάστημα οι ελλείψεις στα φάρμακα ακόμα και για ένα «Ντεπόν» και οι αυξήσεις στις τιμές τους, η αύξηση των ιώσεων ιδιαίτερα στα παιδιά αλλά και στους μεγαλύτερους, η αναμονή στα νοσοκομεία για μια απλή εξέταση, αλλά και για σοβαρά χειρουργεία φέρνουν σε πραγματική απόγνωση εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους. Η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό των δομών ΠΦΥ, των νοσοκομείων και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή κάνουν οριακή και επικίνδυνη την κατάσταση για την υγεία του λαού.

Η τελευταία εξέλιξη στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά» με την ακύρωση θεραπειών καρκινοπαθών και τη δυσχερή χρέωση φαρμάκων από τη διακοπή της λειτουργίας του φαρμακείου του νοσοκομείου, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αυτά είναι τα τραγικά τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης στο Φαρμακευτικό Τμήμα του νοσοκομείου με αποτέλεσμα τις ακυρώσεις των θεραπειών των ογκολογικών ασθενών.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και με το τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που ακολουθούν πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας έχουν τεράστιες ευθύνες. Δεν γίνεται από τη μια η βιομηχανία φαρμάκου να ανακοινώνει διαρκώς τεράστια κέρδη και από την άλλη ο λαός να φοβάται αν αρρωστήσει για το αν θα βρει φάρμακα ή αν θα μπορέσει και πότε να εξεταστεί ή να χειρουργηθεί.

Από αυτή τη σκοπιά η διοίκηση του νοσοκομείου καλό θα ήταν αντί ανακοινώσεων να αφουγκραστεί την αγωνιώδη φωνή των εργαζομένων, των ασθενών και των οικογενειών τους που βιώνουν από πρώτο χέρι τις ελλείψεις στον δημόσιο τομέα Υγείας και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν από την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί τα σωματεία μέλη του, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Να μη δεχτούμε άλλη μια υποβάθμιση της υγείας μας.

Την Παρασκευή 13/1/2023 συμμετέχουμε μαζικά σε κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Μεταξά» στις 10.00 το πρωί ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου διεκδικώντας: Να επαναλειτουργήσει άμεσα και πλήρως το φαρμακείο. Άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας, με μαζικές προσλήψεις και τις απαραίτητες υποδομές. Δωρεάν φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται. Να καταργηθούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκου, τώρα, πλήρως και για πάντα. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας».