«Αξίζουν τα συλλογικά εύγε της αντιπροσωπείας στην κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη. Κυρίως διότι το πρόγραμμα ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ και όσοι το σχεδίασαν, δικαιούνται εύγε διότι με το πρόγραμμα αυτό, κάθε μέρα σώζονται ζωές. Δεν έχετε ακόμα αντιληφθεί ότι από τα τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που τα κατηγορείτε δύο μέρες τώρα στη Βουλή, ήδη έχουν γίνει τα πρώτα χειρουργεία. Δηλαδή άνθρωποι που είχαν καρκίνο και δεν ξέρανε, αυτή τη στιγμή θεραπεύονται, λόγω του προγράμματος αυτού», είπε ο υπουργός Υγείας.
Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, στην τροπολογία για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας απευθύνθηκε κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Κύριοι του ΠΑΣΟΚ σας ευχαριστώ -για τους άλλους δεν με ενδιαφέρει, είναι αυτό που είναι. Πραγματικά σας ευχαριστώ. Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να δηλώσει ‘παρών’ στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μου προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες. Η πρώτη είναι σε προσωπικό επίπεδο, γιατί μου χαρίζετε αυτή τη μεταρρύθμιση προσωπικά. Όποιος ασθενής πάει από εδώ και μπρος σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία πρέπει να ξέρει ότι το έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό τον Άδωνι Γεωργιάδη και ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε “παρών”», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ, επί Νίκου Ανδρουλάκη, «δυστυχώς γίνεται όχι πράσινος ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιστρέφει σε εποχές ακραίου λαϊκισμού». Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση «έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως δομική σπουδαία μεταρρύθμιση, διότι οι δομές που θα γίνουν για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, θα μείνουν και στο μέλλον, για τα επί πληρωμή». Ενημέρωσε επίσης την εθνική αντιπροσωπεία ότι είναι έτοιμη η πλατφόρμα και σε λίγο καιρό οι ασθενείς θα μπορούν να ενημερώνονται για τη λίστα αναμονής, ανά κλινική.
Ο υπουργός ευχαρίστησε τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την ομάδα του, τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τους πόρους του ΤΑΑ Νίκο Παπαθανάση, γιατί συνέβαλαν για να υλοποιηθούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε δημόσια και τον πρώην επίτροπο της Ελλάδας Μαργαρίτη Σχοινά, γιατί συνέβαλε στο να εγκρίνουν οι ευρωπαϊκές αρχές αυτή την μεταρρύθμιση και «μεγάλο ευχαριστώ» είπε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί «αντιλήφθηκε από την αρχή αυτή την πρόταση και την υιοθέτησε και βοήθησε, με το προσωπικό του κύρος, να γίνει πραγματικότητα». Δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται, επί σειρά ετών, είπε ο υπουργός Υγείας, θα μπορέσουν να έχουν άμεσα το δωρεάν χειρουργείο τους μέσα στο ΕΣΥ και αυτό είναι το μείζον και όχι τι ψήφισε ή δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ».
Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε:
– διευρύνονται οι κατηγορίες των προσωπικών γιατρών για τον ενήλικο πληθυσμό, και στη δεξαμενή των προσωπικών προστίθενται οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι γιατροί της υπαίθρου.
– ενθαρρύνεται η εξειδίκευση στη γενική ιατρική αλλά και στην εσωτερική παθολογία, με χορήγηση εφάπαξ ποσού 40.000 ευρώ σε όσους επιλέξουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
– οι παιδίατροι ορίζονται ως προσωπικοί γιατροί εάν οι γονείς το επιλέξουν.
– ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα ποιον εμπιστεύεται ως προσωπικό γιατρό. Είναι υποχρέωση όλων να δηλώσουν τον γιατρό της επιλογής τους. Αν δεν δηλώσουν προσωπικό γιατρό, μετά την 1-6-2025 θα τους οριστεί προσωπικός γιατρός με αυτόματο τρόπο από το σύστημα. Αν δεν επιθυμούν τον προσωπικό γιατρό που θα οριστεί αυτόματα από το σύστημα, τότε θα έχουν ιδιώτη γιατρό, ως προσωπικό γιατρό.
– θεσπίζεται ένα σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών γιατρών με δείκτες απόδοσης.
– σε σχέση με τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, προβλέπεται η συστηματική ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων υγείας προκειμένου να αποτυπώνονται οι ανάγκες και να ακολουθούν στοχευμένες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο σύστημα υγείας.
– συστήνονται οκτώ πανεπιστημιακά κέντρα υγείας για πρώτη φορά, τα οποία θα στελεχώνονται από πανεπιστημιακούς γιατρούς και θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της τηλεϊατρικής για να θεραπεύσουν κρίσιμες και επείγουσες ανάγκες. Το δίκτυο τηλεϊατρικής περιλαμβάνει τρεισήμισι χιλιάδες σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα.
– ενεργοποιούνται, στο πλαίσιο του εθνικού Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», και νέες δράσεις πρόληψης αντιμετώπισης απειλών για τη δημόσια υγεία, όπως είναι η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Πρόκειται για έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης που έρχονται σε συνέχεια πρόσφατων δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης για γυναικολογικές νεοπλασίες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η αυξημένη συμμετοχή των βουλευτών στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό και η μαραθώνια πρώτη συνεδρίαση με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών, οδήγησε το προεδρείο στην απόφαση να τοποθετήσει την ψηφοφορία, την Τετάρτη, και να διαθέσει λίγες ακόμη ώρες για την ολοκλήρωση της συζήτησης.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, δηλαδή ρυθμίσεις για «τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων», όπως εμφατικά αναφέρει η συμπολίτευση. Η αντιπολίτευση ήγειρε ισχυρές ενστάσεις, για την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού που δεν θα αποδειχθεί επαρκής για τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού και υπηρετεί απλώς την συμβατική υποχρέωση κάλυψης του 75% του πληθυσμού, στο πλαίσιο του ΤΑΑ. Ακόμα χειρότερα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εισάγει αντιεπιστημονικές ρυθμίσεις, με τον τρόπο που διευρύνονται οι κατηγορίες των γιατρών που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Η κυβέρνηση, στην κριτική αυτή απαντά: «Καλύπτουμε το σύνολο του πληθυσμού. Προσωπικός γιατρός για όλους τους πολίτες. Επεκτείνουμε το μέτρο και στους παιδιάτρους. Δίνουμε τη δυνατότητα εγγραφής του ανήλικου πληθυσμού ηλικίας έως 16 ετών σε προσωπικό παιδίατρο με στόχο να καλύψουμε δωρεάν επισκέψεις για 530.000 παιδιά αυτών των ηλικιών. Ουσιαστικά μετατρέπουμε τον θεσμό αυτό σε πυλώνα ενός οργανωμένου συστήματος προληπτικής ιατρικής».
Με υπουργική τροπολογία, που ενσωματώνεται στο παρόν νομοσχέδιο, υλοποιείται το πρόγραμμα για την επιτάχυνση των εκκρεμών χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα προβλέπει την αποζημίωση των ιατρικών ομάδων που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση ασθενών που περιμένουν στην ενιαία λίστα χειρουργείων για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Παράλληλα, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές δομές υγείας. Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, στο τέλος του μήνα ξεκινούν τα δωρεάν χειρουργεία για 37.000 ασθενείς στα οποία μπορεί να μετέχει και ο ιδιωτικός τομέας υγείας με στόχο την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Επίσης με τροπολογία δεν απαιτείται πλέον διακοπή απασχόλησης για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας. Έτσι, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι εργαζόμενοι με αναπηρία θα λαμβάνουν κανονικά τη κύρια σύνταξή τους χωρίς καμία μείωση και χωρίς παρακράτηση από τον μισθό τους.