Νέο Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων με Κινητή Μονάδα
ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ

Νέο Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων με Κινητή Μονάδα

Ένα νέο Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων με Κινητή Μονάδα εγκαινίασε την Τετάρτη στο Κορωπί η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Τ
ο Κέντρο Ημέρας και η κινητή Μονάδα περιλαμβάνονται στις Δομές, οι οποίες υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας, μετά από διαγωνισμό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0 και λειτουργεί σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αγκαλιά».
Η νέα Δομή και η κινητή Μονάδα προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε ενήλικες που διαμένουν στους δήμους Κρωπίας, Μαρκόπουλου- Μεσογαίας, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης και Λαυρεωτικής. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται ατομική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία, θεραπεία ζεύγους, συμβουλευτική γονέων, διάγνωση, ψυχιατρική παρακολούθηση και συνταγογράφηση, καθώς και φροντίδα μετά από νοσοκομειακές νοσηλείες ασθενών, με διασύνδεση με τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και τις κοινωνικές υπηρεσίες των παραπάνω Δήμων.
Η δομή στελεχώνεται με 12 επαγγελματίες υγείας που περιλαμβάνουν 2 ψυχιάτρους, 4 ψυχολόγους, 1 κοινωνικό λειτουργό, 1 εργοθεραπευτή, 1 νοσηλευτή και το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό. Την λειτουργία του Κέντρου Ημέρας συμπληρώνει η Κινητή Μονάδα, που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στο σπίτι σε άτομα, τα οποία δεν μπορούν να μεταβούν στο Κέντρο Ημέρας. Οι 6 επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν την Κινητή Μονάδα περιλαμβάνουν 2 ψυχιάτρους, 1 ψυχολόγο, 1 κοινωνικό λειτουργό, 1 νοσηλευτή και το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό.
Επιπλέον, η Κινητή Μονάδα οργανώνει κλιμάκια επαγγελματιών ψυχικής υγείας, που επισκέπτονται ανά 15 ημέρες τους Δήμους του πεδίου δράσης της για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών διάγνωσης, ψυχιατρικής παρακολούθησης, συνταγογράφησης, ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής, την υλοποίηση δράσεων προαγωγής ψυχικής υγείας, σε χώρο του εκάστοτε Δήμου.
«Στα χρόνια της πανδημίας και με όσα επακολούθησαν, η ψυχική υγεία των πολιτών επιβαρύνθηκε πολύ. Για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη και φροντίδα, διάγνωση και θεραπεία, παρακολούθηση μετά από νοσηλεία, αποκατάσταση και επανένταξη, εγκαινιάζουμε σήμερα το Κέντρο Ημέρας και την Κινητή Μονάδα στο Κορωπί», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Συνολικά, όπως είπε η κ. Ράπτη, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 θα δημιουργηθούν 106 νέες δομές στην κοινότητα σε όλη τη χώρα, για την στήριξη του γενικού πληθυσμού, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.