Ημερίδα με θέμα «Πρόγνωση-Πρόληψη-Ενημέρωση για τη Γονιμότητα»
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Ημερίδα με θέμα «Πρόγνωση-Πρόληψη-Ενημέρωση για τη Γονιμότητα»

Η έλλειψη γνώσης αναφορικά με την αναπαραγωγική υγεία, που ακόμα και αν η πληροφορία υπάρξει συχνά είναι δύσκολο να μετατραπεί σε γνώση και να αξιοποιηθεί κατάλληλα, με αποτέλεσμα πολλές φορές η υπογονιμότητα να εμφανίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα όρια που η ίδια η φύση θέτει, αναδείχθηκε σε ημερίδα με αφορμή τον εορτασμό της 15ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας.

Θ
έμα της ημερίδας, που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), ήταν «Πρόγνωση-Πρόληψη-Ενημέρωση για τη Γονιμότητα» και είχε στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας.

Στη σημασία της ενημέρωσης και της γνώσης επικεντρώθηκε και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ, Ρίτα Πικρού-Μωραϊτάκη, τονίζοντας ότι όταν κάποιος γνωρίζει έχει τη δυνατότητα επιλογής, ειδικά στα θέματα γονιμότητας.

«Το έργο της ευαισθητοποίησης είναι απαιτητικό και η αναποτελεσματικότητα αποδίδεται κυρίως στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προσεκτικά, με τρόπο που να υποστηρίζει την ατομικότητα και την αναπαραγωγική αυτονομία», τόνισε, κατά την ομιλία της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πειραματικής Φυσιολογίας-Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Μάρα Σιμοπούλου.

«Πληροφόρηση του κοινού και επιστημονική επάρκεια είναι ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Μιχαήλ Κουτσιλιέρης.

Από την πλευρά του, ο γγ της ΕΕΑΙ, Κωνσταντίνος Πάντος, αναφέρθηκε στην εξαγγελία που αφορά τη δημιουργία υπουργείου Οικογένειας, λέγοντας πως «εάν όντως τούτο ισχύσει πρόκειται για την πιο ευχάριστη είδηση», καθώς θα δοθεί η ευκαιρία στην πολιτεία, μεταξύ άλλων, να προάγει με τους κατάλληλους τρόπους την ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών σε ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας.

Για τις προοπτικές του «τουρισμού γονιμότητας» μίλησε ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος του ΕΛΙΤΟΥΡ (Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας), Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια αγορά τουρισμού γονιμότητας αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 30% τα επόμενα επτά χρόνια, από τα 400 εκατομμύρια δολάρια που αποτιμήθηκε το 2021.

H τέως υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, αναφέρθηκε και στους λόγους που έκαναν την Ελλάδα να βρίσκεται «ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς για παροχή υπηρεσιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, λόγω της άρτιας κατάρτισης του επιστημονικού προσωπικού, των σύγχρονων υποδομών και της ευνοϊκής νομοθεσίας. «Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε το όριο ηλικίας από τα 50 στα 54 έτη για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με τον νόμο 4958/2022. Παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης του γενετικού υλικού και για προσωπικούς λόγους, το δικαίωμα, δηλαδή, της γυναίκας να καταψύχει τα ωάριά της ώστε να αποφασίζει η ίδια πότε θα τεκνοποιήσει».

Για το έργο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μίλησε ο πρόεδρός της, Νικόλαος Βραχνής, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα δεν ευνοεί μόνο τους πολίτες της ελληνικής επικράτειας, αλλά έχει σοβαρό και σημαντικό αντίκτυπο σε διεθνή ορίζοντα, καθώς, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Αρχής, έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις από υποβολή σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.